W różnych tematach zamieszczamy różne ciekawostki z LOST. Postanowiłem założyć osobny temat by te ciekawostki zamieścić w 1 temacie. Miałem wrażenie że taki był ale przeszukałem forum i nic... jeżeli jednak był to sorry. Oto ciekawostki z LOST'a. Wiele znacie ale trochę może was zaskoczyć. Wziąłem to z innego serwisu o tematyce LOST.
SEZON 1:
- W odcinku "The Greater Good" we wspomnieniach Sayida cofamy się do Sydney, w Australii. Ale gdy Sayid wyskakuje z białego vana widzimy, hawajskie tablice rejestracyjne samochodu.
- W odcinku 19, gdy Jack rozmawia z Sawyerem, gdy ten ma problemy ze wzrokiem, plecak Jacka zmienia się przy każdej scenie raz na sportowy, a za chwilę na skórzany.
- W odcinku "Homecoming", podczas bójki Jacka i Ethana, wyraźnie widać, że mężczyzną otrzymującym ciosy od Jacka nie jest William Mapother tylko jego dubler.
- Model fotokopiarki, którą prezentuje Charlie w swojej retrospekcji w odcinku "Homecoming" to C-815. Liczba ta odnosi się do numeru lotu samolotu, którym lecieli rozbitkowie.
- W odcinku 17. serii pierwszej ("In translation"), gdy Jin myje ręce w łazience, na prawym rękawie jego koszuli jest duża plama krwi. W następnym ujęciu plama znika.
- W odcinku 12. serii pierwszej, podczas napadu na bank, Kate zostaje uderzona w twarz przez swojego wspólnika / kochanka. Kate otrzymała cios w lewy policzek, ale kiedy wychodzą z biura do głównego holu banku to prawy policzek jest zaczerwieniony.
- W odcinku "In Translation", kiedy Jin po raz pierwszy przychodzi do domu sekretarza, w tle widać, że dziecko sekretarza ogląda telewizję, na ekranie którego wyraźnie widać Jorge Garcię.
- Gdy Hurley i Charlie starają się złowić rybę przy pomocy "włóczni", stan zamoczenia koszulki Hurley'a zmienia się w zależności od ujęcia - mokry cały jej przód lub tylko część.
- W odcinku "Exodus Part 2", zaraz po tym jak Locke wysadza właz, jest ujęcie pokazujące Kate i Hurley'a. Jeśli przyjrzeć się co jest za nimi, można dostrzec sztuczne oświetlenie i coś co wygląda na kamerę lub statyw.
- Podczas finalnego odcinka pierwszej serii serialu, Hurley biegnie do samolotu i mija dziewczęcą drużynę piłki nożnej. Dziewczyny mają na plecach swoich bluz wyszyte numery: 4, 8, 15, 16, 23 i 42. Są to numery, których Hurley użył by wygrać na loterii i które pojawiają się na włazie na Wyspie.
- Kiedy Boone strofuje Shannon za to że nie pomaga przenieść obozu w głąb plaży, ma na sobie bardzo przepoconą koszulkę z chińskim symbolem. Chwilę później koszulka jest już inna, a nie było czasu na jej zmianę.
- Charlie zmienia bandaże na palcach dłoni, aby napisać na nich słowo LATE. W następnej scenie palec z L ma całkowicie czysty bandaż. W odcinku piątym L pojawia się ponownie.
- Sawyer nosi koszulę z rybą, która jest logo istniejącej w rzeczywistości restauracji. Jeden z twórców serialu był w Humpy na Alasce i tak spodobało mu się logo, że postanowił wykorzystać je w serialu. Logo wzięto ze strony internetowej i nikt w Humpy nie wiedział jak trafiło do programu. Pozwolenie na jego użycie otrzymano dużo później.
- W odcinku 16 serii 1 ("Outlaws"), srebrne ogrodzenie jest widoczne u góry ekranu, gdy Saywer zostaje powalony na ziemię przez dzika. Ogrodzenie widać też w następnym ujęciu, gdy dzik ucieka. Używano ich podczas filmowania scen z dzikami, żeby nie uciekły.
- Kiedy Michael wyciąga Sawyera z wody na tratwę po odzyskaniu urwanego steru, w tle można dostrzec łódź (prawy górny róg ekranu). Prawdopodobnie jest to ta sama łódź, której użyto później w scenie po wystrzeleniu flary.
- W odcinku "The Grater Good" Sayid i Essam siedzą na placu, a za nimi widać specjalne skrzynki na gazety. Jednak w Australii nie ma czegoś takiego.
- W odcinku "Exodus: Part 2", Arzt trzyma laskę dynamitu i zaczyna ją zawijać w ubłoconą koszulę. W następnym ujęciu rozpoczyna zawijanie z przeciwnego końca dynamitu.
- Lot samolotu, którym lecieli rozbitkowie miał numer 815. Jest to kolejne odwołanie do liczb, które Hurley wytypował w loterii i wygrał (4 8 15 16 23 42).
SEZON 2:
- Mottem przewodnim sezonu drugiego "Zagubionych" jest: "Oni nie są tymi za których się uważają" ("They're not the survivors they think they are").
- W odcinku "One Of Them", możemy rozpoznać Sama Austena (ojca Kate) podczas jednej z retrospekcji Sayida. Austen siedzi w ciężarówce naprzeciw Sayida, rozmawiając z nim, spogląda na zdjęcie młodszej Kate. Sayid jednak nigdy nie widział tego zdjęcia.
- Na kartonie mleka, które pije Hurley w swoim śnie w epizodzie "Everybody Hates Hugo", widoczne jest zdjęcie Walta jako poszukiwanej osoby.
- Na początku sceny (epizod "What Kate Did"), gdzie Kate weszła do biura swojego ojca, widzimy urywek filmu w telewizji, w którym Sayid prowadzony jest pod eskortą żołnierzy.
- Suma tajemniczych liczb 4, 8, 15, 16, 23, 42 daje nam 108. Lostowicze właśnie wciskali przycisk co 108 min.
- W odcinku "Two For The Road" (sezon 2 odcinek 20) w retrospekcji jest przedstawiona Ana-Lucia, na poczatku, gdy parkuje samochód na parkingu policyjnym, możemy zobaczyć na dachach innych radiowozów liczby: 15, 16, 23, 42, co jest odwołaniem do tajemniczych liczb serialu 4 8 15 16 23 42.
- W odcinku "Man of Science, Man of Faith" (sezon 2, epizod 1) Shannon przez chwilę widzi przemoczonego Walta, który mówi w dziwnym, niezrozumiałym języku. Kwestia chłopca odsłuchana od tyłu brzmi następująco: 'Don't press the button, the button is bad' (Nie wciskajcie przycisku. Ten przycisk jest zły.)
- 'Duch' Walta ponownie ukazuje się Shannon w odcinku "Abandoned" (sezon 2 epizod 6). Niezrozumiała kwestia chłopca odsłuchana od tyłu daje równie zadziwiający efekt w postaci zdania: 'They're coming, and they're close' (Oni nadchodzą i są już blisko).
- Ana rzuca broń i maczetę prosto przed siebie, ale kiedy przedmioty lądują u stóp Sayida, są skrzyżowane.
- W odcinku 2 serii 2 ("Adrift"), w około 39 minucie i 25 sekundzie, w lewym górnym rogu ekranu widać łódź (na lewo od głowy Sawyer'a).-
W odcinku o nazwie "The Long Con", w scenie w knajpie, gdzie dochodzi do spotkania Sawyera z Gordy'm, pojawia się Diane, matka Kate.
- Substancja, którą Ethan wstrzykiwał Claire pochodzi z pojemnika, na którym widnieje kod "CR 4-81516 23 42". Są to znane nam liczby pojawiające się w serialu. Butelki z substancją o identycznym kodzie na etykiecie wstrzykiwał sobie Desmond w epizodzie "Man of Science, Man of Faith".
- W 10 odcinku 2 sezonu ("The 23rd Psalm") Claire ma na sobie ubrania w kolorze niebiesko-białym, czyli kolorach Matki Boskiej.
- W epizodzie "What Kate Did" kiedy Kate i Sawyer spotykają w dżungli konia, po prawej stronie możemy wyraźnie zauważyć rękę w czarnej, skórzanej rękawicy. (znane )
- W odcinku 4 serii 2 ("Everybody Hates Hugo"), kiedy Sun zakopuje w piasku butelkę z wiadomościami (wykopuje dołek i podnosi butelkę), nie ma na palcu obrączki. Po tym jak skaleczyła się w twarz, znowu widzimy na zbliżeniu butelkę w jej ręku i obrączka jest. Jednak, gdy Sun kładzie butelkę w piasku i ją zakopuje, obrączka znowu znika.
- W odcinku "The 23rd Psalm" (sezon 2 epizod 10) Mr Eko staje twarzą w twarz z potworem z Wyspy. Wewnątrz kreatury możemy zobaczyć dziwne obrazy przedstawiające np. krzyż, kościół, księdza, dwie tajemnicze kobiety, jakiegoś mężczyznę. Są to głównie wspomnienia Eko sprzed katastrofy ukazane w retrospekcjach.
- Kiedy w odcinku "The 23rd Psalm" Eko mówi: "the shadow of the valley of death" ("cień doliny śmierci"), błędnie recytuje Psalm 23 z Pisma Świętego. Poprawna wersja brzmi: "valley of the shadow of death" ("dolina cienia śmierci").
- W odcinku "Maternity Leave", gdy Claire przypomina sobie gdzie była u Innych, nad łóżkiem dla dziecka jako zabawka kręcą się 4 samoloty, są to miniatury samolotów firmy "Oceanic", którym lecieli rozbitkowie.
- Mapa Henry'ego została narysowana na jednej ze stron pochodzących z książki Fiodora Dostojewskiego pod tytułem "Bracia Karamazow".
- W ostatnim odcinku, gdy Alex podnosi Kate z ziemi wyraźnie widzimy jak łapie ją za piersi.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mnie najbardziej z tego intryguje zdjęcie Walta na kartonie z "dostawy". Słyszałem już o tym lecz skąd to zdjęcie się tam wzięło???!!!
Zauważmy też że liczby są na każdym kroku-dziewczyny z drużyny piłkarskiej z "naszymi" numerami, czy substancja wstrzykiwana Claire, wstrzykiwał ją sobie też Des, o kodzie z z tymi samymi liczbami
ps. pogrubione są bardziej warte przeczytania lub oznaczają nową tajemnicę...
Ostatnio zmieniony przez mr.OTHER 2007-01-18, 21:50, w całości zmieniany 1 raz
Sezon 1
-W pierwotnej wersji scenariusza postać Jacka miała zginąć, jednak ostatecznie zadecydowano inaczej. Do roli Jacka typowano wtedy Michaela Keatona.
-Odcinek pilotażowy (Pilot part.1 i 2) kosztował 10 milionów dolarów; jest to do tej pory najdroższa tego typu produkcja. Osoba odpowiedzialna za zatwierdzenie tego projektu została zwolniona za podjęcie tak wielkiego ryzyka.
WAŻNE!!!-Tytuł odcinka, "Tabula rasa" (Czysta Tablica), jest nazwą teorii siedemnastowiecznego filozofa Johna Locke. Teoria ta głosiła, że każdy człowiek w momencie narodzin jest "czystą tablicą", którą można dowolnie zapisać w trakcie życia. To oznacza, że zbieżność nazwisk (filozof John Locke i Locke z LOST'a) raczej NIE JEST PRZYPADKOWA!!! i jak??
-Aktor Terry O'Quinn zapytany, jak wyglądał widziany przez niego "potwór" z Walkabout, odpowiedział: "jak kamera na wysięgniku". //ma humorek //
-Scenariusz odcinka Walkabout został nominowany w 2005 roku do nagrody Emmy w kategorii wyróżniający się scenariusz serialu dramatycznego.
-W scenie 2 1x05 (White Rabbit), w której Charlie i Hurley rozmawiają z Jackiem, w tle dwóch statystów (kobieta i męźczyzna) przechodzą dwa razy w tym samym kierunku. //magia wyspy!!! //
-Tytuł White Rabbit (z ang. Biały Królik) nawiązuje do Alicji w krainie czarów, w której Alicja otworzyła wejście do zaczarowanego świata wskakują z białym królikiem do jego nory. W serialu Jack biegnąc za psem zauważa postać swego zmarłego ojca w dżungli.
źródło- www.wikipedia.pl w "szukaj" wpisałem zagubieni i "przejdź" a później szukałem ciekawostek z każdego odcinka. Nie podawałem wszystkich rzecz jasna. Może jak ktoś ma czas wrzuci dalsze ciekawostki??
Stopien uzależnienia: Fan
Wysłany: 2007-01-14, 15:44
mr.OTHER napisał/a:
Mnie najbardziej z tego intryguje zdjęcie Walta na kartonie z "dostawy".
To nie było mleko z "dostawy", tylko to się śniło Hurleyowi.Miał sen, że rozmawia z Jinem po koreańsku.I to zdjęcie jest gdzieś na forum(nie pamiętam gdzie).I tak jak napisał Nelth, to w większości są "wpadki filmowe", które zdarzają się w każdym filmie.
wiem, że to są wpadki... patrz 2 moje posty wcześniej...
Pamiętam ten sen. Wiem, że Hurley rozmawiał po koreańsku z Jin'em... i to wtedy było to mleko??? Coś mi się takie to dziwne wydawało.
Dzięki za sprostowanie
Pozdro!
[ Dodano: 2007-01-18, 21:55 ]
1-Fani Zagubionych powodują dużo zamieszania podczas kręcenia serialu. Tysiące kobiet, chcących zobaczyć Josha Hollowaya i Matthewa Foxa, spowodowały mnóstwo przerw, które kosztowały producentów około 500.000 dolarów!
2-"Jeśli w sumie nakręcimy 90-100 odcinków, to nie będziemy musieli robić złego sezonu. Od początku wiedzieliśmy, że sezon 1 będzie wstępem, sezon drugi o bunkrze, sezon 3 o Innych... Nie zdradzę Wam o czym będzie sezon czwarty."- mówi producent Damon Lindelof.
"Później byłby krótszy, piąty sezon, dzięki któremu dobrnęlibyśmy w okolice setnego odcinka. Koniec czwartego sezonu oznaczać będzie, że będziemy mieć 93 godziny serialu i myślę, że wtedy idealny koniec będzie blisko."
1-hmmm... kosztowni jesteśmy (fani)
2-A więc potwierdzają się plotki-pewny był 4 sezon, co do 5 nikt nie był pewien. A tu 4 sezony + ok.10odc. 5 szeonu... W SAM RAZ!!!
[ Dodano: 2007-01-30, 20:11 ]
NOWOŚCI
Wiemy wszyscy, że John Locke nazywa się tak dzięki foilozofowi John'owi Locke'owi Ale znalazłem coś jeszcze...
Nie kojarzę by było to napisane tutaj na forum ale wrazie czego zamieszczam.
Nasz ukochany Desmond ma na 2 imię David czyli DESMOND DAVID HUME. Wpiszcie w wikipedii w opcji szukaj to zaznaczone grubą czcionką, a wyskoczy wam taka oto stronka link bezpośredni
Stopien uzależnienia: Fan
Wysłany: 2007-02-18, 19:31
Strasznie mi sie nudzi wiec szperam po necie i znalazlem cos takiego w wikipedii:
Postacie z retrospekcji:
Tariq (Iracki dowódca .Poddawany torturom przez Sayid'a )
Więc wpisałem Tariq w wyszukiwarce i o to co otrzymałem:
Tariq Aziz - polityk iracki, dyplomata, wicepremier w obalonym (wiosną 2003, w wyniku inwazji wojsk USA i sojuszników) rządzie Iraku; bliski współpracownik Saddama Husajna.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale może to ma jakiś związek z serialem ?
CIEKAWOSTKI 3x09:
:: Kiedy Desmond spotyka Charlie'go na ulicy, ten śpiewa: "I said maybe/You're gonna be the one that saves me?". To fragment utworu Oasis pod tytułem: "Wonderwall".
:: Zdjęcia promocyjne tego odcinka przedstawiały Hurley'a i Locke'a wspólnie łowiących ryby. Tę scenę wycięto jednak z odcinka.
:: Charles Widmore stwierdza, że whisky MacCutcheon została nazwana po Admirale MacCutcheonie, który zebrał masę medali. W rzeczywistości Admirał MacCutcheon to postać z ekranizacji powieści Juliusza Verne'a: "Dwadzieścia tysięcy mil podmorskiej żeglugi" (1997), w której grał także Adewale Akinnuoye-Agbaje (Eko).
:: Charlie znajduje w skrytce Sawyera czasopismo "Playpen". Jest to fikcyjny magazyn często wykorzystywany w filmach, np: "Świat według Bundych".
:: Przed budynkiem Widmore Industries, zanim Desmond rzuci swój krawat na ziemię, widzimy starszego mężczyznę w garniturze idącego w stronę Desmonda. Wtedy następuje zmiana ujęcia i mężczyznę zastępuje inaczej ubrany młodzieniec. Po chwili, ujęcie znów się zmienia i wraca mężczyzna w garniturze.
:: Dookoła boiska piłkarskiego można zauważyć między innymi reklamy Apollo Candy, Hanso Foundation, Oceanic Airlines, Mr. Cluck's Chicken Shack, Gannon Car Rentals, Butties Diapers, Radio RPR 103.5.
:: Dużo nieścisłości wkradło się do scenografii londyńskiej, np: taksówka z typowo amerykańskim kogutem, amerykański pub. Także plakat zachęcający do wstąpienia do wojska nie wygląda na brytyjski - gdyby tak było słowo "honor" napisane byłoby w następujący sposób: "honour".
:: Nie ma pewności kiedy dokładnie miały miejsce wydarzenia z retrospekcji Desmonda. Co oczywiste akcja dzieje się po 1995 roku, kiedy opublikowany został utwór "Wonderwall". Jednakże, za plecami Charlie'go przejeżdża nowy Mini i Dodge Caliber. W tle widać także autobusy, które zostały wprowadzone do użytku w 2002 roku. Są to prawdopodobnie błędy produkcyjne, gdyż jak wynika z obliczeń wydarzenia te powinny mieć miejsce na 8 lat przed katastrofą, a więc w 1996 roku (5 lat Desmond spędził w więzieniu i trzy na Wyspie).
:: W biurze Charlesa Widmore'a widać malowidło, które przedstawia: słowo 'Namaste', góry, niedźwiedzia polarnego i Buddę.
:: "Make Your Own Kind of Music" w wykonaniu Cass Elliot to piosenka, którą słychać w pubie. To ten sam utwór, który Desmond odtwarza w bunkrze w odcinku "Man of Science, Man of Faith".
źródło nie za bardzo podam bo to serwis o LOST z podległym forum (a oczywiście reklama jest zabroniona)
[ Dodano: 2007-05-23, 16:15 ]
3x21:
CIEKAWOSTKI:
Dopiero teraz (w 3 sezonie) wracają Bernard i Rose. Tak późno, a jak ważna rola Bernarda... Kto wie, czy gdyby scenarzystom nie brakowało 3 strzelca czy te sympatyczne postacie pojawiłyby się w ogóle w 3 sezonie?
Gdy Charlie żegna się z Hurley'em, przez moment widać w lewym dolnym rogu... kamerę i nogę kamerzysty (screen w załączniku)
W tym odcinku pojawiłą się Nadia-->ukochana Saydia. Była to kobieta którą uratował Charlie.
Podczas gdy Charlie boi się skoczyć do basenu... w tle słychać głos małego dziecka wołającego Desmonda! Przypadek imion? //(10:36 chyba)
[ Dodano: 2007-05-26, 19:57 ]
Ciekawostki 3x22/23:
- Gdy rozbitkowie opuszczają plażę mają ocean po swojej prawej ręce. Kilka scen później idą wybrzeżem, a ocean znajduje się po stronie ich lewej ręki.
- Gazeta, którą czytał Jack to L.A. Times z 5 kwietnia 2007 roku.
- Telefon Jacka to Motorola KRZR, która weszła na rynek w październiku 2006.
- Nazwa domu pogrzebowego, w którym odbywał się pogrzeb to "Hoffs/Drawlar", co jest anagramem do "Flashforward".
- Kod wyłączający urządzenie zagłuszające to 5 4 5 8 7 7 5 5 4 3 7 7 6 ? 1 1
- Pryce nie jest zbyt pojętny. Powiedział "Sayonara" (z japońskiego) do Koreańczyka.
- Charlie, w momencie śmierci, przeżegnał się lewą ręką.
- Dr Hammil powiedział Jackowi, że operację kręgosłupa wykona Dr Gary Nadler. Nadler to nazwisko Bernarda.
- Kobieta siedząca dokładnie za Jackiem w samolocie to ta sama, która rozbiła się z nim lecąc lotem 815 z Sydney do L.A. Jej postać pojawiła się w Pilocie serialu.
- Kobieta, którą uratował Jack ma na imię Arlen.
- Lek (narkotyk), który zażywa Jack to Oxycodin.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Możesz zmieniać swoje posty Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum