Strona Główna  SERWIS  Szukaj Profil  Nie masz wiadomości   Zaloguj  Rejestracja
FAQ  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Chat
Google

Informacje: Nowy na forum? Przywitaj się! [Tutaj]
Zegary:

Kontakt:
MG
Wyślij email
Fantasta
Wyślij email

Poprzedni temat :: Następny temat
Rome
Autor Wiadomość
choynka 

Stopien uzależnienia: Uzależniony
Wysłany: 2006-04-23, 21:08   Rome

Rome - serial składa się z 12 odcinków, ale wyczytałam informację, że planowana jest kolejna seria. Najkrócej można napisać, że jest to serial historyczny, ale myślę, że będzie sie podobał nie tylko osobom, które interesują się historią :)

Jeśli chodzi o treść to posłużę się opisem (nie jestem dobra w streszczeniach): "Akcja serialu koncentruje się na ostatnich latach rządów Juliusza Cezara. Wszystko zaczyna się w 52 r. p.n.e. Cezar, dokonawszy podboju Galii, planuje powrót do Rzymu. Jednak oprócz łupów, Cezar przywozi plany zmian w państwie, które bardzo nie podobają się tamtejszej arystokracji. Pompejusz Wielki, pragnąc utrzymać się przy władzy, organizuje powstanie. Jednak dzięki Lucjuszowi Vorenusowi i Tytusowi Pullo do niego nie dochodzi. Tym samym ci dwaj żołnierze, główni bohaterowie serialu, wiążą swoje życie z Cezarem oraz jego rodziną."

Brzmi to może niezbyt zachęcająco, ale wystarczy obejrzeć pierwsze odcinki, aby przekonać się, że serial jest nakręcony rewelacyjnie, wiernie odwzorowujący fakty historyczne, bardzo dobra gra ktorska, a sam starożytny Rzym ukazany jest tak jak nikt nigdy nie nie pokazał :) Ze względu na śmiałe sceny erotyczne zdecydowanie tylko dla osób pełnoletnich :) Próba ukazania codziennego życia w Rzymie jest właśnie jedną z najlepszych stron tego serialu.
Z czystym sumieniem polecam wszystkim ten serial, nawet jeśli ktoś nie interesuje się historią starozytnego Rzymu to zapewniam, że losy bochaterów są tak ciekawe, że wciągnie się tak jak ja :) Chociaż może nie jestem obiektywna, bo mam "słabość" do czasów starożytnych tak w książkach co w filmach ;) Warto obejrzeć przynajmniej ze dwa odcinki, żeby wyrobić sobie opinię.

Strona serialu : http://www.hbo.com/rome/ Polecam ;)
Ostatnio zmieniony przez choynka 2006-08-02, 09:04, w całości zmieniany 3 razy  

mayen 

Wysłany: 2006-04-24, 00:00   

Rzeczywiście, serial rewelacyjny, wciągający, bardzo inteligentnie zrobiony. Co prawda gdzieś czytałam, że Rzym za Cezara tak nie wyglądał (chodziło przede wszystkim o zabudowę, czy fakt, że szanujący sie rzymianym nigdy by w samej tunice nie wyszedł na ulicę :) ), to jednak postaci i fakty historyczne sa bez zarzutu :) . A i ktoś pokazał w końcu, że grafitti, to nie wymysł naszych czasów :)
Podpisywać się!

Pablo 

Wysłany: 2006-04-24, 00:02   

Mnie bardziej interesuje czy to jest wlasnie skupienie sie na pokazywaniu Rzymu i historii czy znajdzie sie tam cos takiego jak w Prisonie czy Lostach, czyli to, ze kazdy nastepny odcinek to jest wywrocenie poprzednich o 180 stopni.
No moze przy Loscie troche przesadzilem... ale w Prisonie wlasnie to caly czas robia :)

- We've got caught in the net.

choynka 

Wysłany: 2006-04-24, 09:29   

Pablo napisał/a:
Mnie bardziej interesuje czy to jest wlasnie skupienie sie na pokazywaniu Rzymu i historii czy znajdzie sie tam cos takiego jak w Prisonie czy Lostach, czyli to, ze kazdy nastepny odcinek to jest wywrocenie poprzednich o 180 stopni.
No moze przy Loscie troche przesadzilem... ale w Prisonie wlasnie to caly czas robia :)

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to jakie miejsce zajmuje tutaj historia :) Według mnie stanowi jedynie tło dla róznych wydarzeń, intryg, zdrad, miłosnych dramatów, i politycznych przepychanek. Serial jest zrobiony z rozmachem, a głównymi postaciami są dwaj żołnierze Lucjusz i Tytus, których losy przeplatają się z losami Cezara, i są tutaj zwroty akcji, ale nie takie jak w Prison Break. Rome to ambitniejszy serial, ale wcale nie nudny.
Ostatnio zmieniony przez choynka 2006-07-31, 17:51, w całości zmieniany 1 raz  

XavierSS 
THINK BEFORE POSTING

Zaproszone osoby: 23
Wysłany: 2006-04-28, 10:21   

Choynka obejrzałem pierwszy. I powiem Ci że masz rację z jednym zdecydowanie to nie jest film dla dzieci.
Under-16 nie powinni go oglądać.
Cóż pierwszy odcinek był dobry, ale trudno mi się wypowiedzieć zobaczę drugi itd. to wyrobię sobie opinię.
Nevertheless dzięki Choynka za linki :wink:

xavierss

Velkan 
Mr.Ha Ha Fan :]

Wysłany: 2006-04-28, 12:31   

choynka napisał/a:
I jak wrażenia Velkan? Oglądałeś już jakiś odcinek ?

Niestety jeszcze nie. Na razie ściagam po kawałku. Ale teraz jest długi weekend to będę miał czas i bardzo chętnie obejrzę. Od tygodnia mam już 16 lat więc chyba mogę ;)

choynka 

Wysłany: 2006-04-28, 12:39   

Velkan napisał/a:
choynka napisał/a:
I jak wrażenia Velkan? Oglądałeś już jakiś odcinek ?

Niestety jeszcze nie. Na razie ściagam po kawałku. Ale teraz jest długi weekend to będę miał czas i bardzo chętnie obejrzę. Od tygodnia mam już 16 lat więc chyba mogę ;)

Od tygodnia, powiadasz, no to nie wiem ;) Zobacz jeden odcinek i wtedy oceń czy nie jest dla Ciebie zbyt "ostry", no nie wiem jakiego słowa użyć ;) W każdym bądź razie z niecierpliwośćią oczekuję na recenzje ;)

Xavier, pierwszy odcinek nie wciągnął mnie tak jak późniejsze, gdy różne sprawy zaczną się coraz bardziej komplikować ;)

alik 
Kot Prezydeneta

Wysłany: 2006-04-28, 18:56   

Zobaczyłem te 7 odcinków i przyznam że fajny serial i zawiera "ostre" sceny erotyczne. każdy następny odcinek wciąga coraz bardziej a TITUS PULLO RULES

Bartek... 
LOST inside :))

Stopien uzależnienia: Fan
Wysłany: 2006-04-29, 20:04   

Obejrzałem cały sezon tego serialu, naprawde polecam :)

Wg mnie znakomicie aktorzy pasują do posataci... Np Cezar :P
Serial godny obejrzenia...

alik 
Kot Prezydeneta

Wysłany: 2006-04-30, 12:19   

Pytanie: czy Rome na HBO już sie skończyło czy jeszcze puszczają?

XavierSS 
THINK BEFORE POSTING

Zaproszone osoby: 23
Wysłany: 2006-05-01, 21:32   

Obejrzałem pięć i powiem Ci Choynka że jestem pod wrażeniem, odwzorowanie tego co było wtedy, obyczajów, ludzi itp jest wspaniałe.

xavierss

choynka 

Wysłany: 2006-05-01, 22:54   

XavierSS napisał/a:
Obejrzałem pięć i powiem Ci Choynka że jestem pod wrażeniem, odwzorowanie tego co było wtedy, obyczajów, ludzi itp jest wspaniałe.

Cóż mogę powiedzieć Xavier :) - masz dobry gust ;) Serial jest rewelacyjny, a ja z niecierpliwością oczekuję na kolejny sezon :) A dobra wiadomość jest tak, że zaczęli już kręcić nowe odcinki ;)
Ostatnio zmieniony przez choynka 2006-07-31, 17:55, w całości zmieniany 1 raz  

meelkee 

Stopien uzależnienia: Widz
Wysłany: 2006-05-05, 22:24   

Dzięki choynka za linki. Serial jest tak interesujący, że zapomniałem o 20 odcinku Lost;]
Napisałbym coś jeszcze ale nie chce robić offtopu.
Wiem, że "interesujący" to bardzo zimne i słowo ale nie lubie wyszukanych epitetów typu "wyjebanie zajebisty."

choynka 

Wysłany: 2006-05-06, 09:09   

wladca - cieszę, że serial się spodobał :) Mam nadzieję, że po tak dobrych opiniach więcej osób zainteresuje się serialem :) Do czego gorąco zachęcam :) Mam nadzieję, że drugi sezon będzie równie interesujący jak te 12 odcinków.
Ostatnio zmieniony przez choynka 2006-05-17, 16:25, w całości zmieniany 2 razy  

alik 
Kot Prezydeneta

Wysłany: 2006-05-06, 10:24   

Oglądnąłem sobie te 2 ostatnie i przyznam że 11 jest najbrutalniejszy, szczególnie walka Pullo z gladiatorami :o :)FAJNO

Odpowiedz do tematu