Nie wiem czy ktoś już to pisał lub ktoś o tym wie, ale jak w czwartek pisałam konkurs polonistyczny to coś mnie zdziwiło. Na tym konkursie był tekst o religii dżinistów i hindusów. Ogólnie chodziło o miejsce pielgrzymki - Górę Kailas. Wyznawcy tych religii pielgrzymują tam z bardzo odległych miejsc. Przybywają tam aby okrążyć górę (trasa mierzy 51 km ). Całkowity cel wypełniają tylko ci którzy okrążą górę 108 razy. TAK 108! 108 to liczba święta. Legenda mówi, że ci którzy tego dokonają osiągają stan nirwany.
Ciekawe czy to ma jakiś związek z LOSTAMI (moim zdaniem tak ) , ale jest przynajmniej ciekawe)
Stopien uzależnienia: Uzależniony
Wiek: 20 Dołączyła: 25 Mar 2006 Posty: 341 Skąd: z Katowic
Wysłany: 2006-03-31, 22:30
Hmm czy ja wiem, czy ma jakis związek? Jak narazie nic nas nie naprowadziło na religię hindusityczną, wśród Lostiwczów nie ma żadnego hindusa. Bez wątpienia nie jest to liczba przypadkowa. Przecież gdyby tak było, ci z projektu Dharma mogliby ustalić jakiś inny czas np dla rownego rachunku dwie albo 3 godziny.
Może i coś w tym jest...
Stopien uzależnienia: Uzależniony
Wysłany: 2006-04-01, 13:37 Re: 108.........
Kie napisał/a:
Nie wiem czy ktoś już to pisał lub ktoś o tym wie, ale jak w czwartek pisałam konkurs polonistyczny to coś mnie zdziwiło. Na tym konkursie był tekst o religii dżinistów i hindusów. Ogólnie chodziło o miejsce pielgrzymki - Górę Kailas. Wyznawcy tych religii pielgrzymują tam z bardzo odległych miejsc. Przybywają tam aby okrążyć górę (trasa mierzy 51 km ). Całkowity cel wypełniają tylko ci którzy okrążą górę 108 razy. TAK 108! 108 to liczba święta. Legenda mówi, że ci którzy tego dokonają osiągają stan nirwany.
Ciekawe czy to ma jakiś związek z LOSTAMI (moim zdaniem tak ) , ale jest przynajmniej ciekawe)
A ja myślę, że to objaw Twojej obsesji Ale szczerze się przyznam, że ja również łapie się na tym, iż często wiąże pewne fakty z życia z Lostem. Ostanio nawet kupiłam chlebek "Magnus" i od razu pomyślałam o mapce i o Magnusie Hanso . To tylko jeden z przykładów. A tak całkiem na poważnie to nie wiemy z jakich źródeł korzystali producenci serialu, więc możliwe że także i z tej. Kto wie?
To ne może być przypadek zauwarzcie że w całym Lost'cie jest wiele powiazań do różnych religii, numerologii itp. ale hinduizm to moze być dobry trop. Wydaje mi sie że znaki na logu dharmy też mają związek z hinduizmem. Jak znajdę tą stronę gdzie to widziałem to ją wrzucę na te forum.
Przeglądałem nowości na Wirtualnej Polsce i znalazłem coś ciekawego!
Cytat:
45 lat temu w kosmosie znalazł się pierwszy człowiek - Rosjanin Jurij Gagarin. Pierwszy lot w kosmos trwał 108 minut, statek kosmiczny raz okrążył Ziemię.
108 minut Gagarin był w kosmosie! Ciekawy zbieg okoliczności Może Jurij Gagarin jest jednym z innych? (joke)
Moim zdaniem te liczby mają nieskończoną liczbę powiązań itp. itd. Także już odechciało mi się szukać ich rozwiązania
ale tego jeszcze nikt chyba nie zauważył wiec gratulacje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Możesz zmieniać swoje posty Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum