Stopien uzależnienia: Uzależniony
Wysłany: 2006-04-23, 21:08 Rome
Rome - serial składa się z 12 odcinków, ale wyczytałam informację, że planowana jest kolejna seria. Najkrócej można napisać, że jest to serial historyczny, ale myślę, że będzie sie podobał nie tylko osobom, które interesują się historią
Jeśli chodzi o treść to posłużę się opisem (nie jestem dobra w streszczeniach): "Akcja serialu koncentruje się na ostatnich latach rządów Juliusza Cezara. Wszystko zaczyna się w 52 r. p.n.e. Cezar, dokonawszy podboju Galii, planuje powrót do Rzymu. Jednak oprócz łupów, Cezar przywozi plany zmian w państwie, które bardzo nie podobają się tamtejszej arystokracji. Pompejusz Wielki, pragnąc utrzymać się przy władzy, organizuje powstanie. Jednak dzięki Lucjuszowi Vorenusowi i Tytusowi Pullo do niego nie dochodzi. Tym samym ci dwaj żołnierze, główni bohaterowie serialu, wiążą swoje życie z Cezarem oraz jego rodziną."
Brzmi to może niezbyt zachęcająco, ale wystarczy obejrzeć pierwsze odcinki, aby przekonać się, że serial jest nakręcony rewelacyjnie, wiernie odwzorowujący fakty historyczne, bardzo dobra gra ktorska, a sam starożytny Rzym ukazany jest tak jak nikt nigdy nie nie pokazał Ze względu na śmiałe sceny erotyczne zdecydowanie tylko dla osób pełnoletnich Próba ukazania codziennego życia w Rzymie jest właśnie jedną z najlepszych stron tego serialu.
Z czystym sumieniem polecam wszystkim ten serial, nawet jeśli ktoś nie interesuje się historią starozytnego Rzymu to zapewniam, że losy bochaterów są tak ciekawe, że wciągnie się tak jak ja Chociaż może nie jestem obiektywna, bo mam "słabość" do czasów starożytnych tak w książkach co w filmach Warto obejrzeć przynajmniej ze dwa odcinki, żeby wyrobić sobie opinię.
Rzeczywiście, serial rewelacyjny, wciągający, bardzo inteligentnie zrobiony. Co prawda gdzieś czytałam, że Rzym za Cezara tak nie wyglądał (chodziło przede wszystkim o zabudowę, czy fakt, że szanujący sie rzymianym nigdy by w samej tunice nie wyszedł na ulicę ), to jednak postaci i fakty historyczne sa bez zarzutu . A i ktoś pokazał w końcu, że grafitti, to nie wymysł naszych czasów
_________________ Je veux bien etre reine, mais pas l'ombre du roi...
duzelatte.moblog.pl
http://www.stopthesealhunt.com/
Podpisywać się!
Mnie bardziej interesuje czy to jest wlasnie skupienie sie na pokazywaniu Rzymu i historii czy znajdzie sie tam cos takiego jak w Prisonie czy Lostach, czyli to, ze kazdy nastepny odcinek to jest wywrocenie poprzednich o 180 stopni.
No moze przy Loscie troche przesadzilem... ale w Prisonie wlasnie to caly czas robia
_________________ - I have no idea... He said something about store and pack of cigarettes
Wysłany: 2006-04-24, 09:29
Pablo napisał/a:
Mnie bardziej interesuje czy to jest wlasnie skupienie sie na pokazywaniu Rzymu i historii czy znajdzie sie tam cos takiego jak w Prisonie czy Lostach, czyli to, ze kazdy nastepny odcinek to jest wywrocenie poprzednich o 180 stopni.
No moze przy Loscie troche przesadzilem... ale w Prisonie wlasnie to caly czas robia
Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to jakie miejsce zajmuje tutaj historia Według mnie stanowi jedynie tło dla róznych wydarzeń, intryg, zdrad, miłosnych dramatów, i politycznych przepychanek. Serial jest zrobiony z rozmachem, a głównymi postaciami są dwaj żołnierze Lucjusz i Tytus, których losy przeplatają się z losami Cezara, i są tutaj zwroty akcji, ale nie takie jak w Prison Break. Rome to ambitniejszy serial, ale wcale nie nudny.
Ostatnio zmieniony przez choynka 2006-07-31, 17:51, w całości zmieniany 1 raz
Choynka obejrzałem pierwszy. I powiem Ci że masz rację z jednym zdecydowanie to nie jest film dla dzieci.
Under-16 nie powinni go oglądać.
Cóż pierwszy odcinek był dobry, ale trudno mi się wypowiedzieć zobaczę drugi itd. to wyrobię sobie opinię.
Nevertheless dzięki Choynka za linki
Wiek: 18 Dołączył: 24 Lut 2006 Posty: 49 Skąd: Między LA i Sydney
Wysłany: 2006-04-28, 12:31
choynka napisał/a:
I jak wrażenia Velkan? Oglądałeś już jakiś odcinek ?
Niestety jeszcze nie. Na razie ściagam po kawałku. Ale teraz jest długi weekend to będę miał czas i bardzo chętnie obejrzę. Od tygodnia mam już 16 lat więc chyba mogę
_________________ - Joke, dude.
- I'm not really in a mood, Hurley.
- Really? Wow. Usually you're, like, Mr. Ha Ha
Wysłany: 2006-04-28, 12:39
Velkan napisał/a:
choynka napisał/a:
I jak wrażenia Velkan? Oglądałeś już jakiś odcinek ?
Niestety jeszcze nie. Na razie ściagam po kawałku. Ale teraz jest długi weekend to będę miał czas i bardzo chętnie obejrzę. Od tygodnia mam już 16 lat więc chyba mogę
Od tygodnia, powiadasz, no to nie wiem Zobacz jeden odcinek i wtedy oceń czy nie jest dla Ciebie zbyt "ostry", no nie wiem jakiego słowa użyć W każdym bądź razie z niecierpliwośćią oczekuję na recenzje
Xavier, pierwszy odcinek nie wciągnął mnie tak jak późniejsze, gdy różne sprawy zaczną się coraz bardziej komplikować
Zobaczyłem te 7 odcinków i przyznam że fajny serial i zawiera "ostre" sceny erotyczne. każdy następny odcinek wciąga coraz bardziej a TITUS PULLO RULES
Wysłany: 2006-05-01, 22:54
XavierSS napisał/a:
Obejrzałem pięć i powiem Ci Choynka że jestem pod wrażeniem, odwzorowanie tego co było wtedy, obyczajów, ludzi itp jest wspaniałe.
Cóż mogę powiedzieć Xavier - masz dobry gust Serial jest rewelacyjny, a ja z niecierpliwością oczekuję na kolejny sezon A dobra wiadomość jest tak, że zaczęli już kręcić nowe odcinki
Ostatnio zmieniony przez choynka 2006-07-31, 17:55, w całości zmieniany 1 raz
Dzięki choynka za linki. Serial jest tak interesujący, że zapomniałem o 20 odcinku Lost;]
Napisałbym coś jeszcze ale nie chce robić offtopu.
Wiem, że "interesujący" to bardzo zimne i słowo ale nie lubie wyszukanych epitetów typu "wyjebanie zajebisty."
Wysłany: 2006-05-06, 09:09
wladca - cieszę, że serial się spodobał Mam nadzieję, że po tak dobrych opiniach więcej osób zainteresuje się serialem Do czego gorąco zachęcam Mam nadzieję, że drugi sezon będzie równie interesujący jak te 12 odcinków.
Ostatnio zmieniony przez choynka 2006-05-17, 16:25, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum