Strona Główna  SERWIS  Szukaj Profil  Nie masz wiadomości   Zaloguj  Rejestracja
FAQ  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Chat
Informacje: Nowy na forum? Przywitaj się! [Tutaj]
Zegary:

Kontakt:
MG
Wyślij email
Fantasta
Wyślij email

Poprzedni temat :: Następny temat
Ciekawostki
Autor Wiadomość
mr.OTHER 
ZNAWCA Lost!
Native

Stopien uzależnienia: Uzależniony
Wysłany: 2007-01-13, 21:04   Ciekawostki

W różnych tematach zamieszczamy różne ciekawostki z LOST. Postanowiłem założyć osobny temat by te ciekawostki zamieścić w 1 temacie. Miałem wrażenie że taki był ale przeszukałem forum i nic... jeżeli jednak był to sorry. Oto ciekawostki z LOST'a. Wiele znacie ale trochę może was zaskoczyć. Wziąłem to z innego serwisu o tematyce LOST.

SEZON 1:
- W odcinku "The Greater Good" we wspomnieniach Sayida cofamy się do Sydney, w Australii. Ale gdy Sayid wyskakuje z białego vana widzimy, hawajskie tablice rejestracyjne samochodu.

- W odcinku 19, gdy Jack rozmawia z Sawyerem, gdy ten ma problemy ze wzrokiem, plecak Jacka zmienia się przy każdej scenie raz na sportowy, a za chwilę na skórzany.

- W odcinku "Homecoming", podczas bójki Jacka i Ethana, wyraźnie widać, że mężczyzną otrzymującym ciosy od Jacka nie jest William Mapother tylko jego dubler.

- Model fotokopiarki, którą prezentuje Charlie w swojej retrospekcji w odcinku "Homecoming" to C-815. Liczba ta odnosi się do numeru lotu samolotu, którym lecieli rozbitkowie.

- W odcinku 17. serii pierwszej ("In translation"), gdy Jin myje ręce w łazience, na prawym rękawie jego koszuli jest duża plama krwi. W następnym ujęciu plama znika.

- W odcinku 12. serii pierwszej, podczas napadu na bank, Kate zostaje uderzona w twarz przez swojego wspólnika / kochanka. Kate otrzymała cios w lewy policzek, ale kiedy wychodzą z biura do głównego holu banku to prawy policzek jest zaczerwieniony.

- W odcinku "In Translation", kiedy Jin po raz pierwszy przychodzi do domu sekretarza, w tle widać, że dziecko sekretarza ogląda telewizję, na ekranie którego wyraźnie widać Jorge Garcię.

- Gdy Hurley i Charlie starają się złowić rybę przy pomocy "włóczni", stan zamoczenia koszulki Hurley'a zmienia się w zależności od ujęcia - mokry cały jej przód lub tylko część.

- W odcinku "Exodus Part 2", zaraz po tym jak Locke wysadza właz, jest ujęcie pokazujące Kate i Hurley'a. Jeśli przyjrzeć się co jest za nimi, można dostrzec sztuczne oświetlenie i coś co wygląda na kamerę lub statyw.

- Podczas finalnego odcinka pierwszej serii serialu, Hurley biegnie do samolotu i mija dziewczęcą drużynę piłki nożnej. Dziewczyny mają na plecach swoich bluz wyszyte numery: 4, 8, 15, 16, 23 i 42. Są to numery, których Hurley użył by wygrać na loterii i które pojawiają się na włazie na Wyspie.

- Kiedy Boone strofuje Shannon za to że nie pomaga przenieść obozu w głąb plaży, ma na sobie bardzo przepoconą koszulkę z chińskim symbolem. Chwilę później koszulka jest już inna, a nie było czasu na jej zmianę.

- Charlie zmienia bandaże na palcach dłoni, aby napisać na nich słowo LATE. W następnej scenie palec z L ma całkowicie czysty bandaż. W odcinku piątym L pojawia się ponownie.

- Sawyer nosi koszulę z rybą, która jest logo istniejącej w rzeczywistości restauracji. Jeden z twórców serialu był w Humpy na Alasce i tak spodobało mu się logo, że postanowił wykorzystać je w serialu. Logo wzięto ze strony internetowej i nikt w Humpy nie wiedział jak trafiło do programu. Pozwolenie na jego użycie otrzymano dużo później.

- W odcinku 16 serii 1 ("Outlaws"), srebrne ogrodzenie jest widoczne u góry ekranu, gdy Saywer zostaje powalony na ziemię przez dzika. Ogrodzenie widać też w następnym ujęciu, gdy dzik ucieka. Używano ich podczas filmowania scen z dzikami, żeby nie uciekły.

- Kiedy Michael wyciąga Sawyera z wody na tratwę po odzyskaniu urwanego steru, w tle można dostrzec łódź (prawy górny róg ekranu). Prawdopodobnie jest to ta sama łódź, której użyto później w scenie po wystrzeleniu flary.

- W odcinku "The Grater Good" Sayid i Essam siedzą na placu, a za nimi widać specjalne skrzynki na gazety. Jednak w Australii nie ma czegoś takiego.

- W odcinku "Exodus: Part 2", Arzt trzyma laskę dynamitu i zaczyna ją zawijać w ubłoconą koszulę. W następnym ujęciu rozpoczyna zawijanie z przeciwnego końca dynamitu.

- Lot samolotu, którym lecieli rozbitkowie miał numer 815. Jest to kolejne odwołanie do liczb, które Hurley wytypował w loterii i wygrał (4 8 15 16 23 42).

SEZON 2:
- Mottem przewodnim sezonu drugiego "Zagubionych" jest: "Oni nie są tymi za których się uważają" ("They're not the survivors they think they are").

- W odcinku "One Of Them", możemy rozpoznać Sama Austena (ojca Kate) podczas jednej z retrospekcji Sayida. Austen siedzi w ciężarówce naprzeciw Sayida, rozmawiając z nim, spogląda na zdjęcie młodszej Kate. Sayid jednak nigdy nie widział tego zdjęcia.

- Na kartonie mleka, które pije Hurley w swoim śnie w epizodzie "Everybody Hates Hugo", widoczne jest zdjęcie Walta jako poszukiwanej osoby.

- Na początku sceny (epizod "What Kate Did"), gdzie Kate weszła do biura swojego ojca, widzimy urywek filmu w telewizji, w którym Sayid prowadzony jest pod eskortą żołnierzy.

- Suma tajemniczych liczb 4, 8, 15, 16, 23, 42 daje nam 108. Lostowicze właśnie wciskali przycisk co 108 min.

- W odcinku "Two For The Road" (sezon 2 odcinek 20) w retrospekcji jest przedstawiona Ana-Lucia, na poczatku, gdy parkuje samochód na parkingu policyjnym, możemy zobaczyć na dachach innych radiowozów liczby: 15, 16, 23, 42, co jest odwołaniem do tajemniczych liczb serialu 4 8 15 16 23 42.

- W odcinku "Man of Science, Man of Faith" (sezon 2, epizod 1) Shannon przez chwilę widzi przemoczonego Walta, który mówi w dziwnym, niezrozumiałym języku. Kwestia chłopca odsłuchana od tyłu brzmi następująco: 'Don't press the button, the button is bad' (Nie wciskajcie przycisku. Ten przycisk jest zły.)

- 'Duch' Walta ponownie ukazuje się Shannon w odcinku "Abandoned" (sezon 2 epizod 6). Niezrozumiała kwestia chłopca odsłuchana od tyłu daje równie zadziwiający efekt w postaci zdania: 'They're coming, and they're close' (Oni nadchodzą i są już blisko).

- Ana rzuca broń i maczetę prosto przed siebie, ale kiedy przedmioty lądują u stóp Sayida, są skrzyżowane.

- W odcinku 2 serii 2 ("Adrift"), w około 39 minucie i 25 sekundzie, w lewym górnym rogu ekranu widać łódź (na lewo od głowy Sawyer'a).-

W odcinku o nazwie "The Long Con", w scenie w knajpie, gdzie dochodzi do spotkania Sawyera z Gordy'm, pojawia się Diane, matka Kate.

- Substancja, którą Ethan wstrzykiwał Claire pochodzi z pojemnika, na którym widnieje kod "CR 4-81516 23 42". Są to znane nam liczby pojawiające się w serialu. Butelki z substancją o identycznym kodzie na etykiecie wstrzykiwał sobie Desmond w epizodzie "Man of Science, Man of Faith".

- W 10 odcinku 2 sezonu ("The 23rd Psalm") Claire ma na sobie ubrania w kolorze niebiesko-białym, czyli kolorach Matki Boskiej.

- W epizodzie "What Kate Did" kiedy Kate i Sawyer spotykają w dżungli konia, po prawej stronie możemy wyraźnie zauważyć rękę w czarnej, skórzanej rękawicy. (znane :P )

- W odcinku 4 serii 2 ("Everybody Hates Hugo"), kiedy Sun zakopuje w piasku butelkę z wiadomościami (wykopuje dołek i podnosi butelkę), nie ma na palcu obrączki. Po tym jak skaleczyła się w twarz, znowu widzimy na zbliżeniu butelkę w jej ręku i obrączka jest. Jednak, gdy Sun kładzie butelkę w piasku i ją zakopuje, obrączka znowu znika.

- W odcinku "The 23rd Psalm" (sezon 2 epizod 10) Mr Eko staje twarzą w twarz z potworem z Wyspy. Wewnątrz kreatury możemy zobaczyć dziwne obrazy przedstawiające np. krzyż, kościół, księdza, dwie tajemnicze kobiety, jakiegoś mężczyznę. Są to głównie wspomnienia Eko sprzed katastrofy ukazane w retrospekcjach.

- Kiedy w odcinku "The 23rd Psalm" Eko mówi: "the shadow of the valley of death" ("cień doliny śmierci"), błędnie recytuje Psalm 23 z Pisma Świętego. Poprawna wersja brzmi: "valley of the shadow of death" ("dolina cienia śmierci").

- W odcinku "Maternity Leave", gdy Claire przypomina sobie gdzie była u Innych, nad łóżkiem dla dziecka jako zabawka kręcą się 4 samoloty, są to miniatury samolotów firmy "Oceanic", którym lecieli rozbitkowie.

- Mapa Henry'ego została narysowana na jednej ze stron pochodzących z książki Fiodora Dostojewskiego pod tytułem "Bracia Karamazow".

- W ostatnim odcinku, gdy Alex podnosi Kate z ziemi wyraźnie widzimy jak łapie ją za piersi.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mnie najbardziej z tego intryguje zdjęcie Walta na kartonie z "dostawy". Słyszałem już o tym lecz skąd to zdjęcie się tam wzięło???!!!

Zauważmy też że liczby są na każdym kroku-dziewczyny z drużyny piłkarskiej z "naszymi" numerami, czy substancja wstrzykiwana Claire, wstrzykiwał ją sobie też Des, o kodzie z z tymi samymi liczbami

ps. pogrubione są bardziej warte przeczytania lub oznaczają nową tajemnicę...

Ostatnio zmieniony przez mr.OTHER 2007-01-18, 21:50, w całości zmieniany 1 raz  

Nelth 
Imperiał

Stopien uzależnienia: Fan
Wysłany: 2007-01-14, 08:01   

Większość to nie ciekawostki ale wpadki filmowe.
Bardzo dobry topic.

mr.OTHER 
ZNAWCA Lost!
Native

Wysłany: 2007-01-14, 14:57   

No dla mnie wpadkiTAK WIELKIEGO SERIALU JAK LOST to są ciekawostki... słynna rękawiczka uspokajacza konia :P ...

PH3N-x 
...to próba wiary...

Wysłany: 2007-01-14, 15:01   

Gdzies czytalem, ze jak Vincent płynął za tratwą w I sezonie to w wodzie było widać kamerę ( ale czy to prawda to nie jestem pewien )

mr.OTHER 
ZNAWCA Lost!
Native

Wysłany: 2007-01-14, 15:24   

Sezon 1
-W pierwotnej wersji scenariusza postać Jacka miała zginąć, jednak ostatecznie zadecydowano inaczej. Do roli Jacka typowano wtedy Michaela Keatona.

-Odcinek pilotażowy (Pilot part.1 i 2) kosztował 10 milionów dolarów; jest to do tej pory najdroższa tego typu produkcja. Osoba odpowiedzialna za zatwierdzenie tego projektu została zwolniona za podjęcie tak wielkiego ryzyka.

WAŻNE!!! -Tytuł odcinka, "Tabula rasa" (Czysta Tablica), jest nazwą teorii siedemnastowiecznego filozofa Johna Locke. Teoria ta głosiła, że każdy człowiek w momencie narodzin jest "czystą tablicą", którą można dowolnie zapisać w trakcie życia. To oznacza, że zbieżność nazwisk (filozof John Locke i Locke z LOST'a) raczej NIE JEST PRZYPADKOWA!!! i jak?? :cfaniak:

-Aktor Terry O'Quinn zapytany, jak wyglądał widziany przez niego "potwór" z Walkabout, odpowiedział: "jak kamera na wysięgniku". //ma humorek :P :D :cool: //

-Scenariusz odcinka Walkabout został nominowany w 2005 roku do nagrody Emmy w kategorii wyróżniający się scenariusz serialu dramatycznego.

-W scenie 2 1x05 (White Rabbit), w której Charlie i Hurley rozmawiają z Jackiem, w tle dwóch statystów (kobieta i męźczyzna) przechodzą dwa razy w tym samym kierunku. //magia wyspy!!! :P //

-Tytuł White Rabbit (z ang. Biały Królik) nawiązuje do Alicji w krainie czarów, w której Alicja otworzyła wejście do zaczarowanego świata wskakują z białym królikiem do jego nory. W serialu Jack biegnąc za psem zauważa postać swego zmarłego ojca w dżungli.

źródło- www.wikipedia.pl w "szukaj" wpisałem zagubieni i "przejdź" a później szukałem ciekawostek z każdego odcinka. Nie podawałem wszystkich rzecz jasna. Może jak ktoś ma czas wrzuci dalsze ciekawostki??

El Jacko 

Wysłany: 2007-01-14, 15:44   

mr.OTHER napisał/a:
Mnie najbardziej z tego intryguje zdjęcie Walta na kartonie z "dostawy".

To nie było mleko z "dostawy", tylko to się śniło Hurleyowi.Miał sen, że rozmawia z Jinem po koreańsku.I to zdjęcie jest gdzieś na forum(nie pamiętam gdzie).I tak jak napisał Nelth, to w większości są "wpadki filmowe", które zdarzają się w każdym filmie.

pablo5556

mr.OTHER 
ZNAWCA Lost!
Native

Wysłany: 2007-01-14, 15:47   

wiem, że to są wpadki... patrz 2 moje posty wcześniej...

Pamiętam ten sen. Wiem, że Hurley rozmawiał po koreańsku z Jin'em... i to wtedy było to mleko??? Coś mi się takie to dziwne wydawało.

Dzięki za sprostowanie ;)

Pozdro!

[ Dodano: 2007-01-18, 21:55 ]
1-Fani Zagubionych powodują dużo zamieszania podczas kręcenia serialu. Tysiące kobiet, chcących zobaczyć Josha Hollowaya i Matthewa Foxa, spowodowały mnóstwo przerw, które kosztowały producentów około 500.000 dolarów!
2-"Jeśli w sumie nakręcimy 90-100 odcinków, to nie będziemy musieli robić złego sezonu. Od początku wiedzieliśmy, że sezon 1 będzie wstępem, sezon drugi o bunkrze, sezon 3 o Innych... Nie zdradzę Wam o czym będzie sezon czwarty."- mówi producent Damon Lindelof.
"Później byłby krótszy, piąty sezon, dzięki któremu dobrnęlibyśmy w okolice setnego odcinka. Koniec czwartego sezonu oznaczać będzie, że będziemy mieć 93 godziny serialu i myślę, że wtedy idealny koniec będzie blisko."

1-hmmm... kosztowni jesteśmy (fani) :mrgreen: :P
2-A więc potwierdzają się plotki-pewny był 4 sezon, co do 5 nikt nie był pewien. A tu 4 sezony + ok.10odc. 5 szeonu... W SAM RAZ!!!

[ Dodano: 2007-01-30, 20:11 ]
NOWOŚCI :D

Wiemy wszyscy, że John Locke nazywa się tak dzięki foilozofowi John'owi Locke'owi :D :P Ale znalazłem coś jeszcze...

Nie kojarzę by było to napisane tutaj na forum ale wrazie czego zamieszczam.

Nasz ukochany Desmond :P ma na 2 imię David czyli DESMOND DAVID HUME. Wpiszcie w wikipedii w opcji szukaj to zaznaczone grubą czcionką, a wyskoczy wam taka oto stronka :D link bezpośredni

http://pl.wikipedia.org/wiki/David_Hume

Ciekawe czy producenci mieli prawa autorskie :P :P ;) ... :lol:

PH3N-x 
...to próba wiary...

Wysłany: 2007-02-18, 19:31   

Strasznie mi sie nudzi wiec szperam po necie i znalazlem cos takiego w wikipedii:
Postacie z retrospekcji:
Tariq (Iracki dowódca .Poddawany torturom przez Sayid'a )

Więc wpisałem Tariq w wyszukiwarce i o to co otrzymałem:
Tariq Aziz - polityk iracki, dyplomata, wicepremier w obalonym (wiosną 2003, w wyniku inwazji wojsk USA i sojuszników) rządzie Iraku; bliski współpracownik Saddama Husajna.

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale może to ma jakiś związek z serialem ?

kwas 

Wysłany: 2007-02-19, 19:14   

Zauważyłem taką drobnąwpadke :

S2E21 - 23:46min - w tym momencie pieprzyk znajduje się nad prawą wargą mr Eko, zazwyczja jest nad lewą :)

mr.OTHER 
ZNAWCA Lost!
Native

Wysłany: 2007-02-23, 19:37   

CIEKAWOSTKI 3x09:
:: Kiedy Desmond spotyka Charlie'go na ulicy, ten śpiewa: "I said maybe/You're gonna be the one that saves me?". To fragment utworu Oasis pod tytułem: "Wonderwall".
:: Zdjęcia promocyjne tego odcinka przedstawiały Hurley'a i Locke'a wspólnie łowiących ryby. Tę scenę wycięto jednak z odcinka.
:: Charles Widmore stwierdza, że whisky MacCutcheon została nazwana po Admirale MacCutcheonie, który zebrał masę medali. W rzeczywistości Admirał MacCutcheon to postać z ekranizacji powieści Juliusza Verne'a: "Dwadzieścia tysięcy mil podmorskiej żeglugi" (1997), w której grał także Adewale Akinnuoye-Agbaje (Eko).
:: Charlie znajduje w skrytce Sawyera czasopismo "Playpen". Jest to fikcyjny magazyn często wykorzystywany w filmach, np: "Świat według Bundych".
:: Przed budynkiem Widmore Industries, zanim Desmond rzuci swój krawat na ziemię, widzimy starszego mężczyznę w garniturze idącego w stronę Desmonda. Wtedy następuje zmiana ujęcia i mężczyznę zastępuje inaczej ubrany młodzieniec. Po chwili, ujęcie znów się zmienia i wraca mężczyzna w garniturze.
:: Dookoła boiska piłkarskiego można zauważyć między innymi reklamy Apollo Candy, Hanso Foundation, Oceanic Airlines, Mr. Cluck's Chicken Shack, Gannon Car Rentals, Butties Diapers, Radio RPR 103.5.
:: Dużo nieścisłości wkradło się do scenografii londyńskiej, np: taksówka z typowo amerykańskim kogutem, amerykański pub. Także plakat zachęcający do wstąpienia do wojska nie wygląda na brytyjski - gdyby tak było słowo "honor" napisane byłoby w następujący sposób: "honour".
:: Nie ma pewności kiedy dokładnie miały miejsce wydarzenia z retrospekcji Desmonda. Co oczywiste akcja dzieje się po 1995 roku, kiedy opublikowany został utwór "Wonderwall". Jednakże, za plecami Charlie'go przejeżdża nowy Mini i Dodge Caliber. W tle widać także autobusy, które zostały wprowadzone do użytku w 2002 roku. Są to prawdopodobnie błędy produkcyjne, gdyż jak wynika z obliczeń wydarzenia te powinny mieć miejsce na 8 lat przed katastrofą, a więc w 1996 roku (5 lat Desmond spędził w więzieniu i trzy na Wyspie).
:: W biurze Charlesa Widmore'a widać malowidło, które przedstawia: słowo 'Namaste', góry, niedźwiedzia polarnego i Buddę.
:: "Make Your Own Kind of Music" w wykonaniu Cass Elliot to piosenka, którą słychać w pubie. To ten sam utwór, który Desmond odtwarza w bunkrze w odcinku "Man of Science, Man of Faith".

źródło nie za bardzo podam bo to serwis o LOST z podległym forum (a oczywiście reklama jest zabroniona)

[ Dodano: 2007-05-23, 16:15 ]
3x21:
CIEKAWOSTKI:
:arrow: Dopiero teraz (w 3 sezonie) wracają Bernard i Rose. Tak późno, a jak ważna rola Bernarda... Kto wie, czy gdyby scenarzystom nie brakowało 3 strzelca czy te sympatyczne postacie pojawiłyby się w ogóle w 3 sezonie?
:arrow: Gdy Charlie żegna się z Hurley'em, przez moment widać w lewym dolnym rogu... kamerę i nogę kamerzysty (screen w załączniku)
:arrow: W tym odcinku pojawiłą się Nadia-->ukochana Saydia. Była to kobieta którą uratował Charlie.
:arrow: Podczas gdy Charlie boi się skoczyć do basenu... w tle słychać głos małego dziecka wołającego Desmonda! Przypadek imion? //(10:36 chyba)

[ Dodano: 2007-05-26, 19:57 ]
Ciekawostki 3x22/23:
- Gdy rozbitkowie opuszczają plażę mają ocean po swojej prawej ręce. Kilka scen później idą wybrzeżem, a ocean znajduje się po stronie ich lewej ręki.
- Gazeta, którą czytał Jack to L.A. Times z 5 kwietnia 2007 roku.
- Telefon Jacka to Motorola KRZR, która weszła na rynek w październiku 2006.
- Nazwa domu pogrzebowego, w którym odbywał się pogrzeb to "Hoffs/Drawlar", co jest anagramem do "Flashforward".
- Kod wyłączający urządzenie zagłuszające to 5 4 5 8 7 7 5 5 4 3 7 7 6 ? 1 1
- Pryce nie jest zbyt pojętny. Powiedział "Sayonara" (z japońskiego) do Koreańczyka.
- Charlie, w momencie śmierci, przeżegnał się lewą ręką.
- Dr Hammil powiedział Jackowi, że operację kręgosłupa wykona Dr Gary Nadler. Nadler to nazwisko Bernarda.
- Kobieta siedząca dokładnie za Jackiem w samolocie to ta sama, która rozbiła się z nim lecąc lotem 815 z Sydney do L.A. Jej postać pojawiła się w Pilocie serialu.
- Kobieta, którą uratował Jack ma na imię Arlen.
- Lek (narkotyk), który zażywa Jack to Oxycodin.

Odpowiedz do tematu