Strona Główna  SERWIS  Szukaj Profil  Nie masz wiadomości   Zaloguj  Rejestracja
FAQ  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Chat
Informacje: Nowy na forum? Przywitaj się! [Tutaj]
Zegary:

Kontakt:
MG
Wyślij email
Fantasta
Wyślij email

Poprzedni temat :: Następny temat
Man of Science czy Man of Faith ?

Man of Science czy Man of Faith ?
Wszystko da się wytłumaczyć naukowo
18%
 18%  [ 11 ]
Na wyspie mają miejsce zjawiska nadprzyrodzone
23%
 23%  [ 14 ]
Obydwa podejścia mają trochę racji
52%
 52%  [ 31 ]
Nie mam zdania, jestem totalnie zagubiony(a)
5%
 5%  [ 3 ]
Głosowań: 59
Wszystkich Głosów: 59

Autor Wiadomość
azali 

Wysłany: 2006-11-01, 21:10   

Raczej jestem człowiekiem nauki i dlatego chyle się ku temu rozwiązaniu.

D Duch 
4, 8, 15, 16, 23, 42

Stopien uzależnienia: Widz
Wysłany: 2006-11-02, 03:21   

Z wykształcenia mi też bliżej do technologa niż do maga...

Oczywiście wszystko co dzieje się w serialu można racjonalnie tłumaczyć ale jednak myślę, że na wyspie dzieją się rzeczy nadnaturalne. Jest tu jakieś źródło mocy, zakłócenie, anomalia. Sądzę, że serial pozostawi na koniec wiele pytań bez odpowiedzi i każdy będzie na swój sposób interpretował niewyjaśnione zjawiska.

Latrommi 
ZNAWCA Lost!

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2006-11-04, 18:03   

Tetlik napisał/a:
Ja do życia podchodzę naukowo. Nie wierzę w bajki i żadne zjawiska nadprzyrodzone. Wszystko ma jakieś racjonalne wytłumaczenie. To, że coś się wydaje dziwne i niezrozumiałe, nie oznacza odrazu, że jest to coś paranormalnego. Po prostu nie potrafimy tego wytłumaczyć i tyle. Ale na pewno da się zrobić to naukowo.

Mam nadzieję, że w Loście też tak jest. Że wszystko zostanie racjonalnie i logicznie wytłumaczone. Załamałbym się, gdyby najlepszy serial na świecie okazał się nagle filmem o duchach, czy innych magicznych zjawiskach. Przestałbym wtedy go oglądać. Dlatego mam nadzieję, że twórcy serialu nie pójdą na łatwiznę i z biegiem czasu wszystkie dziwne zjawiska zostaną wyjaśnione racjonalnie.

Zgadzam się z tym co napisał Tetlik i nic dodać więcej nie pragnę.
No może poza tym, że jeśli nie (dosłownie) wszystko zostanie wyjaśnione racjonalnie to oby chociaż większość.

D Duch 
4, 8, 15, 16, 23, 42

Wysłany: 2006-11-05, 00:32   

Ale jak chcecie racjonalnie (technicznie) wyjaśnić dym, złudzenia, tajemnicze głosy, cudowne uzdrowienie np. Locke'a, wizje z przyszłości Desmonda, zbiegi okoliczności, przypadki, przeznaczenie itp. :twisted:

Oczywiście co do dymu jest wersja z nanotechnologią ale ta nadnaturalna forma nie zachowuje się jak coś sterowane przez Innych tylko jak samoistny i samodzielny byt...

Przypomniał mi się taki film, gdzie reżyser serwował nieprawdopodobne historie, głupie sceny, nielogiczną fabułę i generalnie irytujące zdarzenia a na koniec się okazało, że to było coś w rodzaju snu bohatera - wszystko działo się w jego głowie. Jeśli tak ma wyglądać finał LOSTa to ja już wolę wersję, że wyspa jest ZACZAROWANA :-?

Tetlik 
ZNAWCA Lost!

Stopien uzależnienia: Uzależniony
Wysłany: 2006-11-08, 12:17   

D Duch napisał/a:
Ale jak chcecie racjonalnie (technicznie) wyjaśnić

D Duch napisał/a:
dym, złudzenia

Dym i złudzenia to jedno, a jak to wyjaśnić, nie mam pojęcia. Zobaczymy co twórcy wymyślą.

D Duch napisał/a:
tajemnicze głosy

W tym zapewne Inni maczali palce. Szepty często pojawiały się przed ich przybyciem.

D Duch napisał/a:
cudowne uzdrowienie

Całkiem możliwe, że w ogóle nie było żadnych cudownych uzdrowień (np. paraliż Locke'a prawdopodobnie miał podłoże psychiczne).

D Duch napisał/a:
wizje z przyszłości Desmonda, zbiegi okoliczności, przypadki

Nie mam pojęcia, ale pewnie jakoś zostanie to wytłumaczone.

D Duch napisał/a:
przeznaczenie

Przeznaczenie, hmmm, nie wiem co to znaczy (może determinizm?). Parę razy Locke używał tego słowa, ale o co mu chodziło, to nie mam pojęcia.

meelkee 

Wysłany: 2006-11-08, 14:52   

Tetlik napisał/a:
Całkiem możliwe, że w ogóle nie było żadnych cudownych uzdrowień (np. paraliż Locke'a prawdopodobnie miał podłoże psychiczne).

Nie ma czegoś takiego jak paraliż na podłożu psychicznym.

Tetlik 
ZNAWCA Lost!

Wysłany: 2006-11-08, 16:14   

Meelkee napisał/a:

No to może źle się wyraziłem :) Chodziło o to, że Locke mógł sobie wmówić, że jest sparaliżowany, w rzeczywistości będąc w pełni sprawnym.

Latrommi 
ZNAWCA Lost!

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2006-11-09, 15:32   

Tetlik napisał/a:
Meelkee napisał/a:

No to może źle się wyraziłem :) Chodziło o to, że Locke mógł sobie wmówić, że jest sparaliżowany, w rzeczywistości będąc w pełni sprawnym.

Chcesz powiedzieć, że Locke jest chory psychicznie ?:>

El Jacko 

Stopien uzależnienia: Fan
Wysłany: 2006-11-09, 17:26   

Latrommi napisał/a:
Chcesz powiedzieć, że Locke jest chory psychicznie ?:>

Tetlik nie napisał, że Locke jest chory psychicznie, tylko że on wcale nie był sparaliżowany fizycznie tylko on sobie to wmówił, że nie może chodzić.Nie rozumiesz tego??

pablo5556

meelkee 

Wysłany: 2006-11-09, 23:12   

El Jacko napisał/a:
Tetlik nie napisał, że Locke jest chory psychicznie, tylko że on wcale nie był sparaliżowany fizycznie tylko on sobie to wmówił, że nie może chodzić.Nie rozumiesz tego??

Spróbuj sobie wmówić, że nie możesz chodzić :mrgreen: Skoro był sparaliżowany to znaczy, że nie miał czucia w nogach. Tego nie się wmówić nawet sobie samemu.
Poza tym John bardzo chciał chodzić.

Tetlik 
ZNAWCA Lost!

Wysłany: 2006-11-10, 03:47   

Umysł to zadziwiająca "rzecz". Potrafi płatać różne figle. Być może jakieś ciężkie przeżycie emocjonalne, mogłoby spowodować coś takiego. Mózg to jeden z najmniej zbadanych organów. Poznajemy coraz więcej odpowiedzi na temat jego działania, ale nadal większości nie wiemy.

Dla przykładu, są ludzie, którzy potrafią sobie wmówić, że ból jest przyjemny lub, że go w ogóle nie odczuwają. Przez co mogą trzymać rękę w ogniu, tak jakby go tam nie było.

El Jacko 

Wysłany: 2006-11-10, 15:01   

Cytat:
Spróbuj sobie wmówić, że nie możesz chodzić :mrgreen: Skoro był sparaliżowany to znaczy, że nie miał czucia w nogach. Tego nie się wmówić nawet sobie samemu.
Poza tym John bardzo chciał chodzić.

Locke nie miał czucia w nogach ponieważ jego mózg mógł "wyłączyć" bodźce w nogach.Kiedy to zrozumiesz??Na przykład Claire nie chciała pamiętać co się z nią stało jak została porwana, ale przez Hipnozę czy coś takiego przypomniało się jej co się stało mimo że wcześniej chciała się dowiedzieć.Libby powiedziała że jej mózg "włączył blokadę" pamięci.Tak samo mogło być z Lockiem.

pablo5556

meelkee 

Wysłany: 2006-11-10, 15:58   

To znaczy, że wmówił sobie ten paraliż czy nie?

El Jacko napisał/a:
Locke nie miał czucia w nogach ponieważ jego mózg mógł "wyłączyć" bodźce w nogach.Kiedy to zrozumiesz??

Czyli jego mózg ma własną wolę? Może Locke ma Goa'ulda (kto oglądał SG, ten zrozumie)? :wink:

El Jacko 

Wysłany: 2006-11-10, 17:01   

meelkee napisał/a:
To znaczy, że wmówił sobie ten paraliż czy nie?

El Jacko napisał/a:
Locke nie miał czucia w nogach ponieważ jego mózg mógł "wyłączyć" bodźce w nogach.Kiedy to zrozumiesz??

Czyli jego mózg ma własną wolę? Może Locke ma Goa'ulda (kto oglądał SG, ten zrozumie)? :wink:

O co Ci chodzi!(Nie oglądałem Star Gate).Locke wmówił sobie swój paraliż i przez to jego mózg "wyłączył" czucie w nogach jak już wcześniej pisałem.

pablo5556

PH3N-x 
...to próba wiary...

Wysłany: 2006-11-10, 19:00   

meelkee, nie wiesz co to jest podświadomość ?

Odpowiedz do tematu