Strona Główna  SERWIS  Szukaj Profil  Nie masz wiadomości   Zaloguj  Rejestracja
FAQ  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Chat
Google

Informacje: Nowy na forum? Przywitaj się! [Tutaj]
Zegary:

Kontakt:
MG
Wyślij email
Fantasta
Wyślij email

Poprzedni temat :: Następny temat
Kilka porad dla użytkowników PC v.1.00

Czy topic jest przydatny?
Tak
83%
 83%  [ 5 ]
Nie
16%
 16%  [ 1 ]
Głosowań: 6
Wszystkich Głosów: 6

Autor Wiadomość
Ne0 
Jedi Master

Stopien uzależnienia: Widz
Zaproszone osoby: 3
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-10-19, 12:37   Kilka porad dla użytkowników PC v.1.00

Witajcie.

Na samym wstępie napiszę tylko, że nie walczę z piractwem w jakiś szczególny sposób, ale myślę, że te porady części z Was mogą się przydać.
Piractwo - problem dotyczy większości z nas, dlatego pozwolilem sobie przygotować zestaw zamienników programów płatnych na darmowe i tak, abyście nie stracili na jakości...

System Operacyjny: 99,5% użytkowników korzysta z OS ze stajni Microsoftu (Win9x, Win2k/Xp). Zakładam, że połowa z Was (he, he optymista ze mnie) ma oryginalny system, a co z drugą połową? Otóż mam dla Was nielada gratkę - możecie dostać za darmo zupełnie system oparty na jądrze Linux'a (nie bójcie się - to słowo nie gryzie) z rodziny *buntu: Ubuntu, Kubuntu, Edubuntu. Przesyłka jak i same CD jest darmowa, wiec sytarczy zarejestrować się na stronie i podać swoje dane, a w ciągu miesiąca dostaniecie świeżutkie płytki. Są to dyski LiveCD, więc możecie sprawdzić, jak się sprawuje/wyglada taki system bez konieczności instalacji. IMO Kubuntu to takie XP Home (bardzo łatwy w obsłudze). Jeżeli na dźwięk słowa Linux dostajecie gęsiej skórki pomijacie to i jedziemy dalej.

Zamienniki znanych i lubianych programów:
Pakiet Microsoft Office: Jako zamiennik daję Wam OpenOffice (Starsze części znane są, jako StarOffice). Obsługuje on wszystkie dokumenty pakietu z MS, ale jest zupełnie darmowy. Download

Grafika: w zastępstwie photoshopa i innych drogich programów mamy edytor taki, jak Gimp. Sam z niego korzystam i efekty moich prac niektórzy widzieli... Download

Muzyka: pewnie większość z Was korzysta z nielegalnych mp3, dlatego polecam Wam last.fm player. Jest to program, dzięki któremu ulubionej muzyki słuchacie zupełnie za darmo, wystarczy tylko w search wpisać wykonawcę, a program znajduje stacje, które puszczają muzykę tego artysty, bądź jemu pokrewną... Wszystko, co musicie zrobić to zarejestrować się na ich stronie www.last.fm i ściągnąc programik. Download

Bezpieczeństwo: Pewnie wiekszość z Was korzysta z pirackich antywirusów, firewalli, itp. Mam dla Was kolejny soft, który jest zupełnie za darmo. Avast Home, jeżeli macie oryginalny antyvirus, a nie macie firewalla dla domowego użytku można ściągnąć Zone Alarm. Jako programy do skanowania PC w poszukiwaniu adware, back doors, etc. polecam 2 softy: SpyBot Search&Destroy oraz AdWareProfessional

Komunikowanie się ze światem: niby GG, tlen i inne są darmowe, ale zamiast tego wszystkiego poleciłbym Wam Mirandę - program, który korzysta z większości protokołów, min. GG, tlen, ICQ, MSN, WPKontakt, AQQ, itd. Download

To na razie na tyle... Wieczorem dorzucę kilka propozycji, które mogą ludzi zainteresować. :) Pozdrawiam serdecznie.

PS. Zrobię potem coś o zabezpieczeniu PC przed intruzami. :)

neo-17

meelkee 

Wysłany: 2006-10-19, 13:28   

Ja ostatnio myślałem dlaczego Windows nadal dominuje w domowych zastosowaniach. Czemu tak mało ludzi korzysta z darmowego Linuxa? Do tych rozmyślań skłoniły mnie statystyki zamieszczone na tym forum. Właściwie dwie z nich. Z pierwszej wynika, że z Windowsa korzysta 98,5% użytkowników forum (reszta to różne Linuxy). Druga statystyka dotyczy przeglądarek. Tu co ciekawe tylko 39% osób korzysta z Explorera.

Czyli ludzie nie są w jakiś magiczny sposób przywiązani do wyrobów firmy pana Gatesa.
Jakie są więc powody, dla których większość korzysta z Windowsa notorycznie wyśmiewanego i horrendalnie drogiego? Ja doszłem do takich wniosków.

1. Piractwo. Sprawia, że Windowsa można mieć zainstalowanego praktycznie za darmo.

2. Gry. Nie ma się co oszukiwać spora część ludzi kupuje komputer z myślą o graniu. Nawet jeśłi nie to chyba każdy lubi sobie czasem zagrać w jakąś grę. Znaczna ilość gier po prostu pod Linuxem nie działa.

3. Dystrybucje. Sądze, że Linux ma za dużo różnych dystrybucji, choć sam się na tym nie znam to mógłbym wymienić co najmniej kilka. To powoduje zamieszanie i niepewność potencjalnego użytkownika - nie wie co wybrać i instaluje... Windowsa.

4. Trudniejsza obsługa. Trzeba mieć większą wiedzę żeby Linuxa zainstalować, żeby zainstalować jakiś program, trzeba kompilować, wpisywać polecenia itp. To ludzi odstrasza.

5. Brak konsekwencji za używanie pirackich programów. Chyba dwa lata temu jak w internecie pojawiła się plotka o nalotach policji na prywatne domy, dużo ludzi zaczęło w panice kupować orginalne wersje programów albo rozglądać się za darmowymi systemami operacyjnymi.
Gdyby tak policja rzeczywiście przycisła to sądzę, że mielibyśmy z 30% ludzi korzystających z Linuxa.

No i wzrosłaby sprzedaż konsol :wink:

Ne0 
Jedi Master

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-10-19, 13:38   

Główną przyczyną jest łatwość obsługi Windowsa. Piractwo? (Ty mówisz o Polsce, np. w Niemczech moje kuzynki nie znają pojęcia piractwo) Raczej tylko u nas. Tak, jak pisaleś ludzie boją się obsługi Linuxa, a instalacja trwa 2 razy krócej, niz instalacja Windowsa i jest równie łatwa (instalowałem 6 dystrybucji, więc pewne doświadczenie mam). Właśnie multum dystrybucji sprawia, że korzystanie z Linuxa jest fajne. Mandriva, Ubuntu i jemu podobne do domu, Debian, Gentoo, RedHat jako servery, itd. Poprostu nie oszukujmy się - większośc ludzi chce tylko, żeby "komputer działał Panie i gierki smigały", reszta jest nieważna. A i BTW: Wynaleziono takie cudo, jak Wine, które obsługuje softy i gry spod Windowsa ;-) Więc ta bariera została przełamana, ale dopóki nasze społeczeństwo będzie myślało o Linuxach, jak o smokach myśleli ludzie w średniowieczu to nie będzie on popularny. I co do tych historii z przeszukiwaniem mieszkań - moja znajoma odsiaduje 2 lata właśnie za posiadanie pirackiego oprogramowania na HDD... Także wybór należy do ludzi. :)

neo-17

alley_baggett 

Stopien uzależnienia: Uzależniony
Wysłany: 2006-10-19, 19:40   

Koleś, co z tego że za darmo?

Skoro w szkołach jest Windows, skoro dzieci uczą się Windowsa, skoro na studiach jest Windows i praktycznie wszystkie projekty, które robi się na komputerze wymagają oprogramowania działającego tylko pod Windowsem...

Po za tym, dla większoci ludzi komputer to zabawka i nie przekonasz ich do systemu, w którym wszystko trzeba samemu instalować, w którym trzeba używać wine, żeby odpalić jakąś gierkę, itd itp.

Sam przez dłuższy czas pracowałem na ubuntu i muszę przyznać, że uratował mi dupę :) Ale jeśli nie zacznie się wprowadzać wolnego oprogramowania do systemu edukacji, to o powszechności tego systemu w Polsce możesz pomarzyć :cool:

Sayid 

Stopien uzależnienia: Uzależniony
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2006-10-19, 19:45   

Zasysam Mandriva 2007... Zobacze co z tego bedzie :smile:

syruq

Ne0 
Jedi Master

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-10-19, 21:08   

alley_baggett napisał/a:
Koleś, co z tego że za darmo?

Skoro w szkołach jest Windows, skoro dzieci uczą się Windowsa, skoro na studiach jest Windows i praktycznie wszystkie projekty, które robi się na komputerze wymagają oprogramowania działającego tylko pod Windowsem...

Po za tym, dla większoci ludzi komputer to zabawka i nie przekonasz ich do systemu, w którym wszystko trzeba samemu instalować, w którym trzeba używać wine, żeby odpalić jakąś gierkę, itd itp.

Sam przez dłuższy czas pracowałem na ubuntu i muszę przyznać, że uratował mi dupę :) Ale jeśli nie zacznie się wprowadzać wolnego oprogramowania do systemu edukacji, to o powszechności tego systemu w Polsce możesz pomarzyć :cool:

1. Jak co z tego? To, że możesz mieć oryginalny OS....
2. No dobrze, dzieci się uczą, ale jakoś Ty, czy ja mamy styczność z Linuxem, wystarczy tylko chcieć. To nie boli, naprawdę...
3. Zabawka? Prawda, ale ja pisałem, że to może być porada dla niektórych z Was, nie pisałem - zmienicie system na Linuxa. Nawiasem mówić, dzięki Linuxom mamy neta, macie gg, servery p2p, nawet forum. :)
4. A na Windowsie wszystko się instaluje samo? To, że musisz zrobić configure/make/make install to już dużo trudniejsze, prawda? Poprostu ludzie się lenią i są wygodniccy, wystarczy wpisać w konsolę 3-4 komendy i gotowe.
5. Ja nie szerzę popularności Linuxa - poczytaj wstęp do topic'a. To ma być pomoc dla tych, którzy będą zainteresowani, ja nikomu nie każę nic robić przecież.

Pzdr.

// choynka

neo-17

meelkee 

Wysłany: 2006-10-19, 22:24   

Ja trochę inaczej odebrałem post alley_baggett. Nie jest on przeciwny wprowadzaniu Linuxa tylko zauważył kolejny problem, przez który Windows jest na 98,5% komputerów.
Po prostu jeśli na wszystkich szczeblach edukacji używa się Windowsa to nie ma się co dziwić, że ludzie z przyzwyczajenia (no i z lenistwa, bo tego systemu już się nauczyli w szkole/na studiach/w pracy itp.) używają to co już znają.

Myślę, że dużą rolę mogłyby odegrać wydziały o profilu informatycznym, bo z tamtąd często wywodzą się ludzie, którzy decydują jaki system zakupić dla firmy oni doradzają swoim znajomym i oni są nierzadko właścicielami firm sprzedających komputery.

Jest też druga sprawa. Paradoksalnie to, że Windows jest płatny (i to słono) działa na jego korzyść, bo sprzedawca sprzedając go nam nalicza sobie marżę i zarabia. Instalując Linuxa nie zarobi nic.

Ne0 
Jedi Master

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-10-20, 17:27   

Witam wszystkich ponownie. Z racji tego, że nie chcę pisać nowego topic'a. Sprawę bezpieczeństwa opisze w tym poście. Jak zapewnie większość z Was wie ataki na komputery to codzienność w sieci. Ale można się przed tym chronić. Jako, że pracowalem przy kilku projektach ochrony sieci podam kilka wskazówek, jakich należałoby się trzymać, aby nie otrzymać niespodzianki.

1. System Operacyjny - jak powszechnie wiadomo MS Windows jest najbardziej podatnym systemem na ataki, wirusy, trojany, backdoory, keyloggery i podobnego typu zabawki, których pewnie nie używacie. Ktoś pewnie pomyśli, że znowu zrobię reklamę Linuxowi. I ten ktoś ma rację. :p Na Linuxa nie ma groźnych wirusów ani trojanów, jest o wieeeele bezpieczniejszy. Jednakże pod względem bezpieczeństwa króluje MacOS, na którego virusy można policzyć na palcach jednej ręki. :) Linki do Linuxa macie kilka postów wyżej, a MacOS z tego, co pamiętam to jest płatny, wiec raczej odpada....
2. Firewall - jeżeli nie chcecie zmieniać OSu warto zainwestować w firewall. Do użytku domowego można polecić ZoneAlarm, do którego link macie kilka postów wyżej. Dlaczego warto mieć firewalla? Bo zablokuje porty i wtedy żaden pseudohacker nie włamie się Wam do PC. A także blokuje większość ataków, ale o tym czytajcie niżej/
3. Antyvirus - i tutaj nasuwa sie pytanie jaki. Otóż odpowiedzi na to pytanie nie ma. Sa lepsze i gorsze, ale żaden nie zapewni w 100% bezpieczeństwa (mój trojan obchodzi z łatwością pandę i kaspersky). Dlatego wybór nalezy do Was. Mozna stosować skanery interentowe, takie jak ten w Onecie (www.bezpieczenstwo.onet.pl/skaner.html). Jeżeli miałbym coś konkretnego polecić, to wybrałbym Kaspersky, a z darmowych Avast Home, do którego link macie w pierwszym poście.
4. Przeglądarka Internetowa - i tutaj narażę się fanom FireFoxa. Niestety liczby mówią same za siebie. Opera jest obecnie najbezpieczniejszą przeglądarką w sieci. Poza tym FF i IE sa podatne na bug zwany potocznie ImageCrash. Jeżeli ktoś chce zobaczyć jego działanie, niech da mi znać na PW. Także polecam Operę, FF odpada, że o IE nie wspomnę, bo to porażka. :p

To w kwestii softu. Czas na kilka małych, przydatnych rad. Co do Windowsa to bez łatki na blastera i sassera w ogóle nie włączajcie net'a (SP2 ma ją już sam w sobie), bo do zainfekowania komputera dojść może nawet w ciągu kilku minut. Należy pamiętać też o skanowaniu komputera w poszukiwaniu Adware, Spyware, etc programami z pierwszego postu (SpyBot S&D oraz AdWare Pro.). Nigdy nie otwierajcie linków w mailach (z reguły są to skrypty na fake adres URL, który w rzeczywistości przekieruje Was gdzieś indziej), tak samo sprawa ma się z załącznikami (chyba, że zablokujecie dostęp do net'a i wszystko uruchamiacie na Local Host tak, aby nic poszło do sieci, jednak generalnie bez wglądu w kod źródłowy oraz znajomości jego odradzam wszelkie klikanie). Instalacja firewalla (nie mam na myśli tego czegoś, co instaluje się wraz z SP2) zapobiega często atakom typu SynFlood oraz DoS i DDoS. Żeby przybliżyć trochę charakterystykę takiego ataku to wyobraźcie sobie 30 komputerów, które zaczną wysyłać zapytanie do Waszego komputera wszystkie jednocześnie i z odpowiednią ilością na sekunde. Nawet servery wielkiego Billa Gates's sie nie oparły... Dlatego firewall to rozsądna inwestycja. Nigdy też nie podawajcie swoich haseł do kont bankowych w emailach zwrotnych do niby-banku. ŻADNA, podkreślam ŻADNA instytucja, żaden serwis, portal nie prosi w mailach o podanie haseł. Zawsze jest to podpucha, jest to wykorzystanie skryptu na fake adres URL. Jeżeli ktoś chciałby zobaczyć, jak wygląda taki fake email zapraszam na PW. Na koniec chciałbym tylko wspomnieć, że te czynności nigdy nie zabezpieczą Waszych komputerów na 100%. Tylko komputer, który jest off-line jest w 100% bezpieczny. W razie jakichkolwiek pytań - piszcie. :) Pzdr.

neo-17

Odpowiedz do tematu