Kocham Sapkowskiego i PRatchetta, gdyby nie ci dwaj, to nie wiem gdzie bym byl w rozwoju emocjolanym i psychicznym, chyba wieki w dobrym kierunku, a tak moj sarkazm, poczucie smaku, humor, perfidia i prawda zyciowa znalazly nowe polacie ziemi do aneksji...
To samo, dołóżmy tylko Chmielewską do ogólnych poglądów na temat tego kraju. BTW, Twój podpis pochodzi z jednej z moich ukochanych książek, a stanowi również i moją mantrę. Pozdrawiam.
Z uwagi na to że zostałem "zasypany" odpowiedziami Czas na rozwiązanie zagadki...
Tylko choynka prawidłowo odgadła jeden z cytatów
"- Tak, tak. Ale oni złożą ją w ofierze, jeśli już musisz wiedzieć
- Co? Zabiją ją?
- Tak.
- Dlaczego?
- Mnie o to nie pytaj. Żeby wyrosły plony, żeby księżyc wyszedł na niebo albo żeby cokolwiek. A może po prostu lubią zabijać ludzi. Na tym właśnie polega religia.
- Czy nie mogą użyć kwiatów, owoców i w ogóle? Jakiegoś symbolu?
- Nie.
- A czy ktokolwiek próbował?
- Posłuchaj. Żaden szanujący się Najwyższy Kapłan nie będzie zaczynał całego widowiska z trąbami, procesjami, proporcami i tym wszystkim, żeby potem dźgnąć żonkila albo kupkę śliwek. Nie ma co się oszukiwać. Wszystkie te bzdury o złocistych pędach i cyklach natury sprowadzają się w efekcie do seksu i przemocy, zwykle jednego i drugiego naraz."
"Blask fantastyczny" T. Pratchett
"Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza. Jednym jesteś ty."
"Nie ma mniejszego zła. Zło jest zawsze złem"
"Miecz przeznaczenia" A. Sapkowski
"Ludzie, chowajta się! Chowajta! Doktory jadą, będą do szpitala zabierać!"
"Kyś" T. Tołstoj
"Strzelanie do rzutków przez osiem godzin miesięcznie było dla nich doskonałym ćwiczeniem. Nabierali dzięki temu wprawy w strzelaniu do rzutków."
"Paragraf 22" J. Heller
"- To wódka? - słabym głosem zapytała Małgorzata. (...)
- Na litość boską, królowo - zachrypiał - czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus."
"Mistrz i Małgorzata" M. Bułhakow
"Rozglądał się teraz, usiłując odgadnąć, która z tych istot ludzkich jest Billym.
Nadzy Amerykanie stanęli pod prysznicami wzdłuż wyłożonej kafelkami ściany. Nie było żadnych kurków. Mogli tylko czekać cierpliwie na to, co się wydarzy. Penisy skurczyły im się z zimna. Czynności rozrodcze nie były przewidziane w programie wieczoru."
"Rzeźnia nr 5" K. Vonnegut
Gorąco namawiam do sięgnięcia po te książki
Ostatnio zmieniony przez rafal76 2006-08-13, 08:01, w całości zmieniany 2 razy
tez mam kilka FAJNYCH cytatow,uwaga:
1 cytat z utworu sredniowiecznego wiec autora trudno podac:"Gdy Salomon byl na stolcu ojca swego,Dawida"
2 cytat z "Piesni o Rolandzie":"Roland wali krzepko,i Oliwier takoz;i arcybiskup wali wiecej niz tysiac razy,i dwunastu chlopow tez nie zostaje w tyle,ani Francuzi,ktorzy bija wszyscy naraz..."
3 cytat z "Percewal na zamku Graala":"Potem dobywa nagiego i przetrzymawszy chwile w dloni wklada z powrotem do pochwy"
4 cytat nie wiem z jakiego utworu:"Jesli czeladnik druta ciagnac umie,to gminie winien zaplacic..."
I co Wy na to???Ja uwazam ze lepiej lektur nie czytac...
Stopien uzależnienia: Uzależniony
Wysłany: 2006-08-10, 12:21
rafal76 napisał/a:
Z uwagi na to że zostałem "zasypany" odpowiedziami Czas na rozwiązanie zagadki...
"Kyś" T. Tołstoj
"Paragraf 22" J. Heller
Gorąco namawiam do sięgnięcia tych pozycji
Domyślałam się, że przytoczone przez Ciebie cytaty pochodzą z którejś z książek Sapkowskiego oraz Pratchetta, ale nie chciałam strzelać w ciemno, gdyż nie czytałam żadnej pozycji z dorobku tychże dwóch pisarzy. Wstyd się przyznac, ale "Rzeźnie" i "Paragraf" czytałam, ale nie skojarzyłam cytatów z książkami. Na swoją obrone mogę powiedzieć jedynie to, że czytałam te dwie pozycje strasznie dawno Podpisuje się natomiast pod Twoim zachęceniem do przeczytania tych książek. A sama w końcu musze się zabrać za panów Sapkowskiego i Pratchetta
tez mam kilka FAJNYCH cytatow,uwaga:
1 cytat z utworu sredniowiecznego wiec autora trudno podac:"Gdy Salomon byl na stolcu ojca swego,Dawida"
2 cytat z "Piesni o Rolandzie":"Roland wali krzepko,i Oliwier takoz;i arcybiskup wali wiecej niz tysiac razy,i dwunastu chlopow tez nie zostaje w tyle,ani Francuzi,ktorzy bija wszyscy naraz..."
3 cytat z "Percewal na zamku Graala":"Potem dobywa nagiego i przetrzymawszy chwile w dloni wklada z powrotem do pochwy"
4 cytat nie wiem z jakiego utworu:"Jesli czeladnik druta ciagnac umie,to gminie winien zaplacic..."
I co Wy na to???Ja uwazam ze lepiej lektur nie czytac...
Też czytam Action Redaction
Vonneguta czytałem "Kocią kołyskę" polecam również gorąco. Sorki za offtopic.
"Kyś" T. Tołstoj
"Paragraf 22" J. Heller
Gorąco namawiam do sięgnięcia tych pozycji
Paragraf 22 to książka która w mojej biblioteczce zajmuje takżę poczesną pozycję. Yossarian , Milo Mindbender....(ehhhh muszę jej poszukać .... bombardowanie własnej jednostki...., sztuczka rozbijania samolotu na wodzie.... misterne plany, szpitale...i magiczny paragraf....) te postacie są i będą ponadczasowe. BTW. Czytałeś możę Paragraf 23 nigdy jakoś nie miałem okazji a wiem iż takowa pozycja jest już długo na rynku wydawniczym. Co do Pratchetta i Blasku... to Rincewind ma swój urok, ale dla mnie idolami zawsze będą Vimes, Marchewa i ŚMIERĆ....
Nie czytałem Kysia ani Rzeźni możesz co nieco przybliżyć?
Czytałeś możę Paragraf 23 nigdy jakoś nie miałem okazji a wiem iż takowa pozycja jest już długo na rynku wydawniczym.
Czytałem "Ostatni rozdział, czyli Paragraf 22-bis". Nie jest tak doskonały jak poprzednia część ale i tak obfituje w dużą dawkę absurdów (m.in. niewidzialny samolot). Dla fanów Paragrafu 22 pozycja obowiązkowa!
/edit
Dla tych, którzy nie czytali Paragrafu 22 mam cytat z tej książki (za Wikipedią):
–Oni chcą mnie zabić - powiedział spokojnie Yossarian.
–Nikt nie chce cię zabić - krzyknął Clevinger.
–To dlaczego do mnie strzelają? - spytał Yossarian.
–Oni strzelają do wszystkich - odpowiedział Clevinger. –Chcą zabić wszystkich.
–A co to za róznica?
Clevinger podniecony podniósł się z krzesła, oczy mu zaszły łzami, zbielałe wargi drżały. Jak zwykle, kiedy bronił swoich zasad, w które święcie wierzył [...] miał wiele takich zasad, w które święcie wierzył. Clevinger był wariatem.
–Co to znaczy oni? - dopytywał się.–Kto, według ciebie chce cię zamordować?
–Oni wszyscy - odparował Yossarian.
–Jacy oni?
–A jak ci sie wydaje?
–Nie mam pojęcia.
–No to skąd wiesz, że nie chcą mnie zamordować?
Przez swoja niefrasobliwość zamiast nowego wpisu zedytowałem ten z cytatami i w rezultacie owe cytaty zostały zastąpione tytułami. Ale udało mi sie odtworzyc pprzedni wpis wiec jest juz ok
"Paragrafu 22 bis" nie czytałem (lista lektur do przeczytania wciąż się wydłuża stąd Paragraf bis jest gdzies w trzeciej lub czwartej dzisątce )
Vonneguta warto przeczytać cokolwiek. Gość ma styl nie do podrobienia!!! Jak przeczytasz jedną to każdą następną choćby we fragmencie rozpoznasz bez pudła że to jego autorstwa.
Ja zacząłem od "Śniadania mistrzów" potem "Kocia kołyska" i wreszcie "Rzeźnia nr 5". Potem poszło gładko "Rysio snajper" i dalsze - czarny humor, groteska, surrealizm a wszystko podane w niesłychanie prosty acz inteligentny sposób. Rzeźnia pokazjue przeżycia czasów wojennych, a zwłaszcza epizod z naloatmi dywanowymi na Drezno.
"Kyś" z kolei jest genialnie przełożoną z rosyjskiego przez pana Czecha, satyrą na społeczństwo rosyjskie, ich mentalność, dążenie do władzy a w tle niepoślednią rolę odgrywają książki, którym udało sie przetrwać pewien tajemniczy kataklizm. Książkę łyknąłem w 48 godzin (oczywiscie nie czytałem non stop). Rewelacyjne dialogi, świetne pomysły, dużo intelignetnego humoru
A gdy serce Twe przytłoczy myśl, że żyć nie warto, z łez ocieraj cudze oczy, chociaż Twoich nie otarto...
Mój ulubiony cytat
_________________ Nie ma czegoś takiego, jak dobro i zło. Jest tylko władza i potęga, i mnóstwo ludzi zbyt słabych, by to osiągnąć - Tom Marvolo Riddle
Widzę, że na forum pisuje trochę ludzi, którzy jak ja przepadają za Pratchett'em i Sapkowskim.:D Mam tu trzy cytaty (bynajmniej nie Tacyta), które swego czasu zapisałam w kajeciku:
"- Co pani ma na ramieniu?
- To... futrzany kołnierz.
- Ale przecież wyraźnie widziałem, że pomachał ogonem.
- Tak. Ponieważ wierzę w piękno bez okrucieństwa.
[...]
- Droga pani, pani futrzany kołnierz wyjada moje czekoladki!
[...]
- Proszę pani, naprawdę wyjada moje czekoladki. Zaczął już drugą warstwę.
- Oj... niech mu pan pokaże ten plan na wieczku pudełka, dobrze? Lubi tylko trufle, a z pozostałych łatwo zetrzeć ślinę.
- Czy mogę prosić o ciszę?
- Jestem cicho. To ten pan i jego czekoladki tak hałasują.
[...]
- ...a teraz zaczął Wiry Nugatowe..."
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi.
[...]
Jeśli ludzie koniecznie chcą pouczać innych ludzi, to powinni pamiętać, że inni ludzie też wiedzą to i owo o ludziach."
Pratchett, "Maskarada"
"Kobietom pieniądze potrzebne nie są. Bo i po co? Nie piją, w kości nie grają, a kobietami, psiakrew, są przecież same."
Sapkowski, Jaskier w "Pani jeziora"
_________________ Kate: Teraz wszyscy cię kochają.
Sawyer: Gówno prawda.
Hurley: Hej, Sawyer! Cieszę się, że wróciłeś.
Michael: Dobrze, że wyzdrowiałeś.
Sawyer: Nic nie mów, Kate.
(2x10)
---
Nie ma czegoś takiego jak dobro i zło. Jest tylko władza i potęga... i mnóstwo ludźi zbyt słabych, by to osiągnąć
Cytat:
To nieznanego się boimy, gdy patrzymy na śmierć i ciemność, nic więcej
Cytat:
Zrozumienie tego, że istnieją sposoby gorsze, niż ból fizyczny do zniszczenia człowieka było zawsze Twoją największą słabością
Cytaty z pamięci, pochodzą z książek Pani J.K. Rowling
_________________ Nie ma czegoś takiego, jak dobro i zło. Jest tylko władza i potęga, i mnóstwo ludzi zbyt słabych, by to osiągnąć - Tom Marvolo Riddle
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Możesz zmieniać swoje posty Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum