Wiek: 36 Dołączył: 30 Sie 2006 Posty: 2 Skąd: pod Krakowem
Wysłany: 2006-08-30, 13:04
To mój pierwszy post więc - WITAJCIE
Zastanawiałem się nad znaczeniem liczb w filmie i szczerze mówiąc nie wymyśliłem nic konstruktywnego aż do chwili gdy przypomniała mi się numerologia, którą się kiedyś dość żywo interesowałem.
Zabawiłem się z tymi liczbami w duchu numerologii:
4 8 15 16 23 42
4+8=12 1+2=3
1+5=6
1+6=7
2+3=5
4+2=6
dalej:
3+6=9
7+5=12 1+2=3
6
9+3=12 1+2=3
6
3+6=9
wychodzi "9".
W numerologii cyfra "9" oznacza koniec jakiegoś etapu, dostąpienie objawienia: "Wibracja Dziewiątki zamyka Skalę Numerologiczną, tym samym informując nas o osiągnięciu najwyższego etapu rozwoju duchowego." Może też oznaczać koniec, kres w najgorszym sensie, czyli śmierć albo jakąś katastrofę.
To taka moja hipoteza i nie twierdzę, że jest zgodna z zamierzeniami scenarzystów serialu ale dość ciekawa, a więc jeżeli wziąć pod uwagę moją interpretację i wynik numerologiczny to mogą być dwa rozwiązania dla dylematu znaczenia tych liczb w filmie:
1. Liczby są kodem do komputera i po wprowadzeniu ich otworzy się baza danych z odkryciami DHARM'y
2. Liczby są kodem do komputera i po ich wpisaniu nastąpi autodestrukcja kompleksu bunkrów na wyspie.
Jeżeli ktoś ma inne warianty zastosowania liczb to chętnie przeczytam.
_________________ Oglądam z ciekawości ale się nie pasjonuję.
Bolobolo, trafiłeś w dziesiątkę, bo tak się składa, że te liczby to równanie, które określa liczbę lat, miesięcy i dni do samozniszczenia ludzkości. Jednak wątpię, że liczba 9 ma jakiekolwiek zastosowanie. Ale jak widać twórcy serialu wszystko przemyśleli i wszystko do siebie pasuje.
PS. Pisze sie "wziąć" a nie "wziąść"
_________________ ...when The Good meets The Evil,
apocalypse starts...
16 i 23: zameńmy 2 i 3, otrzymujemy 32. Zatem 2*16=32. Wow, to pewnie jakaś magia!
23 i 42: 23-2=21, i dalej 2*21=42. Jak to wytłumaczyć?
Chce ktoś więcej? Mogę takich rewelacji wypisać tysiące. A tak na serio, to śmieszą mnie tego typu "wyliczenia". Przecież coś takiego można zrobić z dowolnymi liczbami.
Tetlik, bolobolo napisał że interesował się kiedyś numerologią. A to nie jest to samo co bezmyślne przestawianie cyferek, mnożenie ich i dodawanie. Owszem, też nie jestem zwolennikiem takiego typu teorii, ale to by się zgadzało! Przeczytaj sobie temat "Gra The Lost Experience".
_________________ ...when The Good meets The Evil,
apocalypse starts...
Wiek: 36 Dołączył: 30 Sie 2006 Posty: 2 Skąd: pod Krakowem
Wysłany: 2006-08-31, 05:45
Dobre Tetlik. Ale się uśmiałem.
W numerologii nie chodzo o przypadkowe i "jakieś tam" przestawianie, dodawanie, mnożenie, dzielenie czy też porównywanie liczb. Poza tym jak stwierdziłem, nie wiem czy moje domysły są trafne i nie upieram się przy ich słuszności.
P.S. Sorry za ORTa
Choyka: dzięki za poprawienie.
// każdemu się zdarza - pozdrawiam choynka
_________________ Oglądam z ciekawości ale się nie pasjonuję.
Dobre Tetlik. Ale się uśmiałem.
W numerologii nie chodzo o przypadkowe i "jakieś tam" przestawianie, dodawanie, mnożenie, dzielenie czy też porównywanie liczb. Poza tym jak stwierdziłem, nie wiem czy moje domysły są trafne i nie upieram się przy ich słuszności.
No ja wiem, że to aż tak przypadkowe jak moje przestawianie nie jest Tyle, że do numerologii i pokrewnych jej dyscyplin podchodzę właśnie w taki mało poważny sposób Śmieszne wydaje mi się na przykład, gdy ktoś wylicza z daty swoich urodzin jakieś liczby, a potem odczytuje na podstawie tego swój charakter.
_________________ Najnowszy krzyk techniki - latarka słoneczna. Nie potrzebuje baterii. Świeci wtedy, gdy jest światło.
Po grze Lost: Experience wyjaśniło się znaczenie liczb. Te liczby to równanie wyznaczające dokładny czas wyginięcia rasy ludzkiej. Nad tym pracowała DHARMA na wyspie, próbowała odmienić to równanie by uratować świat ale w tym celu musiała robić pewne drastyczne eksperymenty. Na Lostpedii jest teoria że tłumaczy się to na 4.08, 15:16 2342, czyli 4 sierpnia 15:16 rok 2342. Odsyłam do tematu Lost Experience w Ogólne, tam zrobiłem wywód na ten temat
Po grze Lost: Experience wyjaśniło się znaczenie liczb. Te liczby to równanie wyznaczające dokładny czas wyginięcia rasy ludzkiej. Nad tym pracowała DHARMA na wyspie, próbowała odmienić to równanie by uratować świat ale w tym celu musiała robić pewne drastyczne eksperymenty. Na Lostpedii jest teoria że tłumaczy się to na 4.08, 15:16 2342, czyli 4 sierpnia 15:16 rok 2342. Odsyłam do tematu Lost Experience w Ogólne, tam zrobiłem wywód na ten temat
No nie dokładnie liczby to nie data sama w sobie ale liczbowe wartości głównych czynników ludzkich i środowiskowych które będą miały wpływ na koniec ludzkości.
Może to są po prostu jakieś tam liczby ;P
Może ktoś sam wymyślił swoją własna teorię na temat liczb (numery w dzienniku )
Ale cóż...
Można się przy wszystkim upierać XD
_________________ >.::KliK::.< www.oversoul.pl >.::KliK::.<
Niezawsze działa Otwiera się strona tylko - wybranym. Mwahaha xDD
Dzizys przeciez w filmiku HansoExposed ogolnie dostepnym na YouTube Pan Alvar mowi co to sa za liczby ... nie mowi za to jaki jest sens wprowadzania ich do kompa w labedziu .. niestety ... mowi tylko ze dharma chciala wplynac na ich zmiane, czyli pewnie oddalenie lub w ogole zaŻegnanie wyginiecia ludzi ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Możesz zmieniać swoje posty Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum