Strona Główna  SERWIS  Szukaj Profil  Nie masz wiadomości   Zaloguj  Rejestracja
FAQ  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Chat
Informacje: Nowy na forum? Przywitaj się! [Tutaj]
Zegary:

Kontakt:
MG
Wyślij email
Fantasta
Wyślij email

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: choynka
2006-12-27, 15:06
The Dharma Initiative
Autor Wiadomość
xeL 
m0ps!k

Stopien uzależnienia: Fan
Wysłany: 2006-02-23, 07:35   

http://www.dharmaindustries.com/
Za żadne skarby świata nie moge sie zalogować,
znalazłem fora poświęcone właśnie tej stronie ale nie bardzo rozumiem ^^
http://forums.unfiction.c...der=asc&start=0
http://lost-forum.com/arc...hp/t-16106.html

jackos 

Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2006-05-19, 08:01   

powróce do tego tematu bo mam dobre zdjęcia ino co one oznaczają

Another Map of The Swan

Octagon logo found inside the station

The mural

A satelite dish may have a similar structure.

Map of The Swan

The Unofficial Flame Logo

"The Flame" station as depicted in the Blast Door Map

Mr.Des 
4 8 15 16 23 42

Stopien uzależnienia: Uzależniony
Wysłany: 2006-06-15, 20:19   

Ja znalazlem w necie cos ciekawego...
Kod:

http://img215.imageshack.us/my.php?image=logosdharmajurassic4ao.jpg

Te dwa loga po lewej sa nam znane, ale te po prawej przypominaja loga z filmu "jurassic park" i sam nie wiem co o tym myśleć :/ jeszcze jak był by jedno takie logo to było by bardziej wiarygodne... co o tym sadzicie...

ps. jestem nowy i nie wiem czy to juz bylo ;)

mavek 

Wysłany: 2006-06-16, 11:41   

http://img154.imageshack....ativemod4hw.jpg
Tu macie fajną tapetkę o Dharmie! :cfaniak:

Mr.Des 
4 8 15 16 23 42

Wysłany: 2006-06-17, 18:15   

zobaczcie co znalazlem na chaotic.blox.pl:

Cytat:
DHARMA - rozszyfrowana
Nawiązując do projektu Lost Experience - podano do ogólnej wiadomości znaczenie akronimu DHARMA. Oznacza on:

Department of Heuristics And Research on Material Applications.

A tak po Polsku to (tłum. własne):
Departament heurystyki i badań nad istotnymi aplikacjami

WIKI:
Heurystyka
1 logika, umiejętność wykrywania nowych faktów oraz znajdywania związków między faktami, zwłaszcza z wykorzystaniem hipotez. Na podstawie istniejącej wiedzy stawia się hipotezy, których nie trzeba udowadniać.

2 informatyka, metoda znajdowania rozwiązań dla której nie ma gwarancji znalezienia rozwiązania optymalnego, a często nawet prawidłowego. Rozwiązań tych używa się np. wtedy, gdy pełny jest z przyczyn technicznych zbyt kosztowny, lub gdy nie jest nawet znany (np. przy przewidywaniu pogody lub przy wykrywaniu niektórych zagrożeń komputerowych, takich jak wirusy lub robaki). Metodę używa się też często do znajdowania rozwiązań przybliżonych, na podstawie których później wylicza się ostateczny rezultat pełnym algorytmem. To ostatnie zastosowanie szczególnie dotyczy to przypadków, gdy heurystyka jest wykorzystywana do nakierowywania pełnego algorytmu ku optymalnemu rozwiązaniu, aby zmniejszyć czas działania programu w typowym przypadku bez poświęcania jakości rozwiązania

choynka 

Wysłany: 2006-06-17, 18:21   

A material to nie będzie "tworzywo" albo "materiał" ? Niech się jakoaś mądra głowa wypowie w tym temacie :)
A i kolejna kwestia czy to nam faktycznie mówi czym Dharma się zajmuje. Bo ja nic sensownego z tego nie mogę wymyśleć :)

Gwalchjuni 
Daysleeper

Stopien uzależnienia: Widz
Wysłany: 2006-06-17, 22:20   

choynka napisał/a:
A material to nie będzie "tworzywo" albo "materiał" ? Niech się jakoaś mądra głowa wypowie w tym temacie :)

Sie poczulem wywolany do odpowiedzi :P No raczej na 100% bedzie. ;) "Material Applications" to po prostu zastosowania materialow lub tworzyw.

PH3N-x 
...to próba wiary...

Wysłany: 2006-06-18, 10:03   

Choynka, pisze coś tam o przewidywaniu pogody, a podobno na wyspie jest stacja meteorologiczna.

choynka 

Wysłany: 2006-06-18, 10:12   

PH3N-x napisał/a:
Choynka, pisze coś tam o przewidywaniu pogody, a podobno na wyspie jest stacja meteorologiczna.

hehe :) wiem, że coś tam pisze o przewidywaniu pogody, ale to przecież nie jest cała działalnośc Dharmy :) a poza tym to był jedynie przykład wykorzystania heurystyki w różnych dziedzinach. Między innymi do przewidywania pogody ;)

Mr.Des 
4 8 15 16 23 42

Wysłany: 2006-06-18, 10:36   

Postanowiłem napisac post o bunkrach, co o nich wiemy itp. mam nadzieje że się przyda :)

zaczne od The Swan (łabędź)

jest to jak wiemy stacja 3/6 chodź bunkrów wszystkich jest 7 :D , bunkier ten jest bunkrem gdzie badano elektromagnetyzm. Wiemy że na początku w tym bunkrze byłi:
1. Razinsky (nic o nim nie wiemy),
2. Kelvin (partner Razinskego),
3. Desmond.
Pamiętamy że przy włazie była tablicza "QUARANTINE" więc jest możliwe że na wyspie była jakaś choroba, albo Kelvin chciał żeby Desmond nie uciekł, a sam chciał zwiac jego łodzią :)
Mata519 napisał/a:
liczby wpisuje się po to aby rozładować ładunek elektromagnetyczny i żeby wszystko nie poszło...do Nieba :P Dlaczego właśnie co 108 min. ? Bo to maksymalnie długo ile może istnieć ten ładunek bez rozładowywania. Maksimum czasu dla "wciskającego".

Kolejny bunkier to The Arrow (czyli strzała)

Za dużo o tym bunkrze nie wiemy, wiemy że był opuszczony, i była w nim radiostacja. W tym bunkrze również była tabliczka "QUARANTINE" więc to raczej nie jest robota Kelvina ;) (i o ile pamiętam był jeszcze dytamit)

The Staff (laska)

Ten bunkier był bunkrem medycznym, były w nim leki itp. Przez jakiś czas przebywali w nim "inni", ale puźniej ten bunkier został rozwalony, wszystko po przewracane. Nie wiadomo po co "inni" chcą dzieci, ale ten bunkier ma coś z tym współnego :P

? - The Pearl (perła)

Jak już wspominałem bunkrów jest 7 :D a to jest sekret dharmy, wiekszość o nim nie widziała :) my też o nim dużo nie wiemy, praca w tym bunkrze wygladała tak: najpierw oglądali co robią w innych bunkrach, a potem zapisywali wszystko i wkładali to takiej tuby, a zeszysty wędrowały na "czyste pole" - nikt ich nie czytał. Jednak jest w tym bunkrze coś dziwnego skoro to jest bunkier żeby "podglądać innych pracowników" to po co tam kamera?

The Flame (ogieni)

Najprawdopodobniej w tym bunkrze można było zmieniać pogodę.

The Door (drzwi)

Ten bunkier spotkaliśmy już go w 2x23 odcinku, a dokładniej odkrył go Sayid, otworzył drzwi, patrz... a tu nic nie ma :) a tym bardziej że logo na tych drzwiach przypominało drzwi ;) więc albo takich wejść jest pełno i jedne są właściwe, ale to taki test psychologiczny ;)

The Belt

Sądząc po logu tego bunkra, ten bunkier znajduje się pod wodą, z tąd ten rekin z logiem "dharmy"

Rekin z logiem tego bunkru ;) (link dostałem od Choynki, jak by co :P )
Kod:
http://aurig.us/lost/shark39mm.png

A tutaj zdjęcie wszystkich bunkrów:
Kod:
http://lostpedia.com/wiki/Image:Swan_logo_closer.jpg
Ostatnio zmieniony przez Mr.Des 2006-06-19, 13:54, w całości zmieniany 6 razy  

Kacper 
...::LOST::...

Wysłany: 2006-06-18, 12:03   

No przydało się to oc napisałeś, bo ja kojarzyłem tylko cztery bunkry :) Mam nadzieję, że te trzy ostatnie poznamy w trzecim sezonie i dokladnie poznamy ich znaczenie :)

Desmond_Dharma 
Wazzup Brother??

Wysłany: 2006-06-18, 13:06   

Mr.Des napisał/a:
Za dużo o tym bunkrze nie wiemy, wiemy że był opuszczony, i była w nim radiostacja.

No i co ciekawe byla tam czesc filmu instruktażowego,ktory pocial Razinsky. Mial on pamiec fotograficzna i wiedzial o wielu rzeczach na wyspie,wiec czyzby specjalnie zostawil tam ten kawalek??

oj Des, nieładnie, nieładnie :)
edit by choynka

mavek 

Wysłany: 2006-06-18, 18:12   

Mr.Des, bardzo fajny post ... przyda się nam napewo! Gratulacje. :cool:

M4TIZ 
Man of Science

Wysłany: 2006-06-18, 19:55   

Mr.Des napisał/a:
(i o ile pamiętam był jeszcze dytamit)

Dynamit był raczej na "Czarnej skale" (tym statku z niewolnikami), a nie w stacji "Arrow".

Matashow 
Lost rox

Wysłany: 2006-06-19, 10:46   

Mr.Des napisał/a:
Nie wiadomo po co wciska się ten klawisz i po co ten zegar, i dlaczego właśnie co 108min?

E sory ale czy nie oglądałeś ostatnich odcinków 2 sezonu ?? Przecież było tam jasno powiedziane, że liczby wpisuje się po to aby rozładować ładunek elektromagnetyczny i żeby wszystko nie poszło...do Nieba :P Dlaczego właśnie co 108 min. ? Bo to maksymalnie długo ile może istnieć ten ładunek bez rozładowywania. Maksimum czasu dla "wciskającego".

P.s. Perła - to pearl, a ogień to nie falme tylko flame. Popraw literówki i błędy ortograficzne. Post fajny, ale jak coś tłumaczysz czy przedstawiasz to słowa "nie wiem...nie wiem po co" używaj jak najrzadziej =)
-T--ten
by Matashow ®

Odpowiedz do tematu