Stopien uzależnienia: Uzależniony
Wiek: 20 Dołączyła: 25 Mar 2006 Posty: 341 Skąd: z Katowic
Wysłany: 2006-04-15, 12:00 Filmy o papiezu Janie Pawle
Zapraszam do dyskusji z punktu widzenia nie wiary (jakakolwiek by nie była), ale widza. Czy widzieliście któryś z tych filmów podanych w temacie? Jesli tak to który? Podobał Wam się? Jesli widzieliście oba, to napiszcie, który bardziej cenicie i za co?
Ja widziałam oba, "Karol.." jakiś czas temu w tv a "Jan Paweł II" wczoraj na komputerze. Muszę powiedzieć, że "karol" w porównaniu z tym drugim był dla mnie majstersztykiem. Po pierwsze "Jan PawełII" trwał 80 minut i twórcy skupili się na pokazaniu najważniejszych faktów z życia Papieza. Nie było już miejsca na takie zabawne sceny, jak wyjazdy w góry, wizyta u Wyszyńskiego w trampkach, czy to, zniszczone buty na konklawe... Poza tym, wydaje mi się chyba tak podświadomie, ze Polakowi łatwiej było zagrać Polaka...
"Karol..." jest bardziej nacechowany emocjami, natomiast przy "Janie Pawle.." momentami się nudziłam...
Stopien uzależnienia: Fan
Wysłany: 2006-04-15, 13:02
Według mnie Karol jest o wiele lepszy i to nie dlatego że Polacy tam grali, było pokazane to całe życie Wojtyły o którym nie miałem pojęcia wcześniej. Koleś miał naprawde przewalone a mimo wszystko został tak dobrym człowiekiem.
Oczywiście JPII nie był jakiś fatalny, też sie miło oglądało. Ciekawe jaki bedzie ten drugi Karol o pontyfikacie.
_________________ Under the bridge downtown Is where I drew some blood
Under the bridge downtown I could not get enough
Under the bridge downtown Forgot about my love
Under the bridge downtown I gave my life away
Z całą pewnością widziałm lepiej zrobione filmy. O ile Adamczyk udźwignął rolę, o tyle Bela była tragiczna. Kolejny dowód, że modelki z regóły kiepskimi bywają aktorkami. Nie zamierzam piać z zachwytu nad filmem, tylko dlatego że traktuje o papieżu. Co więcej, jak dla mnie Wojtyła zdawał się wyłącznie pretekstem dla przedstawienia wojennej i powojennej histori Polski i to po łebkach. Ot kolejna jednostka rzucona w czas zawieruchy historycznej.
Filmów o tej tematyce jest mnóstwo i często znacznie lepszych
Poza tym usłyszawszy tytuł drugiej cześci "karola.." Czyli "Papieża. który został człowiekim zawyłam . czyli co wcześniej nie był nim, czy tez papież to nie człowiek
Poza tym dla mnie tym bardziej w konteklscie śmierci Wojtyły, to przedsięwziecia czysto komercyjne.
A odnośnie filmu z tatusiem cudnej Angeliny, to Jona Voighta wole w rolach w "Nocnym kwoboju" i milo w "Paragrafie 22"
_________________ Droga mamo, wszystko w porządku. Jestem na wyspie i idą do nas ci od czarnego dymu. Moc całusków...
Wysłany: 2006-04-15, 17:56
Oj Alli, chyba nie dokońca skumałaś
Jak człowiek prosty, bo taki niewątpliwie był wojtyła ( i nie chodzi mi tu o jakiegoś wieśniaka czy prostaka ) dostaje jakieś odznaczenie, a wiadomo papież jest najwyżej w hierarchi kościoła, to może spocząć na laurach i sie tak "papieżować" i praktycznie nic nie robić, zapewne w filmie bedą ukazane jego normalne rozmowy z prostymi ludźmi. A i tak wszystko to dlaczego taki a nie inny tytuł będzie pokazane w filmie.
Ja oglądałam tylko film z Adamczykiem, nie będe się wypowiadać co do samego filmu (przypomniał mi się komentarz jednego gościa na filmwebie: 'krytykować ten film to grzech' ), z tego co pamiętam jedna rzecz mnie w nim niesamowicie denerwowała - dubbing. Nie jest tajemnicą to, że polacy potrafią nieźle spieprzyć dubbing, ale tutaj to już troche przegieli moim zdaniem
Wysłany: 2006-04-15, 19:38
No bo ty to bierzesz zbyt dosłownie.
Karol... jest filmem zrobionym bardzo, ale to bardzo slabo. Przez ponad polowe filmu jest pokazana wojna i to w sposob marny tym bardziej, ze temat ten zostal genialnie przedstawiony w Pianiscie
A reszta jest robiona bardzo zdawkowo i tak naprawde nie ma nic glebszego w sobie. Ot pokazanie po kolei tak naprawde suchych faktow.
Nie ogladalem Papieza, ale skoro twierdzicie ze jest gorszy to nawet nie zamierzam
_________________ - I have no idea... He said something about store and pack of cigarettes
Stopien uzależnienia: Uzależniony
Wiek: 20 Dołączyła: 25 Mar 2006 Posty: 341 Skąd: z Katowic
Wysłany: 2006-04-16, 11:00
iza napisał/a:
przypomniał mi się komentarz jednego gościa na filmwebie: 'krytykować ten film to grzech'
Bezsensu moim zdaniem. Każdy film można skrytykować, co z tego, że ten akurat traktuje o papieżu. Konstruktywna krytyka nikomu nie zaszkodziła
Tak jak mówię, "Karol.." dużo lepszy od tego drugiego, nie mówię, że przez to jakiś nie wiadomo jak dobry. Podobało mi się tylko że bylo w nim duzo emocji, pokazane śmieszne fragmenty z zycia papieża, a że traktował dużo o wojnie, cóż, życie Karola wypełniała ta wojna...
Pablo napisał/a:
Nie ogladalem Papieza, ale skoro twierdzicie ze jest gorszy to nawet nie zamierzam
Lepiej nie oglądac, chyba, że chcesz tylko tak zoabczyć, żeby miec pojęcie, jak można spieprzyć film i jak zatrudnić aktora zupełnie nie pasującego do roli
Ale chwilka, bo mi się tu wkradła nieścisłość. Ten beznadziejny film to "Jan Paweł II:nie lękajcie się", "Jan Paweł II" nie widziałam, więc nie wiem
ja widziałam dwa.
Zdecydowanie bardziej podobał mi się KArol.... był bardziej naturalny i bardziej o jego życiu niż JP2 ale to tylko moje zdanie naturalnie
_________________ MÓJ SPOSÓB MYŚLENIA OSIĄGA GORZKI KONIEC...
WSZYSTKIE MOJE UCZUCIA SIĘ ODKLEJAJA.... !!!
Ja widziałem obie części i 1 bardziej mnie się podobała bo 2 skupiała się na dalszym życiu papieża.Teraz czekam na 3 część.Myśle że będzie lepsza od 2 pozostałych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum