Wysłany: 2006-03-03, 07:53 Zagadki. Zadania na logikę.
Temat jak w temacie : piszcie tu ciekawe dla Was i nie tylko zagadki, rozne podchwytliwe pytania, tzw. testy na inteligencje. Wszystko co przyjdzie Wam do głowy! Ja oczywiście zacznę (to jest zadanie logiczne w sumie):
Spotykają się dwaj dawni znajomi:
- Jak ci się powodzi? Ożenileś się?
- Tak. Mam nawet 3 dzieci.
- A ile mają lat?
- Iloczyn ich lat, to 36.
- (po namyśle) Jeszcze nie wiem ile twoje dzieci mają lat.
- A więc, suma ich lat, równa jest ilości okien świecących się w tym budynku - wskazał na budynek, kolega policzyl okna, pomyślał i mowi:
- Nadal nie wiem, ile Twoje dzieci mają lat.
- Wczoraj najstarsze stłukło wazon.
- Aha! To już teraz wiem.
NIE pytajcie mnie o ilosc okien, bo nie musicie znac tej liczby. Jak cos to na PW z rozwiazaniem . Rozwiazanie jest tylko jedno!!!
P.S. Tą zagadke wczesniej umiescilam w temacie TRATWA, ale to bylo raczej nie na temat .
_________________ Zycie tak wiele od nas wymaga... dlaczego czasem nie daje rady?
Ha! A ja to zadanie dostalam od mojego matematyka i rozwiazalam . W necie jest tego mnostwo, ale jak czlowiek na wlasne oczynie zobaczy, to nie wierzy, ze jest 1 rozwiazanie przy tych danych np. moj tato i wychowawca <lol>
_________________ Zycie tak wiele od nas wymaga... dlaczego czasem nie daje rady?
Zadania na logike?? Bardziej mi do tego pasuje MENSA. Tam sa fajne zadania
Pierw łątwe, a potem jeden wielki LOL
Słaby jestem w takich zadaniach (nie trawie matmy )
>Pięciu ludzi zamieszkuje 5 domów w 5 różnych kolorach. Wszyscy palą
>papierosy 5 różnych marek i piją 5 różnych napojów. Hodują zwierzęta 5
>różnych gatunków. Kto hoduje rybki? Czy potrafisz to wywnioskować na
>podstawie następujących danych:
>
>1) Norweg zamieszkuje pierwszy dom
>2) Anglik mieszka w czerwonym domu
>3) Zielony dom znajduje się po lewej stronie białego domu
>4) Duńczyk pija herbatkę
>5) Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów
>6) Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille
>7) Niemiec pali Marlboro
>8) Mieszkaniec środkowego domu pija mleko
>9) Palacz Rothmansów ma sąsiada, który pija wodę
>10) Palacz Pall Malli hoduje ptaki
>11) Szwed hoduje psy
>12) Norweg mieszka obok niebieskiego domu
>13) Hodowca koni mieszka obok żółtego domu
>14) Palacz Philip Morris pija piwo
>15) W zielonym domu pija się kawę
Ps. Jest to zagadka wymyślona przez Alberta Einsteina
Zagadka Lwa Tołstoja:
Pewnemu zespołowi kosiarzy polecono skosić dwie łąki; powierzchnia jednej z tych łąk była dwa razy większa od drugiej. Pół dnia cały zespół kosiarzy kosił większą łąkę; w drugiej połowie tego samego dnia zespół podzielił się na dwie równe grupy. Pierwsza grupa w dalszym ciągu kosiła większą łąkę i do końca dnia skosiła ją całkowicie. Druga grupa poszła kosić mniejszą łąkę, która kosiła do końca dnia, ale nie skosiła jej całkowicie. Reszta małej łąki została skoszona nazajutrz przez jednego kosiarza, któremu zajęło to cały dzień.
Ilu kosiarzy liczył zespół ?
Ja to rozwiązałem w minute . Nie trzeba liczyć nawet .
Z ta zagadka Alberta, to keidys ja zaczelam skladac, ale z tego co pamietam nic mi nie wyszlo, ale sprobuje jeszcze raz, jak bede miala czas. Podobno tylko 2% ludzi potrafi to rozwiazac, a jakbym skonczyla, to moje wyniki podeslac ci na PW? Bo jesli znasz odp. to bys ew. powiedzial mi, czy dobrze to zrobilam (jesli wogole to zrobie).
Jest facet czarne buty, czapka, skarpetki,:Pspodnie, bluza, rekawiczki, okulary, czapka. Wszystko ma czarne. Lampy wszystkie nie swieca. Zatrzymuje sie przy facecie samochód też cały czarny i ze zgaszonymi swiatłami. Jak to możliwe, że mężczyźna w samochodzie zauważył meżczyzne na ulicy??
To będzie z rysynkiem. Do tej pierwszej co jest |0| musicie dostawic te | | | żeby wyszła pułapka na myszy, rozwiązujcie tutaj, jak nikt nie zrobi to zamieszcze rozwiązanie.,
kate13 ani mi się obraz nie otwiera, ani nie mogę ściągnąc ... szkoda
B@m, chyba znam rozwiązanie tej czarnej zagadki. Na PW ci wyslalam, zeby inni mogli pozgadywac.
Rebekasa, http://www.testy.jeja.pl/test1.php to jest pierwszy test, fajne to jest ogolnie. Mialam kiedys taka strone co bylo wszystko doslwnie. Jak znajde, to podesle, bo jest niezly ubaw .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Możesz zmieniać swoje posty Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum