Moze jakiś twórca szukał czegos w necie i znalazł Johna Locka.
Przeczytał jego historię i stworzył na niej jakąś osobowość.. ? Która przydała się do filmu.
_________________ <PeacE>
Ostatnio zmieniony przez Greena 2006-12-27, 11:21, w całości zmieniany 1 raz
Stopien uzależnienia: Fan
Wysłany: 2007-01-07, 16:15
Btw, ostatnio braliśmy na chemii o różnych chemikach, i był tam Rutherford. Czyli tak samo ma na nazwisko jak Shannon. Wiem, że to zapewne nic nie znaczy, ale podaje to tak jako ciekawostke.
Opiszę tutaj podobieństwo pomiędzy postaciami wystepującymi w serialu Lost z ludźmi, którzy żyli bądź żyją nadal. Związek ten polega na identycznych nazwiskach i bardzo podobnych fonetycznie bądź takich samych imionach.
Sczególnie ciekawe są postacie opisane przy Saydzie i Charlim.
Kolejno: po lewej stronie postać z serialu ---> po prawej stronie postać żyjąca naprawdę i krótki jej opis.
John Locke -----> John Locke ( John Locke (ur. 29 sierpnia 1632, zm. 28 października 1704) – angielski filozof, lekarz, polityk, politolog i ekonomista. Twórca klasycznej postaci empiryzmu oraz podstaw teoretycznych rządów demokratycznych. )
Desmond David Hume ----> David Hume ( (ur. 7 maja 1711 w Edynburgu, zm. 25 sierpnia 1776 tamże) – filozof, pisarz i historyk urodzony w Szkocji, wychowany w Anglii, żyjący we Francji i w Anglii. )
Kate Austen -----> Jane Austen ( ur. 16 grudnia 1775 w Steventon w Wielkiej Brytanii, zm. 18 lipca 1817 w Winchester) - pisarka angielska.
Charlie Pace -----> Carlos Pace ( ur. 6 października 1944 w Sao Paulo, zm. 18 marca 1977) - brazylijski kierowca wyścigowy
Pace wziął udział w 73 wyścigach Formuły 1. Zadebiutował w zespole March 4 marca 1972. W swoich startach w Formule 1 wygrał 1 wyścig, a 6 razy stanął na podium. Łącznie zdobył 58 punktów w mistrzostwach. Zdobył także 1 pole position i 5 najszybszych okrążeń.
PACE ZGINĄŁ W KATASTROFIE LOTNICZEJ !!!!!!!! )
Sayid Jarrah - Ziad Jarrah ( libański terrorysta, zamachowiec samobójca, pilot i jeden z czterech porywaczy samolotu linii United Airlines (lot 93), który, w wyniku buntu pasażerów rozbił się w w lasach nieopodal Shanksville w Pensylwanii nie docierając do celu, w czasie zamachów z 11 września 2001 roku.
Boone Carlyle - Thomas Carlyle ( szkocki pisarz społeczny i filozof historii, propagator i współtwórca specyficznej historiozofii zwanej heroizmem. Bardzo wpływowy w czasach wiktoriańskich, oddziałał też szeroko na myśl prawicową. )
Danielle Rousseau - Jan Jakub Rousseau ( francuski pisarz, filozof i pedagog. Jedna z myśli J.J. Rousseau: Rewolucyjny charakter teorii Rousseau przejawia się przede wszystkim w przekonaniu, że dobry człowiek został uwięziony w złym świecie, który czyni zeń przeciwieństwo jego natury; )
Co o tym sądzicie ? Wiele osób zyjących naprawdę ma dużo powiązań z postaciami z Zagubionych
Jean Jacques Rousseau- to chyba ten Jan Jakub. Był jednym z najwybitniejszych myslicieli oświecenia (mieliśmy o tym kiedyś na historii)
No ten Jarrah i Pace to rzeczywiście ciekawe... oboje zgineli w samolotach...
UWAGA!!! Twórcy powiedzieli że NAZWISKA POSTACI COŚ OZNACZAJĄ, SĄ WAŻNE!!! Jestem pewien że to nie przypadek-wszyscy to znane osoby!!!
Wysłany: 2007-03-02, 18:22
Mieliśmy na wosie o ideologiach politycznych i co ciekawe:
- do rozwoju liberalizmu przyczynił się w dużej mierze J. Locke i Rousseau( nie miałem podanego imienia)
- a przy anarchizmie pojawił się William Goodwin ( czyli nazwisko takie jak u jednego z Othersów)
Może u Othersów panuje anarchizm a u rozbitków liberalizm ?
Ciekawe kto był inspiracją postaci Benjamina Linusa. Czy to tribute dla twórcy Linuksa?
"Linus Benedict Torvalds (ur. 28 grudnia 1969 w Helsinkach) - fiński programista, twórca jądra Linux.
Jest członkiem Finlandssvensk, szwedzkojęzycznej społeczności reprezentującej około sześciu procent fińskiej populacji. Uczęszczał na Uniwersytet Helsiński. Stworzył jądro systemu operacyjnego - Linuksa, a wraz z nim zapoczątkował gwałtowny rozwój Wolnego Oprogramowania"
Czy raczej chodziło o papieża: "Święty Linus z Tuscii (pontyfikat: ok. 67 - prawdopodobnie 23 września ok. 78)"
Jeśli chodzi o Juliet, to ciekawe jest że Edmund Burke był liberałem i demokratą, podobnie jak "imiennicy" naszych rozbitków, a nie anarchistą jak u większości othersów.
heh, czyli teoria o liberalnych rozbitkach i anarchistycznych OTHERsach jest prawdziwa wskazówka?? Ale to trochę nie pasuje do sytyuacji na wyspie. Przeciż Ben to władca (uratował Juliet jednym podpisem-3x09) całkowity
raczej św.Linus. Twórcy często odwołują się do Biblii/Kościoła.
Wiek: 13 Dołączyła: 25 Gru 2006 Posty: 287 Skąd: Punkt na mapie niewidoczny dla ludzkich oczu;)
Wysłany: 2007-06-23, 11:09
No to posłuchajcie tego: czytałam ostatnio taką zwykłą książkę. I tam bohaterowie byli... hmm, nie umiem się wyrazić... Po prostu autorka wzorowała swoje postacie do postaci żyjących dawniej. NA końcu książki był taki "słowniczek", gdzie pisało o tych prawdziwych , nie stworzonych przez nią ludziach... I wiecie, co znalazłam??
Jack Sheppard- Wiele wiktoriańskich dzieci mogło nie słyszeć o królowej Wiktorii, ale doskonale wiedziało, kim był Jack Sheppard, słynny złodziej. Mężczyzna tyle razy uciekał z więzienia, że wzniosło go to na szczyty popularności. Urodzony w Spitalfields w 1702, dorastał w przytułku w Bishopsgate, gdzie przygotował się do zawodu stolarza, ale po sześciu latach znudziło mu się to i zajął się kradzieżmi. (dalej pisze o tym, jak wydostawał się z więzienia i ile razy itd.) w wyniku procesu, który obserwowały tłumy jego wielbicieli, zostal skazany na śmierć przez powieszenie w Tyburn, najsłynniejszym w Londynie miejscu publicznych egzekucji.
I co o tym myślicie??
_________________ Nie jestem głupcem, a mimo to szaleję
I nie rozumiem, co się ze mną dzieje...;)
Jack, tak jak w większości filmach Ci (wg mnie pseudo) główni (o, albo gów*iani) bohaterowie, umierają na końcu filmu w dramatycznych okolicznościach, blabla, blabla...
Moje zdanie "fora ze dwora Jack, nie będę cię żałował".
Jak dla mnie Jack jako stolarz albo złodziej nie za bardzo...
ale co do śmierci to bardzo ciekawe, jeśli ona nastąpi, czy będą to podobne okoliczności... no cóż, pewnie przyjdzie nam jeszcze trooooche poczekac....
mr.OTHER napisał/a:
"fora ze dwora Jack, nie będę cię żałował"
bez przesady... jakby zginął to rzesza fanek przestałaby oglądać serial...
_________________ - John you're farmer.
- No...I'm hunter.
Wysłany: 2007-07-01, 18:20
Co do śmierci Jacka... Tylko niby w jakich okolicznościach Jack miałby zginąć ? Skoro wiemy, że wydostał się z wyspy ? Ja raczej nie widze tu teraz motywu aby Jack miał zginąć. Choć w sumie ciekawie by było zobaczyć jak Jack jednak popełnia samobójstwo. Co prawda "nasz" Jack nie uciekał wiele razy z więzienia ale także jest bardzo popularny na wyspie. Przynajmniej to się zgadza
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Możesz zmieniać swoje posty Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum