Strona Główna  SERWIS  Szukaj Profil  Nie masz wiadomości   Zaloguj  Rejestracja
FAQ  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Chat
Informacje: Nowy na forum? Przywitaj się! [Tutaj]
Zegary:

Kontakt:
MG
Wyślij email
Fantasta
Wyślij email

Poprzedni temat :: Następny temat
Man of Science czy Man of Faith ?

Man of Science czy Man of Faith ?
Wszystko da się wytłumaczyć naukowo
18%
 18%  [ 11 ]
Na wyspie mają miejsce zjawiska nadprzyrodzone
23%
 23%  [ 14 ]
Obydwa podejścia mają trochę racji
52%
 52%  [ 31 ]
Nie mam zdania, jestem totalnie zagubiony(a)
5%
 5%  [ 3 ]
Głosowań: 59
Wszystkich Głosów: 59

Autor Wiadomość
MG 
The Joker

Stopien uzależnienia: Uzależniony
Wysłany: 2006-11-11, 23:47   

Tu masz napisane o projekcie "Filadelfia" --->
http://pl.wikipedia.org/w...ment_Filadelfia (Wikipedia, wersja skrócona)

http://www.republika.pl/pufoc/projekty_fil.htm (wersja dłuższa)

Tu masz napisane o Chupacabrze ---> http://pl.wikipedia.org/wiki/Chupacabra

Zdjęć poszukaj na Google, jest też dużo ilustracji narysowanych na podstawie opisów świadków. Kiedyś widziałem też filmik jak Chupacabra goniła jakieś zwierze, widziałem też zdjęcie. Ale teraz nie jestem ci w stanie podać linków, jak chcesz to poszukaj na Google (tam jest tego dużo). O projekcie "Filadelfia" też jest dużo artykułów, wystarczy poszukać na Google.

Tetlik 
ZNAWCA Lost!

Wysłany: 2006-11-12, 00:10   

MG napisał/a:
Przecież niektóre gatunki z czasem wymierają i jest ich coraz mniej, pozostają tylko pojedyncze "egzemplarze". Przykłady: potwór z Loch Ness, Yeti, Wielka Stpoa czy La Chupacabra.

To tylko legendy, które nigdy nie zostały potwierdzone. Nikt nigdy nie sfilmował tych stworzeń. Są jedynie opowieści przekazywane słownie, a wiadomo jak jest z opowieściami...

PH3N-x napisał/a:
Tetlik, co do czytania w myślach i inteligencji równej bądź większej człowiekowi, to jak wiemy człowiek wykorzystuje gdzieś z 3-7% swojego mózgu

Około 5% mózgu wykorzystywane jest na myślenie abstrakcyjne, reszta bierze udział w analizie sygnałow, koordynacji mowy, ruchu itp.. Nie można wykorzystywać 100% mózgu, bo to by oznaczało nie możność poruszania się, mówienia, a jedynie samo myślenie. Można za to nie wykorzystywać tych 5% wcale :) To nie jest tak, że reszta mózgu jest niewykorzystana. W tym nie byłoby sensu ewolucyjnego, tworzyć organ, który nie będzie używany. Każda część mózgu ma swoją funkcję, którą realizuje.

PH3N-x napisał/a:
możliwe, że BS wykorzystuje znacznie więcej % stąd może takie wariactwa robić.

A co do BS, to on przecież nawet mózgu nie ma (działającego na podobnej zasadzie jak ludzki). Jest latającym "czymś" przypominającym dym. Myśli zapewne na zupełnie innej zasadzie niż człowiek i podobne mu zwierzęta.

MG napisał/a:
Nie wiem czy słyszeliście o projekcie "Filadelfia"

Słyszałem, oglądałem nawet film fabularny zainspirowany tym eksperymentem. Ale to jest taki sam mit, jak to, że w jakiejś strefie zwanej Area 51 przetrzymywani są kosmici.

Wikipedia napisał/a:
Informacje na temat eksperymentu publikowały przede wszystkim grupy paranaukowe, badacze zjawisk paranormalnych oraz prasa sensacyjna. Jako świadków zdarzenia cytowano m.in. marynarzy z innego okrętu wojennego, USS Andrew Furuseth, który miał wówczas stacjonować obok USS Eldrige 1.

Teoriom tym stanowczo zaprzeczyła większość członków załogi oraz przedstawiciele rządu; według tych relacji, Eldrige brał udział w badaniach naukowych, ale miały one zdecydowanie mniej tajemniczą naturę: badano na przykład możliwości wykorzystania pól magnetycznych do stworzenia osłony przeciwtorpedowej wokół okrętu.

Z braku przekonujących dowodów wskazujących, by równie niewyjaśnialny w ramach współczesnej fizyki eksperyment w ogóle się odbył lub miał porównywalnie tragiczne skutki, ta wersja wydarzeń nigdy nie zdobyła akceptacji kręgów naukowych i historyków.

Więcej:
http://pl.wikipedia.org/w...ment_Filadelfia

Dodano: MG, widzę, że mnie ubiegłeś z linkem ;)

MG 
The Joker

Wysłany: 2006-11-12, 00:49   

Tetlik napisał/a:
Ale to jest taki sam mit, jak to, że w jakiejś strefie zwanej Area 51 przetrzymywani są kosmici.

To nie jest mit, tylko opowiadania ludzi pracujących w Strefie 51. Nie twierdzę, że przetrzymywane jest tam UFO, ale z drugiej strony ta Strefa 51 (która istnieje) to jedna z najbardziej strzeżonych baz wojskowych USA, więc można spodziewać się wszystkiego.
Co do samego projektu "Filadelfia" - nie twierdzę, że to co się o nim pisze jest w 100% prawdziwe, ale skoro teoretycznie takie coś mogło mieć zdarzenie, coś podobnego mogło zaistnieć na wyspie (wielki elektromagnes, fakt, że Desmond był w przyszłości, BS itp.).

D Duch 
4, 8, 15, 16, 23, 42

Stopien uzależnienia: Widz
Wysłany: 2006-11-12, 03:34   

UFO to Niezidentyfikowany Obiekt Latający co nie jest równoznaczne ze Statkiem Kosmicznym Pozaziemskiej Cywilizacji :twisted: W amerykańskich bazach wojskowych zapewne jest skrywanych wiele NOLi co nie oznacza istnienia Obcych... Ale to inna historia.

Eksperyment "Filadelfia" dość ciekawy i nie słyszałem wcześniej o nim. Zabawy z polem magnetycznym, biegunowością, zaburzeniami, załamaniami być może mają coś wspólnego z sytuacją na wyspie Lostów. Dlatego jeśli macie jakieś interesujące historie z tym związane to wrzucajcie na forum.

Odpowiedz do tematu