Bardzo ciekawa sprawa. Brawo dla tego, kto to rozszyfrował.
Ale zastanawia mnie, czy scenarzyści w ten sam sposób dobierali te liczby do filmu, czy to wszystko jest przypadkiem. Bo jest w tym trochę, nie tyle liczenia, co myślenia.
No ja dzien po wybraniu liczb w totku, to miałem pecha, przez jakieś 3 dni . Już teraz nie. Co do rozszyfrowania to nie zabardzo kapuje co do ma do rzeczy, mógłby kto mi wytłumaczyć?
"Wow", w sumie respect dla kolesia, że się wysilił i zrobił coś takiego, ale on niczego nie rozwiązał !! Takich rzeczy na siłe można znaleźć kilka, tym bardziej, jeżeli tak jak on będziemy sobie dorzucać jakąś liczbe tam gdzię będzie nam potrzebna, tak jak zrobił to on "Dodajmy jeszcze jedną czwórkę na koniec, żeby liczba była symetryczna". Tak samo ja mogę pomnożyć 4*8*15*16*23*42=7418880, potem powiem, że odejme od tego (bo tak mi się podoba) liczbę 7418214=666 = znak szatana, liczby to znak szatana.
_________________ -L--lubie
-O--oglądać
-S--serial
-T--ten
by Matashow ®
Ale czy to nie przesada. Jesli liczba 50 ma byc "hasłem" do któregos z bunkrów to chyba łatwiej zapamietac sama liczbe 50 przez osoby upoważnione niz kodowac ją w ten sposób. Zwłaszcza ze trudniej zapamietac ciag liczb.
Nawet jesli ktos ze scenarzystów miał swiadomosć tego do czego doszedł jakis "smart guy" to podejrzewam ze to była kolejna podpucha dla fanow. No chyba ze czeka nas kilka przegiec w zabawach z liczbami i geniuszem, który to rozpykuje a la "Cube" lub "Cube 2"
Charlie, My nie..ale on tak:) z kryptografią ma do czynienia praktycznie zawsze. Wiesz babcia matematyczka. Kupiła mu nawet 5 (+) książek o tym.
To wszystko wyjaśnia
Ja też wątpie, że to jest prawdziwe rozwiązanie... liczba 50 jest za prosta, żeby wystarczyło ją wpisać i tyle... zapewne jest więcej koncepcji i wyjdzie zupełnie nowy ciąg znaków ktoty trzeba wpisać w bunkrach.
Zabawne Dajcie mi dowolną liczbę, dowolny ciąg liczb, a zrobię dokładnie to samo. Na podobnej zasadzie ludzie doszukiwali się jakichś prawidłowości w dacie śmierci papieża, wymiarach piramid, a nawet wymiarach dowodów osobistych Wielu ludzi się na to nabiera. Ale wystarczy znajomość matematyki na poziomie podstawowym, by wiedzieć, że takich "odkryć" można dokonać wszędzie gdzie pojawiają się liczby.
Zabawne Dajcie mi dowolną liczbę, dowolny ciąg liczb, a zrobię dokładnie to samo. Na podobnej zasadzie ludzie doszukiwali się jakichś prawidłowości w dacie śmierci papieża, wymiarach piramid, a nawet wymiarach dowodów osobistych Wielu ludzi się na to nabiera. Ale wystarczy znajomość matematyki na poziomie podstawowym, by wiedzieć, że takich "odkryć" można dokonać wszędzie gdzie pojawiają się liczby.
Tak się dzieje bo ludzie uwielbiają plotki i teorie spiskowe
Nie wiem czy ktoś z Was czytał "Wahadło Foucaulta".
Jest taki fragment w którym Umberto Eco fantastycznie się rozprawia z mitologią/magią liczb.
Ale od razu uprzedzam ksiązka nie jest łatwa...
Stopien uzależnienia: Fan
Wysłany: 2006-07-29, 21:12
rzeczywiście, ciekawe. Sama na ten temat na razie nie mam wyrobionego zdania - nie mam pojęcia czy to prawda, czy też nie. Raczej nie byłoby tak łatwo ... to jest ciut naciągane, ale ... ja w to wierzę !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Możesz zmieniać swoje posty Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum