Stopien uzależnienia: Widz
Wysłany: 2006-11-02, 03:21
Z wykształcenia mi też bliżej do technologa niż do maga...
Oczywiście wszystko co dzieje się w serialu można racjonalnie tłumaczyć ale jednak myślę, że na wyspie dzieją się rzeczy nadnaturalne. Jest tu jakieś źródło mocy, zakłócenie, anomalia. Sądzę, że serial pozostawi na koniec wiele pytań bez odpowiedzi i każdy będzie na swój sposób interpretował niewyjaśnione zjawiska.
Ja do życia podchodzę naukowo. Nie wierzę w bajki i żadne zjawiska nadprzyrodzone. Wszystko ma jakieś racjonalne wytłumaczenie. To, że coś się wydaje dziwne i niezrozumiałe, nie oznacza odrazu, że jest to coś paranormalnego. Po prostu nie potrafimy tego wytłumaczyć i tyle. Ale na pewno da się zrobić to naukowo.
Mam nadzieję, że w Loście też tak jest. Że wszystko zostanie racjonalnie i logicznie wytłumaczone. Załamałbym się, gdyby najlepszy serial na świecie okazał się nagle filmem o duchach, czy innych magicznych zjawiskach. Przestałbym wtedy go oglądać. Dlatego mam nadzieję, że twórcy serialu nie pójdą na łatwiznę i z biegiem czasu wszystkie dziwne zjawiska zostaną wyjaśnione racjonalnie.
Zgadzam się z tym co napisał Tetlik i nic dodać więcej nie pragnę.
No może poza tym, że jeśli nie (dosłownie) wszystko zostanie wyjaśnione racjonalnie to oby chociaż większość.
Stopien uzależnienia: Widz
Wysłany: 2006-11-05, 00:32
Ale jak chcecie racjonalnie (technicznie) wyjaśnić dym, złudzenia, tajemnicze głosy, cudowne uzdrowienie np. Locke'a, wizje z przyszłości Desmonda, zbiegi okoliczności, przypadki, przeznaczenie itp.
Oczywiście co do dymu jest wersja z nanotechnologią ale ta nadnaturalna forma nie zachowuje się jak coś sterowane przez Innych tylko jak samoistny i samodzielny byt...
Przypomniał mi się taki film, gdzie reżyser serwował nieprawdopodobne historie, głupie sceny, nielogiczną fabułę i generalnie irytujące zdarzenia a na koniec się okazało, że to było coś w rodzaju snu bohatera - wszystko działo się w jego głowie. Jeśli tak ma wyglądać finał LOSTa to ja już wolę wersję, że wyspa jest ZACZAROWANA
Stopien uzależnienia: Fan
Wysłany: 2006-11-09, 17:26
Latrommi napisał/a:
Chcesz powiedzieć, że Locke jest chory psychicznie ?:>
Tetlik nie napisał, że Locke jest chory psychicznie, tylko że on wcale nie był sparaliżowany fizycznie tylko on sobie to wmówił, że nie może chodzić.Nie rozumiesz tego??
Tetlik nie napisał, że Locke jest chory psychicznie, tylko że on wcale nie był sparaliżowany fizycznie tylko on sobie to wmówił, że nie może chodzić.Nie rozumiesz tego??
Spróbuj sobie wmówić, że nie możesz chodzić Skoro był sparaliżowany to znaczy, że nie miał czucia w nogach. Tego nie się wmówić nawet sobie samemu.
Poza tym John bardzo chciał chodzić.
Umysł to zadziwiająca "rzecz". Potrafi płatać różne figle. Być może jakieś ciężkie przeżycie emocjonalne, mogłoby spowodować coś takiego. Mózg to jeden z najmniej zbadanych organów. Poznajemy coraz więcej odpowiedzi na temat jego działania, ale nadal większości nie wiemy.
Dla przykładu, są ludzie, którzy potrafią sobie wmówić, że ból jest przyjemny lub, że go w ogóle nie odczuwają. Przez co mogą trzymać rękę w ogniu, tak jakby go tam nie było.
_________________ Najnowszy krzyk techniki - latarka słoneczna. Nie potrzebuje baterii. Świeci wtedy, gdy jest światło.
Stopien uzależnienia: Fan
Wysłany: 2006-11-10, 15:01
Cytat:
Spróbuj sobie wmówić, że nie możesz chodzić Skoro był sparaliżowany to znaczy, że nie miał czucia w nogach. Tego nie się wmówić nawet sobie samemu.
Poza tym John bardzo chciał chodzić.
Locke nie miał czucia w nogach ponieważ jego mózg mógł "wyłączyć" bodźce w nogach.Kiedy to zrozumiesz??Na przykład Claire nie chciała pamiętać co się z nią stało jak została porwana, ale przez Hipnozę czy coś takiego przypomniało się jej co się stało mimo że wcześniej chciała się dowiedzieć.Libby powiedziała że jej mózg "włączył blokadę" pamięci.Tak samo mogło być z Lockiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Możesz zmieniać swoje posty Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum