Strona Główna  SERWIS  Szukaj Profil  Nie masz wiadomości   Zaloguj  Rejestracja
FAQ  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Chat
Google

Informacje: Nowy na forum? Przywitaj się! [Tutaj]
Zegary:

Kontakt:
MG
Wyślij email
Fantasta
Wyślij email

Poprzedni temat :: Następny temat
Film w kinie czy w domu?

Chciałbym, żeby premiery filmów były:
Jednocześnie w kinie i na DVD
45%
 45%  [ 14 ]
Najpierw w kinie, a później (kilka miesięcy) na DVD
54%
 54%  [ 17 ]
Głosowań: 31
Wszystkich Głosów: 31

Autor Wiadomość
meelkee 

Stopien uzależnienia: Widz
Wysłany: 2006-11-06, 12:02   Film w kinie czy w domu?

Do zrobienia tej ankiety zainspirowała mnie wypowiedź rastlina:

raistlin86 napisał/a:
Druga część jest to film, który od razu trafił na video i dvd. Sam ten fakt skutecznie zniechęcił mnie do ściągania tego filmu...

Ja jestem za tym, żeby filmy na DVD miały premierę równocześnie z kinową. Ciekaw jestem ilu wtedy ludzi chodziłoby do kina jeśli mogliby w cenie jednego biletu film wypożyczyć lub za kilkadziesiąt złotych kupić.
Teraz wyprawa do kina z czteroosobową rodziną to wydatek rzędu stu złotych.
Nie wiem jak wpłyneło by to na zyski producentów filmów ale chyba nieznacznie.

MG 
The Joker

Stopien uzależnienia: Uzależniony
Wysłany: 2006-11-06, 12:23   

Ja wolę tą drugą opcję. Dlaczego? Ponieważ filmy na DVD które wychodzą później mają więcej dodatków (im później jest premiera DVD, tym więcej dodatków). Jeżeli filmy miałyby wychodzić na DVD i w tym samym czasie puszczane w kinie, ich premiery zapewne by się opóźniały. Poza tym producenci filmów zarobili by dużo mniej kasy.

meelkee 

Wysłany: 2006-11-06, 12:41   

Później z pewnością pojawiałyby się jakieś wersje kolekcjoneskie z dodatkami.

MG 
The Joker

Wysłany: 2006-11-06, 12:49   

meelkee napisał/a:
Później z pewnością pojawiałyby się jakieś wersje kolekcjonerskie z dodatkami.

W takim razie nie byłoby sensu wydawać DVD z samym filmem, bo sam film można ściągnąć z internetu, co robi większość ludzi...

raistlin86 
Ged Ouuuud !

Wysłany: 2006-11-06, 13:56   

Wow. Moja wypowiedź kogoś zainspirowała :cool:
A co do ankiety to zaznaczyłem drugą opcję. Myślę, że gdyby filmy miały jednoczesną premierę na wiele ludzi, którzy chodzą do kina przestaloby to robić, bo przecież lepiej kupić film na dvd i móc obejrzeć go wiele razy niż tylko raz w kinie. Producenci na pewno by stracili wiele pieniędzy takim rozwiązaniem. Żeby wyrównać poniesione straty prawdopodobnie podniesione zostały by ceny tych plyt dvd i też byłoby źle. Oczywiście są to moje gdybania, bo tak naprawdę to nie znam się zbytnio na przedsiębiorczości ;)

meelkee 

Wysłany: 2006-11-06, 17:08   

MG napisał/a:

W takim razie nie byłoby sensu wydawać DVD z samym filmem, bo sam film można ściągnąć z internetu, co robi większość ludzi...

Tylko to jest nielegalne... Moge cię zapewnić, że wiele osób kupuje filmy na DVD dla samego filmu, nie dla dodatków.
Ostatnio zmieniony przez meelkee 2006-11-07, 00:28, w całości zmieniany 1 raz  

Ne0 
Jedi Master

Zaproszone osoby: 3
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-11-06, 21:58   

MG napisał/a:

I większość ludzi zabija, gwałcim, itd. Nie udzielajmy odpowiedzi za większość, ja nie ściągam filmów z net`u. Wolę pojechać do kina, poza tym filmy, które Wy oglądacie to z reguly obraz z Kamery w kinie, a zanim pojawi sie DVDRip to film już jest stary, więc wniosek prosty: lepiej jechać do kina. :)

neo-17

meelkee 

Wysłany: 2006-11-07, 00:31   

Ne0, ale gdyby filmy na DVD wychodziły równocześnie z premierą kinową to dalej tak chętnie chodziłbyś do kina?

Ne0 
Jedi Master

Zaproszone osoby: 3
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-11-07, 07:50   

Myślę, że tak, bo seans w domu nijak ma się do tego, co jest w kinie (duży ekran i ten klimat).

neo-17

Lesiu 
Dumny user forum :)

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-11-07, 08:01   

W kinie z dziewczyną :D kino rządzi bo tych efektów dźwiękowych w domu nie odtworzysz :D Poza tym bilet do kina: 14 zl (u mnie w dobrym kinie :D ) A płyta dvd z nowym filmem może i pod 100 złotych dochodzić jak np Władca Pierścieni

Kalemusz 
Myśliwy

Stopien uzależnienia: Fan
Wysłany: 2006-12-16, 22:28   

Lesiu napisał/a:
W kinie z dziewczyną
no tak- ona na film, on do kina ;) A ja wole kino. To tak jakby porownywac kuter rybacki z Queen Mary

wahimka

meelkee 

Wysłany: 2006-12-16, 23:51   

Kalemusz napisał/a:
A ja wole kino.

Ale co to ma do rzeczy? Pytanie brzmi: czy chiałbyś, żeby filmy na DVD miały premierę jednocześnie z kinową?

BTW Choć głosowało tylko kilkanaście osób, to i tak nie rozumie wyniku. Dlaczego większość z was chce aby ograniczać im prawo wyboru? Załóżmy - film wychodzi równocześnie w kinie i na DVD (czyli jest też dostępny w wypożyczalni) - nie lubicie oglądać w domu idziecie do kina, lubicie oglądanie w domu (bo np. macie plazme i system 5.1 czyli efekt lepszy niż w kinie) to kupujecie/wypożyczacie DVD (czy co tam wymyślą). Dlaczego głosujecie za ograniczeniem prawa wyboru?

Ka. 

Stopien uzależnienia: Fan
Wysłany: 2006-12-18, 15:58   

meelkee, na przykład ja nie mam DVD, więc tak czy siak mam ograniczony wybór ;] Po co mi premiera DVD razem z premierą w kinie, skoro i tak mogę skorzystać tylko z tego drugiego? ;]

A tak serio mówiąc (bo poprzedni akapit to traktować z lekkim przymrużeniem oka) - gdybym miała to DVD nieszczęsne... nie wiem czy się dobrze orientuję, ale czy DVD nie jest droższe od biletu do kina? I może dlatego ludzie wolą kino...
SUN: How did you do that?
LOCKE: Same way anything lost gets found - I stopped looking.

MG 
The Joker

Wysłany: 2006-12-18, 17:51   

Ka. napisał/a:
nie wiem czy się dobrze orientuję, ale czy DVD nie jest droższe od biletu do kina? I może dlatego ludzie wolą kino...

Tylko że DVD możesz oglądać wielokrotnie i nie wychodząc z domu. Poza tym gdyby te filmy wychodziły wraz z premierą raczej nie zawierałyby dodatków, więc ich cena wahałaby się w granicy 15-25 zł, czyli w sumie nie dużo drożej niż bilet do kina...

meelkee 

Wysłany: 2006-12-18, 18:03   

Ka. napisał/a:
A tak serio mówiąc (bo poprzedni akapit to traktować z lekkim przymrużeniem oka) - gdybym miała to DVD nieszczęsne... nie wiem czy się dobrze orientuję, ale czy DVD nie jest droższe od biletu do kina? I może dlatego ludzie wolą kino...

Jeżeli policzymy całe kino domowe z dobrym nagłośnieniem, telewizorem plazmowym czy projekcyjnym, to rzeczywiście jest to droga sprawa (od kilku do kilkunastu czy nawet kilkudziesięciu tysięcy). Jednak w większości domów/mieszkań jest już telewizor, a odwarzacz DVD można kupić za dwieście złotych i niektóre gatunki filmów można oglądać w domu nie tracąc dużo albo wręcz nie tracąc nic w porównaniu do obejrzenia tego filmu w kinie.

Poza tym wielkimi krokami zbliża się TV standardu HD więc czeka nas pewnie obniżka cen telewizorów pozwalających oglądać filmy w naprawdę doskonałej jakości.

No i dlaczego kina maja być uprzywilejowane? Gdyby np. wydarzenia sportowe można by było obejrzeć na żywo tylko w kinie, a dopiero np. na drugi dzień w telewizji to też byście nie protestowali?
Ja bym wyrównał szanse. Jeśli oglądanie filmu w kinie jest takie wspaniałe to to ludzie nadal by do kina chodzili, a ci którzy wolą oglądać filmy w wygodnym fotelu, bez hałasującej dzieciarni, dzwoniących telefonów komórkowych i innych tego typu przyjemności oglądaliby filmy w domu.

Odpowiedz do tematu