Strona Główna  SERWIS  Szukaj Profil  Nie masz wiadomości   Zaloguj  Rejestracja
FAQ  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Chat
Google

Informacje: Nowy na forum? Przywitaj się! [Tutaj]
Zegary:

Kontakt:
MG
Wyślij email
Fantasta
Wyślij email

Poprzedni temat :: Następny temat
Ciąg Znaków rozwiązany??
Autor Wiadomość
Greena 
Tabris ^^

Stopien uzależnienia: Fan
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2006-07-31, 12:29   

Nie jestesmy, ale lubimy rozmawiać o swoich teoriach.. I że wiele jest związanego z tymi liczbami to po prostu nas ciekawi.. Dlatego o tym rozmawiamy. :smile:

xXxSawyerxXx 
__==*Lost*==__

Stopien uzależnienia: Uzależniony
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-08-20, 07:07   

to jest pic na ode fotomontaz nie wierze w takie dodawanie liczb

Bolobolo 

Wysłany: 2006-08-30, 13:04   

To mój pierwszy post więc - WITAJCIE :mrgreen:
Zastanawiałem się nad znaczeniem liczb w filmie i szczerze mówiąc nie wymyśliłem nic konstruktywnego aż do chwili gdy przypomniała mi się numerologia, którą się kiedyś dość żywo interesowałem.
Zabawiłem się z tymi liczbami w duchu numerologii:
4 8 15 16 23 42

4+8=12 1+2=3
1+5=6
1+6=7
2+3=5
4+2=6

dalej:

3+6=9
7+5=12 1+2=3
6

9+3=12 1+2=3
6

3+6=9

wychodzi "9".

W numerologii cyfra "9" oznacza koniec jakiegoś etapu, dostąpienie objawienia: "Wibracja Dziewiątki zamyka Skalę Numerologiczną, tym samym informując nas o osiągnięciu najwyższego etapu rozwoju duchowego." Może też oznaczać koniec, kres w najgorszym sensie, czyli śmierć albo jakąś katastrofę.
To taka moja hipoteza i nie twierdzę, że jest zgodna z zamierzeniami scenarzystów serialu ale dość ciekawa, a więc jeżeli wziąć pod uwagę moją interpretację i wynik numerologiczny to mogą być dwa rozwiązania dla dylematu znaczenia tych liczb w filmie:
1. Liczby są kodem do komputera i po wprowadzeniu ich otworzy się baza danych z odkryciami DHARM'y
2. Liczby są kodem do komputera i po ich wpisaniu nastąpi autodestrukcja kompleksu bunkrów na wyspie.
Jeżeli ktoś ma inne warianty zastosowania liczb to chętnie przeczytam.

MG 
The Joker

Wysłany: 2006-08-30, 13:20   

Bolobolo, trafiłeś w dziesiątkę, bo tak się składa, że te liczby to równanie, które określa liczbę lat, miesięcy i dni do samozniszczenia ludzkości. Jednak wątpię, że liczba 9 ma jakiekolwiek zastosowanie. Ale jak widać twórcy serialu wszystko przemyśleli i wszystko do siebie pasuje.

PS. Pisze sie "wziąć" a nie "wziąść" ;)

Tetlik 
ZNAWCA Lost!

Wysłany: 2006-08-30, 13:52   

Bolobolo, też tak mogę się pobawaić:

4 8 15 16 23 42 - co z tym można zrobić?

4 i 8: 2*4=8. Niesamowite! Idźmy dalej.

8 i 15: 15+1=16, i dalej 2*8=16. Genialne :D

15 i 16: ale jaja! Liczby różnią się tylko o 1.

16 i 23: zameńmy 2 i 3, otrzymujemy 32. Zatem 2*16=32. Wow, to pewnie jakaś magia! :)

23 i 42: 23-2=21, i dalej 2*21=42. Jak to wytłumaczyć? :)

Chce ktoś więcej? Mogę takich rewelacji wypisać tysiące. A tak na serio, to śmieszą mnie tego typu "wyliczenia". Przecież coś takiego można zrobić z dowolnymi liczbami.

MG 
The Joker

Wysłany: 2006-08-30, 14:04   

Tetlik, bolobolo napisał że interesował się kiedyś numerologią. A to nie jest to samo co bezmyślne przestawianie cyferek, mnożenie ich i dodawanie. Owszem, też nie jestem zwolennikiem takiego typu teorii, ale to by się zgadzało! Przeczytaj sobie temat "Gra The Lost Experience".

PH3N-x 
...to próba wiary...

Wysłany: 2006-08-30, 15:14   

Tetlik, ja chce więcej twoich matematycznych rewelacji !! Jestem po wielkim wrażeniem ! :D :D

Jack13 

Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2006-08-30, 20:53   

Tetlik,

Dobrze sobie radzisz. Być może coś z tego wyjdzie i będzie to w ktorymś odcinku.Heh.

Bolobolo 

Wysłany: 2006-08-31, 05:45   

Dobre Tetlik. Ale się uśmiałem.
W numerologii nie chodzo o przypadkowe i "jakieś tam" przestawianie, dodawanie, mnożenie, dzielenie czy też porównywanie liczb. Poza tym jak stwierdziłem, nie wiem czy moje domysły są trafne i nie upieram się przy ich słuszności.

P.S. Sorry za ORTa :oops:
Choyka: dzięki za poprawienie.

// każdemu się zdarza :) - pozdrawiam choynka

S_A_W_Y_E_R 
eL O eS Te

Wysłany: 2006-08-31, 11:42   

Święte słowa rafal76, liczby są wszędzie
:mrgreen:

Tetlik 
ZNAWCA Lost!

Wysłany: 2006-08-31, 12:38   

Bolobolo napisał/a:
Dobre Tetlik. Ale się uśmiałem.
W numerologii nie chodzo o przypadkowe i "jakieś tam" przestawianie, dodawanie, mnożenie, dzielenie czy też porównywanie liczb. Poza tym jak stwierdziłem, nie wiem czy moje domysły są trafne i nie upieram się przy ich słuszności.

No ja wiem, że to aż tak przypadkowe jak moje przestawianie nie jest :) Tyle, że do numerologii i pokrewnych jej dyscyplin podchodzę właśnie w taki mało poważny sposób :) Śmieszne wydaje mi się na przykład, gdy ktoś wylicza z daty swoich urodzin jakieś liczby, a potem odczytuje na podstawie tego swój charakter.

viloran 
Paranoid Android

Wysłany: 2006-09-07, 19:56   

Po grze Lost: Experience wyjaśniło się znaczenie liczb. Te liczby to równanie wyznaczające dokładny czas wyginięcia rasy ludzkiej. Nad tym pracowała DHARMA na wyspie, próbowała odmienić to równanie by uratować świat ale w tym celu musiała robić pewne drastyczne eksperymenty. Na Lostpedii jest teoria że tłumaczy się to na 4.08, 15:16 2342, czyli 4 sierpnia 15:16 rok 2342. Odsyłam do tematu Lost Experience w Ogólne, tam zrobiłem wywód na ten temat :)

Thrillidan 
Locke

Wysłany: 2006-09-10, 18:59   

viloran napisał/a:
Po grze Lost: Experience wyjaśniło się znaczenie liczb. Te liczby to równanie wyznaczające dokładny czas wyginięcia rasy ludzkiej. Nad tym pracowała DHARMA na wyspie, próbowała odmienić to równanie by uratować świat ale w tym celu musiała robić pewne drastyczne eksperymenty. Na Lostpedii jest teoria że tłumaczy się to na 4.08, 15:16 2342, czyli 4 sierpnia 15:16 rok 2342. Odsyłam do tematu Lost Experience w Ogólne, tam zrobiłem wywód na ten temat

No nie dokładnie liczby to nie data sama w sobie ale liczbowe wartości głównych czynników ludzkich i środowiskowych które będą miały wpływ na koniec ludzkości.

Klaudyna XD 

Wysłany: 2006-09-19, 19:11   

Może to są po prostu jakieś tam liczby ;P
Może ktoś sam wymyślił swoją własna teorię na temat liczb (numery w dzienniku :lol2: )
Ale cóż...
Można się przy wszystkim upierać XD

l3l 
lel

Wysłany: 2006-09-20, 08:39   

Dzizys przeciez w filmiku HansoExposed ogolnie dostepnym na YouTube Pan Alvar mowi co to sa za liczby ... nie mowi za to jaki jest sens wprowadzania ich do kompa w labedziu .. niestety ... mowi tylko ze dharma chciala wplynac na ich zmiane, czyli pewnie oddalenie lub w ogole zaŻegnanie wyginiecia ludzi ...

//Muminek

Odpowiedz do tematu