Strona Główna  SERWIS  Szukaj Profil  Nie masz wiadomości   Zaloguj  Rejestracja
FAQ  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Chat
Informacje: Nowy na forum? Przywitaj się! [Tutaj]
Zegary:

Kontakt:
MG
Wyślij email
Fantasta
Wyślij email

Poprzedni temat :: Następny temat
RPG - Lost na tym forum
Autor Wiadomość
kes 
http://ogame.pl/

Stopien uzależnienia: Fan
Wysłany: 2006-02-13, 21:00   

Przecież pisze wyżej, na PW do Allishi

---Boone--- 
Lost is the best

Stopien uzależnienia: Uzależniony
Wysłany: 2006-02-13, 21:05   

kes napisał/a:
Przecież pisze wyżej, na PW do Allishi

A też fakt, sory gapa ze mnie a do kiedy???

Rebekasa 
Differente...

Wysłany: 2006-02-13, 21:16   

Ja na wszelki wypadek wysłałam opis mojej postaci. Bo potem to bym raczej zapomniała :P
T- [talented]
C- [competence]
H- [honey]
...
Yes, I am Bitch ;)

Allisha 

Wysłany: 2006-02-13, 21:22   

Ja was bardzo proszę, jescze wszystko w przysłowiowym proszku jest. Nie śpieszcie się. Historia ma byc treściwa, uzasadniać wybory życiowe, zawodowe, nabyte zdolności itp. W tym wypadku jestem perfekcjonistką, bedę prosić o poprawę, aż do uzyskania satysfakcji :P proponuje, byscie napisali cos w stylu opowiadania - zyciorysu kogoś kim chcieli byście być, gdy byście nie byli tym kim jesteście :P I Bez przepaków typu wygianam podkowy gołymi rękami :wink: Będę sie tym wszystkim posiłkowac tworząc przygodę.

Paulov 
We are lost...

Wysłany: 2006-02-13, 21:25   

No właśnie, a ten opis postaci to w jakiej formie?? To ma być jego historia (dłuuugi, ciągły tekst) w której mam zawrzeć wymienione punkty, czy po prostu wypunktowany każdy element?

[ Dodano: 2006-02-13, 21:26 ]
Ok... już rozumiem...

kes 

Wysłany: 2006-02-13, 21:31   

Przydałby się jakiś przykład, bo jak ktoś nigdy nie miął z tym do czynienia, to naprawde ciężko sobie wyobrazić jak ma to wyglądać.

Zaczynającym przygodę z RPG od zera radzę sobie poczytać na ten temat. Przyda się Wam.

Allisha 

Wysłany: 2006-02-13, 21:35   

Hmm może przykład dam własnej postaci, którą wykorzystałam w jednej grze i wykorzystuję w drugiej :wink: tak forma najbardziej by mnie ucieszyła bo a) mogę zobaczyć jak wam idzie narracja. b) łatwiej wczuć się w postać.

Przykład

Gwen Iblis Mallory zaciągneła się dunhilem. Po chwili zgrabne, dymne kręgi leniwie opuszczały jej pełne usta. Ospały mglisty ranek sprawiał, że nie miała ochoty wysuwać stóp spod satyny prześcieradła. Nie musiała.
Angus opowiadał, że sierpniowy dzień sprzed dwudziestu pięciu lat, w którym przyszła na świat był pełen słońca i ciepła. Jak na ironię. Bowiem jej życie, czy to z przeznaczenia, czy wyboru wiodło ciemnymi ścieżkami.
Amy Mallory miała szesnaście lat rodząc Gwen i głowę wciąż pełną bzdur rodem z kiepskich romansideł. W niewielkim Pontypridd, gdzie trudno o anonimowość plotkom i domysłom nie było końca. Plotki nasiliły się, by ucichnąć gwałtownie po ucieczce Amy z domu. Nikt, ani Gwen ani Angus, brat Amy nigdy więcej o niej nie usłyszeli. W spadku po matce zostały jej kryształowo szare, jasne oczy i dziwaczne drugie imię. Angus mruknął kiedyś od niechcenia, że Amy wołała je po nocach budząc się z płaczem.
Wuj zastąpił jej ojca. Wkrótce awansował i przeprowadzili się do niedalekiego Cardiff. Angus był zamkniętym w sobie pracoholikiem. Wychowaniem Gwen zajmowały się „ciocie”. Owe ciocie Angus zmieniał częściej niż rękawiczki. Co za tym idzie mała Gwen nie znalazłszy emocjonalnego oparcia, podobnie jak wuj wyrastała na egoistyczną, chłodną, cyniczną, zamkniętą w sobie indywidualistkę.
Co by nie rzec złego o Angusie, jednego nie sposób mu odmówić, na swój szorstki samolubny sposób kochał ją. Dziwna ta miłość była mieszaniną zagubienia i wstydliwej czułości. Wuj, jak umiał dbał o rozwój intelektualny i fizyczny dziewczynki. Angus, pasjonat i kolekcjoner broni palnej szybko przelał swą pasję na Gwen. Panna Mallory w wieku lat 14 doskonale radziła sobie z bronią krótką jak i długą, a długoletnie zajęcia z krav magi sprawiły, ze równie dobrze odnajdywała się w walce wręcz. Była również niezłą biegaczką.
Z racji zawodu wuja, książkami jakie zalegały w skromnej biblioteczce był kodeksy karne, tomy traktujące o technikach kryminalnych, wiktymologii, krótkie wstępy do psychologii, opracowania związane z medycyną sądową. Tak więc dziewczynka zaczytywała się w stopniach rozkładu zwłok, profilach seryjnych zabójców, czy też rodzajach ran szarpanych, ciętych, kłutych.
Wyobcowanie Gwen skończyło się poniekąd wraz z wtargnięciem do domu na Roscow Street kolejnej „cioci”. Deborah wraz z szesnastoletnim Cohenem o dziwo zadomowili się na dobre. Cohen, student jesziwy doskonale znał hebrajski. Czytywał w oryginale Pięcioksiąg, perfekcyjnie opanował halacha, talmudyczne, religijne przepisy prawne. Zadziwiał wręcz szczegółowa pamięcią, błyskotliwością i inteligencją. Deborah zaś unikała Gwen. Dziewczyna miała czasem idiotyczne wrażenie, że zwyczajnie się jej boi. Kiedyś nawet Cohen powiedział, że gdyby nie Angus, Deborah nie mieszkała by ani dnia dłużej pod jednym dachem z Gwen. Zasypany lawiną pytań Cohen milczał jak zaklęty uśmiechając się niczym Mona Lisa. Być może fakt, że Deborah od dawna zgłębiała tajniki kabały, był wskazówką. Nie mniej jednak przypuszczenia Gwen, oparte na pobieżnej znajomości tematu nie wniosły nic konkretnego. Deborah zawsze traktowała ją jak zło konieczne, Gwen zaś tolerowała ”ciotkę”, jedynie przez sentyment jakim darzyła Cohena.
Tymczasem Angus postarzał się, stres sprawił ze nabawił się nadciśnienia. Wkrótce niedawny detektyw z wydziału zabójstw przesiadł się za biurko, by zająć się papierkowa robotą. Od czasu do czasu jedynie wyrywał się do pracy w terenie.
Gwen od dziecka pociągała praca wuja. Motywy, poszlaki, ciemna, destrukcyjna strona ludzkiej psychiki. Zbrodnia i kara. Dzięki stypendium mogła wkrótce rozpocząć studia w Cambridge na wydziale kryminologii. Chłodna i protekcjonalna w obejściu nie znalazła przyjaciół. Prawdę powiedziawszy nie szukała ich wcale. Ot, głównie bogate snoby. Od czasu do czasu wyskakiwała z Cohenem, studiującym na tej samej uczelni historię starożytną, na piwo. Na jednym z takich spotkań poznała Seana Mc Alpina. Przystojny, zabawny, inteligentny ,bogaty jak sam Midas Szkot sprawił, że jej chłodna skorupa cynizmu poczęła się kruszyć. Urzekający Sean był na tyle przekonywujący, że zgodziła się zostać jego żoną. Czarującemu łajdakowi wkrótce zabrakło uroku. Po woli uczucie Gwen zamieniało się w nienawiść. Błyskotliwy był jedynie po kilku whisky i ściągniętej kresce. Po kilku następnych potrafił wyrzucić z siebie cały wachlarz inwektyw, lub zdemolować mieszkanie.
Gwen skończyła studia i coraz rzadziej bywała w rodowej posiadłości Mc Alpina. Na krótki czas związała się Connorem Swanem patologiem sądowym. Kochanek podobnie jak mąż okazał się pomyłką. Sean tymczasem zabawiał się ze swoją platynowowłosą kochanką. Nakryła ich kiedyś w londyńskim mieszkaniu Seana. Wtedy widziała go po raz ostatni. Wkrótce z kilkucentymetrowych nagłówków w tabloidach dowiedziała się, że blond wamp zadźgała Mc Alpina, nakrywszy go wcześniej w łóżku z jej własną, dziesięcioletnią córką. Po blond Brendzie ślad zaginął, dziewczynka zaś, jedyny świadek zbrodni, z pod opieki psychologów trafiła pod opiekę babci.
Gwen miała szczerą ochotę wypić brudzia z zabójczynią. Tymczasem jako jedyny spadkobierca została sama, bogatsza w doświadczenie i kolejne zera na koncie. Wróciła do panieńskiego nazwiska, mając dość ironicznych uśmieszków i uwag typu - „ z tych Mc Alpinów ?” Z naciskiem na „tych”.
Zamieszkała w Londynie. Od czasu do czasu pomagała wujowi w prowadzonych sprawach. Lokatorem w szkockim domu, wypadło by rzec zamku Mc Alpinów, został Cohen. Całe niemal dnie spędzał w przepastnej bibliotece cmokając z zadowolenia. Z równą przyjemnością podróżował. Najczęściej na bliski wschód.
Gwen leniwym ruchem zdusiła niedopałek w popielniczce, Westchnęła lekko. Przymknęła oczy, na jej usta wypełzł pełen zadowolenia uśmiech. Nie musiała się nigdzie śpieszyć.

Wygląd

Patrząc na Gwen widzisz przede wszystkim burzę czarnych, nieujarzmionych włosów. Drugim z kolei elementem są oczy. Niezwykle jasne, przenikliwe, chłodne. Niepokojące. Gdy spojrzysz w nie głąbiej, zdaje się w nich drzemać coś, czego nie jesteś w stanie zrozumieć. Uśmiecha się rzadko. Odnosisz wrażenie, że w kontaktach bywa protekcjonalna, zdystansowana.
Uważny obserwator dostrzeże wijące się wokół lewego nadgarstka stylizowane litery tatuażu. Na pierwszy rzut oka trudno rozpoznać w jakim języku został wykonany napis, a tym bardziej odczytać.
Wysoka, prosta niczym trzcina, porusza się nieśpiesznym, równym, płynnym, pewnym siebie krokiem. Lubi czerń i głownie ten kolor dominuje w jej stroju. Na co dzień najczęściej nosi czarne bojówki, krótka kurteczkę w stylu flayers, ciemny golf, bądź koszulę. Całości dopełniają czarne, sięgające niewiele za kostkę martensy. Na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie zwyczajnej dziewczyny z robotniczego przedmieścia. Efekt psuje auto, którym się porusza. Dziewczyny z przedmieścia niezwykle rzadko stać na Porshe Boxter S.

Dane postaci:

Imię i nazwisko – Gwen Iblis Mallory
Wiek – 25
Narodowość – walijka
Rodzina – wuj, „przyszywany” brat Cohen
Zawód – generalnie pasożyt społeczny :P , skończyła kryminologię.
Wygląd zewnętrzny - 172/54 jasno szare, przypominające kryształ lodu oczy, czarne długie włosy.
Znaki szczególne – tatuaż wokół nadgarstka
Znane języki – walijski, francuski, podstawy hebrajskiego
Zdolności – prowadzenie samochodu, kryptologia, chemia, psychologia, podstawy medycyny sądowej, prawa karnego, umiejętność posługiwania się bronią krótka i długą, walka wręcz
Broń – gurkha kukri (nóż), Colt MK-IV Combat kaliber 6 mm, pistolet maszynowy MP5A3

Pistolet Colt MK-IV
Dane techniczne:
Kaliber: 6mm

Długość: 198 mm
Szerokość: 30 mm
Wysokość: 130 mm
Waga: 870 g
Energia wystrzału: 0,5 J
Blokada spustu: TAK
Pojemność magazynka: 15 kulek 6 mm

Pistolet maszynowy MP5A3
Dane techniczne:
Długość: 520mm
Długość z rozłożoną kolbą: 655 mm
Wysokość: 255 mm
Szerokość: 55 mm
Waga: 1270g
Kaliber: 6mm
Pojemność magazynka: 40 kulek (dwukomorowy)
Blokada spustu: TAK
Energia strzału: 0,4 J

Stosunek do religii - ateistka

O cechach moi drodzy porozmawiamy jak sesja dojdzie do skutku :D

kes 

Wysłany: 2006-02-13, 21:42   

Uhu. Myślałem, że to będzie coś dobrego ale nie myslałem, że aż tak :D

Raven 
Shit.....=)

Wysłany: 2006-02-13, 21:46   

ja mam te same powody że udzialu nie wezmę co kes ale sama idea bardzo dobra... napewno się bedziecie świetnie bawić..bo wygląda to na niezły pczątek gry :P

Nomos 
mroczny user

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2006-02-13, 22:05   

No tak! I już jestem nieszczęśliwa! Uwielbiam RPG online,a osoba MG raczej utwierdza mnie w przekonaniu, że scenariusz może być pyszny. Niestety, muszę spojrzeć na to realistycznie. Na forum bywam bardzo nieregularnie, czasu mi ustawicznie brakuje, a w taki RPG trzeba się zaangażować zarówno czasowo, jak i intelektualnie, inaczej na nic wysiłki MG- gra będzie nudna dla współgraczy i czytających. Dlatego z bólem będę jedynie obserwować poczynania koleżanek i kolegów :? Życzę jednak powodzenia i jeśli się jednak nie uda mi usiedzieć spokojnie na widowni, to będę błagała Allishe na kolanach, żeby jakąś mała rólkę dla mnie wyskrobała :D

Fiona 
Just me...

Wysłany: 2006-02-14, 08:00   

kes napisał/a:
Niech udział w tym biorą osoby, które wiedzą COKOLWIEK o grach tego typu

Poki co nie wiem prawie nic, co nie znaczy ze nie chcialabym sie dowiedziec. Powinni miec szanse wszystcy chetni, bo sakd ludzie "goli" moga sie nauczyc tej gry, skoro chciecie tlyko tych "obeznanych". Wiem czytalam dalsze posty, ze prawdopodobnie nie bedzie podzialu i zeby pozytac na googlach. Poczytam. I sie zastanowie :P

Allisha 

Wysłany: 2006-02-14, 14:37   

Śpieszę z wieściami :wink:
Admin wyraził zgodę na rpgowy lost. Powstanie podforum, wybrana grupa graczy będzie mogła tam pisać, reszcie pozostanie czytanie :wink: : tymczasem piszcie historie i postaci. Nie spieszcie się, wiem z autopsji, że pośpiech nie wpływa dobrze na całokształt tworzonej postaci.
Ustaliłam ilosć punktów do rozdziału na cechy na -75
Zdecydowałam również, że za dobrą grę (wczucie sie w postać, spostrzegawczośc, umiejętność wyciagania wniosków) bohater dostanie od czasu do czasu do 3 punktów dodatkowych do rozdzielenia na cechy lub zdolnosci społeczne, do wyboru.
Dodatkowe umiejetności (tzw społeczne), które w rozgrywce mogą sie przydać a zaistnieją obok tych wymienionych i uwzględnionych przez Was w kartach postaci.

Naprawa i konserwacja urzadzeń technicznych- elektronicznych - jak sama nazwa wskazuje postać posiądzie umiejętnosći tzw, złotej raczki (odpowiednik lostowy Sayid ):wink: - za pomyślnosć działania w tej dziedzinie odpowiada inteligencja i zręczność

Otwieranie zamków - umiejetnosć pozwala otworzyć drzwi skrzynie itp, bez ich wyważania. Wystarczy wytrch :wink: Za pomyślne otworzenie zamków odpowiada zrecznosć, czym wyższa tym lepsza

Leczenie – umiejętność skutecznego posługiwania się podręczna apteczką, bandażami, opatrzywanie ran, w tym ziołolecznictwo - tu zdecydowanie potrzebna jest wystarczajaca mądrosć

Perswazja – zdolnosć przekonania kogos do swojego zdania, do wykonania jakiejś czynności, (pamietacie tortury Saida :wink: ) a także umiejętne blefowanie - za skuteczna perswazję odpowiada charyzma

Tropienie - zdolnosć rozpoznawania i odnajdywania śladów zostawionych przez drapieżniki i ludzi - tu potrzebna jest inteligencja

Zastawianie sideł (pułapki) - jak nazwa wskazuje, osoba taka potarfi zastawic tzw wnyki zarówno na zwierza jak i człowieka (vide lock czy daniell) - cecha - zręcznosć

Oczywiście tych dwóch ostatnich zdolnosći nie posiądzie człowiek wychowywanycałe życie w miejskiej dżungli :P jeśli ktos wiec je wybierze, a dobrze by było, to musi je po raz kolejny powtórzę, uzasadnić ich nabycie w historii.

Zdolności bojowe (pozostawiam wam wybór, jaką bronią białą czy palną umiecie się posługiwać, jesli w ogole;)):

Broń palna – okresla umiejetności bohatera w posługiwaniu się bronią strzelecką

Broń biała – określa umiejętności postaci w posługiwaniu się nozami, itp

Walka wręcz – określa umiejetność, wyakzywane w walce w bezpośrednym zwarciu, odzwierciedla naturalną agresję, predyspozycje bojowe i terning

Zarówno umiejętności społęczne jak i bojowe posiadają trzy stopnie wtajemniczenia, (oznaczamy stopnie ; * ) od osoby posiadające niewielke uzdolnienia w danej dziedzinie aż do eksperta.

Z ośmiu wymienionych zdolnosći możecie wybrać do cztery. Kolejnych jeśli postac bedzie chciał, moze sie wyuczyc w trkcie sesji. Na oznaczenie stopnia wtajemniczenia otrzynujecie 7 *
Wygladac to bedzie np tak:
Sasza posiada zdolnosci:
walka wręcz -*
broń palna ***
tropienie - *
zastawianie sideł *

Umieście to w kartach :wink:

Tyle odnośnie postaci.

Nomos, bardzo chętnie widziała bym Cię w teamie, rozumiem brak czasu, sama mam z tym problem. Więc jak już wspominałam, sesja nie będzie w wiecznym galopie, nieśpieszna raczej. Jeśli zechcesz uczynie z Ciebie npca, pojawisz sie od czasu do czasu, to kim bedziesz i z której strony barykady, zależeć będzie wyłącznie od Ciebie. Czekam na propozycje na PW :wink:
Przepraszam za ewentualne literówk, jak znam siebie, to sie od nich tu roi. oczeta mnie bolą i nie mam siły sprawdzać.

Mathea 
Vampire Queen

Wysłany: 2006-02-14, 14:42   

EHehe ;> Widzę, że Allishe wzięło na swoje RPG ^^ Rozbudowane ;> Powodzenia Wam życzę ;)

Allisha 

Wysłany: 2006-02-14, 16:47   

A dziekuję w imieniu własnym i przyszłych graczy. Mam nadzieję, ze beda dobrze się bawić :roll:
Mam już pare kart. Jeśli ktoś chętny nadal zapraszam z kartą na PW. Tydzien czasu, to zdaje mi sie wystarczajacy okres, by napisac i ewentualnie poprawić kartę :wink:
Przypomnę jescze, ze obok wybranych zdolności i stopnia w ich specjalizacji (*), rozdzielcie te niesczęsne 75 punktów na : siłę, zręczność, kondycję, inteligencję, mądrosc i charyzme.

Nord1
[Usunięty]

Wysłany: 2006-02-14, 17:37   

Ja tez chce grac, ale nie wiem czy mi mderatorzy pozwola, ale wysle do ciebie na Pw wiadomosc

Odpowiedz do tematu