Oo to cena jak na tak niewielką książkę trochę wysoka hmm
To jest książka w wersji oryginalnej, która kosztuje 4.99 funtów więc po przeliczeniu wychodzi 29.90 zl
Właśnie dziś skończyłam ją czytać Zanim jednak zaczęłam, nie byłam zachwycona tym, że jest taka książka. Zwykle książki na podstawie filmu czy serialu są nieciekawe i pisane tylko po to, żeby na nich zarobić. Jednak kiedy przeczytałam pierwszy rozdział nawet mi się spodobała.
Główną bohaterką jest Faith, pasażerka feralnego lotu 815, która tak jak 48 innych osób przeżyła katastrofę. Książka ukazuje kilka pierwszych dni na wyspie. Wszystko zaczyna się tak jak w pierwszym odcinku, tyle tylko że wszystkie wydarzenia ukazane są z perspektywy Faith. Są tu zarówno te wydarzenia, które znamy z serialu - np. pierwsze sceny na plaży, Boone z długopisami jak i nowe - np. kiedy Locke znajduje wśród rozrzuconych bagaży tryktraka. Jeśli chodzi o "naszych" bohaterów, to występują od czasu do czasu, jednak akcja skupia się na Faith.
Według mnie minusami tej książki jest to, że:
• akcji nie ma prawie wcale,
• naiwność Faith chwilami wkurza,
• za mało naszych bohaterów.
Jednak ogólnie rzecz biorąc książka mi się spodobała ze względu na:
• flashbacki Faith,
• ukazanie wydarzeń z innej perspektywy.
Następna książka "Secret identity" też zapowiada się ciekawie. Jeśli będzie w Empiku na pewno ją kupię.
A ja nie kupiłam... ale słyszałam ze jak sie siedzi i patrzy na LOST w TV i po necie szpera to tyle wystarczy.. kupiła ją moja koleżanka co na LOST-a nie patrzy... ale jakoś nie za bardzo mi się zwirzała z tego tematu co i jak po przeczytaniu
_________________ MÓJ SPOSÓB MYŚLENIA OSIĄGA GORZKI KONIEC...
WSZYSTKIE MOJE UCZUCIA SIĘ ODKLEJAJA.... !!!
Oprócz podobnej fabuły i sposobu przedstawiania akcji to książka ma nie wiele wspólnego z serialem. Nie ma tam takich samych bohaterów, a przede wszystkim takich samych wydarzeń.
_________________ -L--lubie
-O--oglądać
-S--serial
-T--ten
by Matashow ®
Fabuła jest podobna do tego co dzieje się w Lost - przynajmniej na początku, dalej nie wiem. W książce tej mogło by być więcej akcji - no chyba, że bardzo poźno się rozkręca. 14.90 to nie aż tak dużo, kup sobie =)
_________________ -L--lubie
-O--oglądać
-S--serial
-T--ten
by Matashow ®
Ja kupie, nawet jeżeli wszyscy mówią, że nie warto..
Każdy ma inne zdanie, a ja sobie wyrobie własne... mysle, ze przeczytam tą książke, tylko nei wiem, w jakiej ksiegarni wysylkowej jest to dostepne...
Książka ta to idealny zapychacz czasu - przeczytałem ją jadąc autobudem do i ze szkoły w czwartek bodajże Dostałem trochę więcej, niż się spodziewałem. Książki na podstawie seriali/filmów prawie zawsze to koszmarne gnioty (czytał ktoś książki oparte na X-files? Nie? NA PRAWDĘ nie ma czego żalować.), a ta... no cóż, dało się przeczytać bez załamywania co chwilę ramion nad durnością autora. Oczywiście książka (a właściwie broszurka) jest o dwa nieba i pół piekła gorsza od serialu, no ale spodziewając się czegoś dorównującego serialowi klimatem czy akcją, musiałbym być nieźle walnięty "Zagrożony gatunek" nie ssie, jest tak jakby kolejnym odcinkiem Lost (dziejącym się tuż po rozbiciu), który wprowadza nam na Wyspę dwie nowe postaci: Faith i George'a. Postacie z serialu są tu potraktowane pobocznie, najczęściej pojawia się Hurley i Claire - ale mamy też Locke'a, Boone'a, trochę Jacka i bodajże po jednej scenie z Kate i Sawyerem Autorka zostawiła sobie na tyle otwartą furtkę, by czytający znawca serialu nie myślał, że jest to pakowanie na siłę łatki, i dodawanie kolejnej głównej postaci, podczas gdy w serialu ani o niej słowa - ona po prostu kumpluje się z tymi Lostowiczami, którzy już sami w sobie pojawiają się na ekranie rzadziej. Połowa książki to perypetie Faith po rozbiciu samolotu, połowa - jej (dość smutna) przeszłość. Bohaterka budzi sympatię, George wydawał mi się jakiś bezpłciowy, no chyba żeby wziąć pod uwagę jego chamstwo generalnie - jeśli masz zbędne 15 zł, lubisz Lost i zniesiesz przeczytanie niecalych 200 stron - leć do księgarni
_________________ Life it seems will fade away
Drifting further every day
Getting lost within myself
Nothing matters no one else
Stopien uzależnienia: Uzależniony
Wiek: 18 Dołączył: 24 Lut 2006 Posty: 49 Skąd: Między LA i Sydney
Wysłany: 2006-04-27, 17:44
Nowinka: 10 maja ukaże się kolejna książka autorki "Zagrożonego gatunku". Będzie ona miała tytuł "Ukryta tożsamość". Nie wiem czy to kolejne wydarzenia po piewszej ksiązce ale tym razem skupiają się na kimś innym. Oto opis:
To, czego nie zobaczyliśmy w filmie
Chcesz poznać sekret?
Jest coś, oczym nie wie nikt poza Dexterem Crossem. Przyjaciele myślą, ze jest jednym z uprzywilejowanych studentów należących do prestiżowej Ivy League. Ale Dexter prowadzi podwójne życie - aż do chwili, gdy fatalna podróż do Ausralii ujawnia prawdę.
Dexter rezerwuje pierwszy lot do Sydney - chce jak najszybciej wrócić do domu, zanim jego oszustwo wyjdzie na jaw. Ale samolot lotu 815 nigdy nie dolatuje do celu. W wyniku katastrofy Dexter zostaje uwięziony na nieznanej wyspie. Musi teraz podjąć decyzję.
Od początku krok po kroku na nowo tworzy swą osobowość. Zrobi wszystko, by inni uwierzyli, ze nowe ja to jego prawdziwe oblicze.
Tylko że Dexter nie jest jedynym, który kłamie. Wyspa kryje wiele tajemnic. Ale żadna nie jest tak śmiertelnie przerażająca, jak sekret jej prawdziwych mieszkańców.
Cena rynkowa: 14,90 zł
Ilość stron: 176
Format: 12,5x19 cm
Oprawa: miękka
Rok wydania: 2006
----------------------------
Ciekawe czy jak przeczytam to bez pierwszej częsic to się nie pogubię. Chyba nie...
O, kolejna ksiazka o "Zagubionych". No chetnie tez tą przeczytam, ale to chodzi glownie o zarobienie kasy i tyle eh, wszyscy mi mowili, ze pierwsza czesc ksiazki nie byla ciekawa, wiec co dopiero druga... ale przeczytam, chce wyrobic sam wlasne zdanie o tej ksiazce
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Możesz zmieniać swoje posty Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum