Strona Główna  SERWIS  Szukaj Profil  Nie masz wiadomości   Zaloguj  Rejestracja
FAQ  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Chat
Informacje: Nowy na forum? Przywitaj się! [Tutaj]
Zegary:

Kontakt:
MG
Wyślij email
Fantasta
Wyślij email

Poprzedni temat :: Następny temat
Prison vs. Lost...
Autor Wiadomość
Gieromaniak.pl 

Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2007-03-15, 17:28   Prison vs. Lost...

Witam,

Chciałbym podzielić się z wami drodzy czytelnicy podzielić moimi spostrzeżeniami na temat tych dwóch serial - lost i prison break. Mam problem ze odpowiedzeniem sobie w pełni na to pytanie, dlatego napisałem artykuł, jednak nie rozwiał moich wątpliwości..

Który serial lepszy Lost czy Prison Break? << link

Pierwszy akapi artykułu :

"Oba seriale biją rekordy oglądalności w krajach, w których są emitowane. W Polsce jest dokładnie tak samo, jednak występują pod trochę inną nazwą: Zagubieni i Skazany na śmierć. Producentem Lost`a jest firma ABC natomiast Prison Break - FOX. Seriale te mają zarówno plusy jak i minusy. Jednak o dziwo nie spotkałem osoby, która nie potrafiłaby powiedzieć, który serial jest lepszy. Jak również nie poznałem osoby, która stwierdziłaby, że oba seriale są na równym poziomie i żaden nie ustępuje drugiemu prymu pierwszeństwa. Jaka jest odpowiedź ? Postaram się wypisać argumenty zarówno za jak i przeciw. Może wtedy dojdę do konsensusu..."

Który waszym zdaniem serial jest lepszy, czy oglądacie obydwa ?

Pozdrawiam :)

Kuaxam Enixlman 
Guu-chan :P

Stopien uzależnienia: Uzależniony
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2007-03-16, 15:59   

Naturalnie, iż dla mnie najlepszym serialem jest LOST (no i Moda na Sukces xD). Prisionera oglądałem jedynie 3 odcinki i to nie całe, lecz to w zupełności mi wystarczy. Nieraz w niedziele jak nie ma nic ciekawego w TV to oglądnę go już dla zabicia czasu na Polsacie. Jest spoko, ale mnie nie porwał tak jak LOST :D .

mr.OTHER 
ZNAWCA Lost!
Native

Wysłany: 2007-03-16, 16:48   

Nie ogladałeś 6 i 7 odcinka... w łaśnie wtedy PB mną wstrząsnął i mnie wciągnął. Jadnak LOST'a bardziej lubię. Słyszałem że w 1 wersji PB miał trwać 11 odcinków a będzie 5 serii stąd będzie pewnie naciągany... stąd moj wybór ;)

konsola 

Wysłany: 2007-03-16, 17:44   

Ja oczywiscie na 1 miejscu mam LOST-a :wink: i to sie chyba raczej nie zmieni, a co do PB to ogladam na Polsacie i musze powiedzieć, że serial mnie wciągnął szczególnie po obejrzeniu 6 odcinka.....

//MG

zmien 

Stopien uzależnienia: Fan
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2007-03-17, 11:21   

Ja oglądam tylko LOSTa. Na Prisona nie mam czasu i jakoś chęci też mi brak :)

Desmond_Dharma 
Wazzup Brother??

Wysłany: 2007-03-17, 19:39   

Hmmmm jak dla mnie to Prison vs Lost to jak porównywanie jajka do krzesła :shock: ( heh ciekawa teoria ). Obydwa seriale mają tematykę tak różną ( dobra na upartego jest coś ważnego wspólnego=> bohaterowie chcą się wyrwać[uciec] z obecnego miejsca) ,że prawie nie da się ich porównywać.

A w bezpośredniej konfrontacji to raczej nie sam serial a jego oglądalność decyduje czy serial jest dobry czy zły ( niestety to są prawa komercji- błagam nie pytajcie mnie jak to się odnosi do Mody na Sukces bo nie odpowiem).
W PB autorzy mieli od początku wszystko zaplanowane dlatego cała akcja jest bardziej poukładana a i odcinki jakoś łączą się w jedną całość. Tego Lostowi nie da się powiedzieć- sami autorzy mówili kiedyś w wywiadzie,że wiedzą ogólnie jak co wygląda ( no i zakończenie) ale poszczególne wątki są dorabiane do potrzeb serialu. Przez to staje się naprawdę wielo, wielowątkowy co jak widać nie zawsze przynosi dobre skutki.

PB vs Lost : 3:2

mr.OTHER 
ZNAWCA Lost!
Native

Wysłany: 2007-03-18, 15:51   

Desmond_Dharma napisał/a:
W PB autorzy mieli od początku wszystko zaplanowane dlatego cała akcja jest bardziej poukładana a i odcinki jakoś łączą się w jedną całość.
taaa... szczególnie dlatego, że z początku serial miał trwać 11 odcinków, później 22 az robią 5 serii... rzeczywiście scenariusz napisany z góry :roll:

Desmond_Dharma napisał/a:
Prison vs Lost to jak porównywanie jajka do krzesła
:mrgreen: :lol: :mrgreen: :lol:

Desmond_Dharma 
Wazzup Brother??

Wysłany: 2007-03-18, 21:47   

mr.OTHER napisał/a:
taaa... szczególnie dlatego, że z początku serial miał trwać 11 odcinków, później 22 az robią 5 serii... rzeczywiście scenariusz napisany z góry :roll:

O czym Ty mówisz?? Serial miał tak na serio trwać 13 odcinków (zauważ ,że po 13 była dłuuuuga przerwa) ale popularność spowodowała ,że ucieczkę przedłużono. Jakie 5 serii?? Nie wiadomo czy powstanie 3 seria bo w przeciwieństwie do ABC Fox aż tak nie leci chyba na kasę (hmm czy też może autorzy/autor chce aby serial składał się tylko z dobrych i bardzo dobrych odcinków, dlatego też jak na razie wszystko kończy się na 2gim sezonie.

Kuaxam Enixlman 
Guu-chan :P

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2007-03-19, 14:30   

Nieraz wielosezonowość jest dobra. Np weźmy taką Modę na Sukces (MnS). Ona jest jednym wielkim sezonem i w Ameryce właśnie obchodzili 5000 odcinków. A ja oglądam, inni oglądają i jakoś się nie nudzi xD. Więc jeśli ktoś ma pomysł to może nakręcić nawet i milion odcinków. Tylko kto tyle z neta będzie ściągał, jak w Polsce pojawiają się z duużym opóźnieniem?

Sawyer 
Have a nice day!

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2007-03-23, 21:11   

Kuaxam bardzo cie prosze najpierw obejrzyj Prison Break a potem odpowiadaj w tym temacie, bo naprawde skoro ogladałeś 3 odcinki to nie możesz porównywać tych seriali ;)
Pozdrawiam.

piowek 

Wysłany: 2007-03-26, 15:26   

U mnie na 1 miesjcu jest LOST, ale tuz za nim PB. Obejrzalem caly 1 sezon PB i wg mnie jest lepszy od 1 sezonu LOSTa. Zobaczymy co bedzie sie dzialo dalej w Prison Break, jak potacza sie losy bohaterow w 3 serii. Jednak 2 i 3 seria LOST (jak na razie :wink: ) jest dla mnie the best.

PS. Witam wszystkich, to moj pierwszy post na forum... :mrgreen:

Nelth 
Imperiał

Stopien uzależnienia: Fan
Wysłany: 2007-03-26, 16:20   

Wciąż nie rozumiem porównywania Prison Break do Lost.
Oba seriale opowiadają o dwóch innych rzeczach, więc po co dyskutować, który jest lepszy? Jak ktoś lubi klimat Prison Break to niech go oglada a jak ktoś lubi klimat Lost to niech ogląda Lost. To tak jak dyskusja o tym co ma piernik do wiatraka.
To zupełnie dwa różniące się od siebie seriale i porównywanie ich do siebie już jest błędem, nie mówiąc już o kłótniach co jest lepsze.

Sawyer 
Have a nice day!

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2007-03-28, 12:52   

piowek napisał/a:
U mnie na 1 miesjcu jest LOST, ale tuz za nim PB. Obejrzalem caly 1 sezon PB i wg mnie jest lepszy od 1 sezonu LOSTa. Zobaczymy co bedzie sie dzialo dalej w Prison Break, jak potacza sie losy bohaterow w 3 serii. Jednak 2 i 3 seria LOST (jak na razie :wink: ) jest dla mnie the best.

PS. Witam wszystkich, to moj pierwszy post na forum... :mrgreen:

piowek, rzeczywiście może i 1 sezon LOST-a wydaje ci się teraz nudny ale na pewno zachwycałeś sie pierwszymi odcinkami :)

Co do Prison Break to polecam Ci 2 serie, naprawde warto obejrzeć. I podejrzewam że tak samo bedziesz go porównywał z 2 serią LOST-a :arrow:

Pozdrawiam.

Matashow 
Lost rox

Wysłany: 2007-03-28, 15:28   

Ja powiem, że dla mnie po obejrzeniu 10 odcinków PB i wszystkich dotychczasowych Lost lepszym serialem jest ten drugi. Dlaczego ? Po pierwsze Lost jak dla mnie ma zdecydowanie lepszy klimat - przez większość czasu czuć prawdziwe tytułowe zagubienie bohaterów. W PB bohater nie wydaje mi się być "Skazany na śmierć" tylko raczej na przeciwności losu. Wszystkie jego plany są krzyżowane jakimiś niespodziewanymi wydarzeniami.
Jak dla mnie głównym argumentem za Lost'em jest przede wszystkim "rybka na twarzy" w pewnych momentach (przyznaje, że w I sezonie nie schodziła mi z twarzy). Fakt...w PB też jest dużo niespodziewanych sytuacji, ale nie ma czegoś takiego jak w Lost, gdy dowiadujemy się, że np. Claire jest siostrą Jacka, czy np. tekst który z I sezonu utkwił mi w pamięci z jednego z pierwszych odcinków
-Shannon : "Ta wiadomość powtarza się od 20 lat..."
-Charlie : "Gdzie my do cholery jesteśmy?"

Koniec...

Jak dla mnie PB jest fajny, ale w moim odczuciu Lost jest dużo lepszy. Jednak oba seriale zgubi(ła) żądza pieniędzy. Ilość odcinków - bez komentarza. Fakt, być może Lost dalej jest ciekawy (chociaż porównania do I sezonu nie ma) jednak dużo lepiej byłoby gdyby skończył się góra na II sezonie. Natomiast to ciągnie się w nieskończoność...niestety.

//spoilery małą czcionką!!! jeszcze raz taki spoiler zobaczę to będzie warn!!! //MG
-T--ten
by Matashow ®

Sawyer 
Have a nice day!

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2007-03-30, 17:42   

Matashow napisał/a:
Ja powiem, że dla mnie po obejrzeniu 10 odcinków PB i wszystkich dotychczasowych Lost lepszym serialem jest ten drugi. Dlaczego ? Po pierwsze Lost jak dla mnie ma zdecydowanie lepszy klimat - przez większość czasu czuć prawdziwe tytułowe zagubienie bohaterów. W PB bohater nie wydaje mi się być "Skazany na śmierć" tylko raczej na przeciwności losu. Wszystkie jego plany są krzyżowane jakimiś niespodziewanymi wydarzeniami.
Jak dla mnie głównym argumentem za Lost'em jest przede wszystkim "rybka na twarzy" w pewnych momentach (przyznaje, że w I sezonie nie schodziła mi z twarzy). Fakt...w PB też jest dużo niespodziewanych sytuacji, ale nie ma czegoś takiego jak w Lost, gdy dowiadujemy się, że np. Claire jest siostrą Jacka, czy np. tekst który z I sezonu utkwił mi w pamięci z jednego z pierwszych odcinków
-Shannon : "Ta wiadomość powtarza się od 20 lat..."
-Charlie : "Gdzie my do cholery jesteśmy?"

Koniec...

Jak dla mnie PB jest fajny, ale w moim odczuciu Lost jest dużo lepszy. Jednak oba seriale zgubi(ła) żądza pieniędzy. Ilość odcinków - bez komentarza. Fakt, być może Lost dalej jest ciekawy (chociaż porównania do I sezonu nie ma) jednak dużo lepiej byłoby gdyby skończył się góra na II sezonie. Natomiast to ciągnie się w nieskończoność...niestety.

//spoilery małą czcionką!!! jeszcze raz taki spoiler zobaczę to będzie warn!!! //MG

Źle to oceniasz ponieważ w PB skazanym na śmierć nie jest M. SCOFIELD tylko LINCOLN BURROWS także obejrzyj dokładnie i wtedy mozemy podyskutować.
Zresztą 10 odcinków to jest nic w porównaniu z tym co dzieje sie dalej. Pozdrawiam i polecam Prison Break.

Odpowiedz do tematu