Wysłany: 2006-07-19, 18:30 Seriale kryminalne/detektywistyczne
Jakie sa wasze ulubione seriale z gatunku kryminalistyczne/detektywistyczne???Ja najbardziej lubie "Dowody zbrodni" i "Kryminalne zagadki Las Vegas".Piszcie jakie sa wasze ulubione,jesli chodzi o ten gatunek
"Dowody zbrodni" podobnie jak "Bez śladu" są troche naciągane i naiwne ale bardzo dobrze zrobione i przyjemnie się ogląda.
Z kolei "Kryminalne zagadki..." (LA, LAs V, Miami) to kawał dobrej roboty widać ogromną pracę konsultantów kryminalistyczneych plus realizacja, efekty specjalne miodzio.
Wspomniany "Nash Bridges" za dowcip i polot z jakim został zrobiony
Bardzo dorby serial "Murder" choć bardziej sądowy niż kryminalny
Polecam również serial "The Shield" jak ktoś ma możliwość zdobycia...
Uwielbiam Herkulesa Poirot w wykonaniu D. Suchet...
Także miłe dla oka retro o przygodach Arsena Lupin.
Wielkim sentymentem darzę serial o Sherlock Holmes'ie (Geoffrey
Whitehead) i jego wiernym towarzyszu Dr. Watsonie (Donald Pickering)
- zawsze jak leciały litery końcowe to kamera pokazywała angielski bruk nocą i
przejeżdzające dorożki - moze ktoś też to kojarzy. Poza tym świetny lektor
czytał dialogi (dość często właśnie filmy brytyjskie).
Od tamtej pory ilekroć wracałem do przygód detektywa w formie książkowej to zawsze miałem tę parę przed oczyma.
Stopien uzależnienia: Widz
Wysłany: 2006-07-25, 12:46
Jak juz gdzies wspominalem z nowych rzeczy to Touching Evil ( http://touchingevilfans.com/ - wlasnie jestem w trakcie robienia napisow) Hercules Poirot z Suchetem, jak najbardziej.
Co do Holmesa, jako fan Doyle'a, to musze sie nie zgodzic - ta wersja, o ktorej mowisz rafal76 - Sherlock Holmes and Doctor Watson, ( http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/123423 , http://www.britishtheatre...yWhitehead.jpg) fakt, byla fajna, ale dla mnie to strasznie okrojony Holmes (odcinki trawaly gora 25 minut), zrobiony jakby troche dla dzieci i babc. Jesli chodzi o Holmesa, to polecam cala kilkuletnia serie z (niezyjacym niestety juz) Jeremym Brettem (The Adventures of Sherlock Holmes, The Return of Sherlock Holmes, The Casebook of Sherlock Holmes, The Memoirs of Sherlock Holmes - http://www.amazon.com/gp/...?v=glance&n=130 ). Czemu ta wersja wydaje mi sie lepsza? Primo, bo unika pewnych stereotypow - chocby fakt, ze Holmes chodzi w cylindrze czesciej, niz w czapce-uszatce juz o czyms mowi. Poza tym pokazuje postac wielkiego detektywa bez zadnych wygladzen - Holmes jest cholerykiem, geniuszem na krawedzi szalenstwa, postacia tragiczna, narkomanem, odludkiem, dziwakiem. Sam Londyn jest brudniejszy, obskurniejszy i bardziej rzeczywisty. Jednym slowem - wersja dla doroslego widza. Dodatkowo, ekranizujaca wiekszosc, jesli nie wszystkie, opowiadania Doyle'a.
Jak wspomniałem wczesniej tę wersję traktuję bardzo sentymentalnie. Z kilku powodów:
- Byłem podówczas dzieckiem więc zgodnie z twą wypowiedzią film jak najbardziej dla mnie (Trafiłes w sedno)
- Bardzo podobał mi się klimat ówczesnego Londynu przedstawiony w tym serialu
- Jest to PIERWSZA i JEDYNA ekranizacja przygód dzielnego detektywa jaką w życiu widziałem (pomijam filmy w których mogła się postac Sherlocka przewinąć epizodycznie)
- To dzięki temu serialowi siegnąłem po twórczość Conan Doyle'a a postacie z serialu tak mocno "wżarły" się w mą psyche że już zawsze czytając opowiadania przed oczami stawały mi postacie z tego serialu...
Ja lubię oglądać "Dowody zbrodni" teraz w wakacje maama przynajmniej nie marudzi i "Bez śladu" tez jest fajne.. ale wolę "Dowody .." a tak to chyba za bardzo nic nie leci..
Ja tez bardzo lubilam 'dowody zbrodni' szkoda ze juz nie leca strasznie podobala mi sie muza, lecialy fajne, stare kawalki...i migawki 'terazniejsze' jak pokazywali ludzi, takimi jakimi byli w mlodosci z innych seriali to jeszcze SCI...'SCI:NY' -te lubie najbardziej, ze wzgledu na Gary'ego Sinise'a. chociaz czasem jakos tak troche zbyt futurystycznie wyglada dla mnie ten serial ...w serii SCI robia niesamowite rzeczy, np ze strasznie niewyraznego nagrania video wyciagaja nagle super ostra klatke z twarza podejrzanego...no ale to takie czepianie tylko, calkiem fajnie sie oglada SCI i tak
z detektywow to uwielbialam 'Poirota'..
_________________ "Tygrys nie zmienia swoich pręg..."
Tak BTW Dowodów Zbrodni: Wie ktoś, jak nazywa się kawałek, który leci podczas zwiastunu do serialu?
_________________ Nie ma czegoś takiego, jak dobro i zło. Jest tylko władza i potęga, i mnóstwo ludzi zbyt słabych, by to osiągnąć - Tom Marvolo Riddle
Ja najbardziej z serriali detektywistycznych najbardziej lubie "Detektywa Monka" Może to nie jest taki w pełni serial detektywistyczny(chyba bardziej komediowy )ale pod detektywistyvcne podpada Na serio polecam! Monk jest boski!
Kiedyś leciał też Colombo. To był świetny serial. Też troche humoru i dużo zagadek.
No i jak byłam mała to oglądałam taki serial gdzie jakiś zakonnik ze średniowiecza rozwiązuje zagadki kryminalane Ale chyba teraz już nie leci(nawet na TVN7 )
"Dowody zbrodni" też były fajne. No i uwielbiam Poirota ale to raczej seria ksiązek i filmów niż serial.
Mój faworyt to "Detektyw Monk", ze starszych seriali to wymienię kultowe: "Remington Steele", "Moonlighting" (znany jako "Na wariackich papierach") oraz "Dempsey & Makepeace" sporadycznie zerkam również na "Dowody zbrodni" bo puszczają w tv
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Możesz zmieniać swoje posty Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum